Firma » Biznes

Program kadrowo-płacowy skrojony na miarę

Specyfika różnych przedsiębiorstw wymaga, żeby oprogramowanie IT nieco się w nich różniło. Dotyczy to zwłaszcza używanego przez działy kadr oprogramowania kadrowo-płacowego.

Program znacznie ułatwia kontrolę nad zatrudnianiem, zarobkami, odprowadzaniem podatków, składek zdrowotnych i obliczaniem dni urlopu oraz premii i dodatków należnych zatrudnianym w firmie osobom.

Czym właściwie jest program kadrowo-płacowy?

To specjalny typ oprogramowania, którego firmy używają, by łatwiej panować nad formalnymi kwestiami zatrudniania ludzi. Pracownicy mają swoje konta, w których gromadzi się dane na temat przepracowanych przez nich godzin, wykorzystanego urlopu, zwolnień lekarskich lub naliczonych premii. Dzięki temu dział kadr i płac może o wiele sprawniej funkcjonować, a ryzyko pomyłki staje się mniejsze. Warto rozsądnie wybrać takie oprogramowanie dla swojej firmy.

Patrz w przyszłość

Wprawdzie fundusze rozpoczynającego działalność przedsiębiorstwa nie są zwykle zbyt wielkie, jednak zainwestowanie na początku w dobry program kadrowo-płacowy, jak http://www.unit4.com/pl/produkty/hr/teta-hr od Unit4 zwróci się po czasie. Nie powinien ograniczać ilości pracowników, ponieważ w rozrastającej się firmie pracuje coraz więcej osób. Jednak są i inne cechy dobrego programu.

Liczy się elastyczność

Chociaż siłą programu kadrowo-placowego jest zautomatyzowanie i udoskonalenie czynności wykonywanych dotąd przez ludzi, warto wybrać taki, który pozwoli na dostosowanie go do bieżących potrzeb firmy. Chodzi o możliwość zmodyfikowania algorytmów i wprowadzania danych, które charakteryzują wyjątkowy dla firmy system rozliczania się z pracownikami. Dzięki temu oprogramowanie będzie jak szyte na miarę do naszego przedsiębiorstwa - które przecież różni się od innych firm, nawet tego samego typu.

henryk.frolena