Technologie » Komputery

Prestiżowa nagroda „2009 Computex Taipei Design and Innovation Award”

Prestiżowa nagroda „2009 Computex Taipei Design and Innovation Award” dla pierwszego na świecie projektora LED full HD - Vivitek H9080FD

Międzynarodowa organizacja iF – International Forum Design przyznała najnowszemu projektorowi  Vivitek H9080FD, tegoroczną nagrodę „2009 Computex Taipei Design and Innovation Award”. Nagroda jest uznaniem  technologicznej innowacyjności i najwyższej jakości wzornictwa tego unikalnego, pierwszego na świecie, projektora full HD wykorzystującego technologię diod elektroluminescencyjnych LED.  Vivitek H9080FD otrzymał tę prestiżową nagrodę w kategorii wyświetlaczy optoelektronicznych i cyfrowego sprzętu Audio/Video. Już w sierpniu br. nagrodzony projektor dostępny będzie na polskim rynku w sieci partnerów handlowych firmy ViDiS – polskiego dystrybutora produktów Vivitek.

Nagrodzony przez iF – International Forum projektor Vivitek H9080FD jest nie tylko pierwszym na świecie projektorem tej klasy – o rozdzielczości 1920x1080 – wykorzystującym jako źródło światła diody elektroluminescencyjne LED  ale jednocześnie urządzeniem bardzo przyjaznym środowisku. Dzięki wyeliminowaniu tradycyjnego źródła światła projektor ma tzw. carbon footprint (ślad węglowy) o 30% niższy niż podobnej klasy tradycyjne projektory. Oznacza to, że w czasie produkcji i eksploatacji tego projektora emisja wszystkich, uznawanych za szkodliwe dla środowiska, gazów i substancji jest o jedna trzecią mniejsza niż w przypadku projektorów wykorzystujących tradycyjne żarówki. Żywotność diod LED określana jest jako 20.000 godzin pracy, co w praktyce oznacza, że nie będą one wymienione w trakcie całego „życia” projektora – niemal 5 i pół roku pracy przy codziennej eksploatacji przez 10 godzin. Oznacza to także mniejsze koszty utylizacji zużytych komponentów. Zamknięty układ optyczny projektora powoduje mniej odpadów w postaci zużytych filtrów.  Dodatkowo, w produkcji projektora wykorzystywane są komponenty zgodne z dyrektywą RoHS, co oznacza m.in. eliminację ołowiu z lutu używanego do montażu elementów elektronicznych oraz ze szkła, z którego wykonane są obiektywy. Papier i tektura wykorzystywana w opakowaniach i instrukcjach obsługi produkowane są z makulatury.

Nagrodzona innowacyjność

Innowacyjność czy wręcz rewolucyjność nagrodzonego rozwiązania polega na całkowitym wyeliminowaniu tradycyjnej lampy projekcyjnej i zastąpieniu jej trzema diodami LED, współpracującymi z układem wyświetlania obrazu DMD firmy Texas Instruments. Dotychczas żadnej firmie nie udało się uzyskać tak dużego strumienia światła z diod LED by zapewnić jasność 800 ANSI lumenów, niezbędną do budowy tej klasy projektora do kina domowego. Dodatkowo, eliminacja tradycyjnej lampy projekcyjnej umożliwiła pozbycie się tzw. efektu tęczy, osiągnięcie kontrastu  100.000:1 i zwiększenie przestrzeni kolorów (gamut).

Wyłącznym dystrybutorem produktów Vivitek  w Polsce jest firma ViDiS Sp. z o.o.

Parametry techniczne Vivitek H9080FD

Aspect Ratio16:9 (Native) 4:3
Brightness 800 ANSI Lumens
Contrast Ratio100000:1
Display Type0.95" DMD DLP
Resolution (Native / Max)Full HD (1920 x 1080)
Video CompatibilityNTSC, NTSC 4.43, PAL (B, G, M, N), SECAM, HDTV (480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p)
WielkośćDimensions (WxHxD)20.5in. x 8.8in. x 21.6in.
(52.07cm x 22.35cm x 54.86cm)
Weight36.0 lbs. (16.33 kg)
ZłaczaInputs2 x HDMI
1 x Component
1 x BNC
1 x VGA D-Sub 15pin
1 x S-Video
1 x Composite
Control1 x RS-232C
2 x Screen Trigger
1 x Wired Remote Jack
DziałaniePower Supply100 ~ 240 V / 50 ~ 60 Hz
Power Consumption175W (Normal)
1W (Standby)
Audible Noise25 dB
Ukłąd projekcyjnyLamp TypeLED
Lamp Life20000 hrs
Lens ShiftVertical: +/- 120%
Horizontal: +/- 30%
Projection ModeFront, Rear, Ceiling
Projection Screen Size (Diagonal)23in. ~ 300in. (58.42cm ~ 762cm)
Throw Ratio1.85 ~ 2.4:1
Optical Zoom1.3:1
inneMenu LanguagesEnglish, French, German, Spanish, Portuguese, Italian, Simplified Chinese, Traditional Chinese, Russian, Polish, Chile, Czech, Sweden, Denmark, Turkish, Hungary
Wyposażenie standardoweItemsPower Cord
HDMI Cable
User Manual
Remote Control
Batteries

Vivitek Corporation www.vivitekcorp.com

Vivitek to amerykański producent projektorów i urządzeń prezentacyjnych. Produkty Vivitek projektowane z myślą o zapewnieniu użytkownikom możliwości oglądania obrazów w wiernie odtworzonych i żywych kolorach. W ofercie firmy znajdują się projektory biznesowe i do kina domowego oraz instalacyjne projektory dwulampowe. Wszystkie projektory wykorzystują najnowsze rozwiązania techniczne oraz technologię DLP.

Misją firmy Vivitek jest dostarczanie użytkownikom najwyższej jakości sprzętu w najlepszej cenie na rynku. Produkty Vivitek konstruowane są zgodnie z zasadami oszczędności energii i ochrony środowiska – stąd symboliczny, zielony parasol nad logo firmy.

ViDiS www.vidis.pl

ViDiS to wyspecjalizowany dystrybutor urządzeń prezentacyjnych. W ofercie firmy znajdują się zarówno projektory multimedialne jak i ekrany projekcyjne oraz inne urządzenia takie jak tablice interaktywne i kopiujące, wizualizery, monitory. Partnerom handlowym ViDiS oferuje nie tylko możliwość zakupu sprzętu w atrakcyjnych cenach, ale także, dzięki wysokiej specjalizacji, gwarantuje fachowe porady w zakresie zastosowania odpowiedniego sprzętu. Jako dystrybutor ViDiS prowadzi także autoryzowany serwis projektorów multimedialnych.

ViDiS jest reprezentantem i jedynym dystrybutorem firmy Vitek Corp. w Polsce.

Obsługa Prasowa i PR:

INDALO Public Relations, ul. Grochowska 341/281A, 03-822 Warszawa Małgorzata Błachnio, mobile: (+48) 509 047 721, e-mail: malgorzata.blachnio@indalo.pl

VIDIS