Firma » Finanse

Przecena w Azji (31.08.2009)

Czerwone zamknięcie rynków azjatyckich okazało się wystarczającym pretekstem do słabszego otwarcia warszawskiego parkietu. Shanghai B-Shares stracił -6,2 procent, ale na szczęście Nikkei 225 oddał symbolicznie -0,4 procent, z kolei Hang Seng wskazał -1,9 procent.

To przełożyło się na kilkunastopunktową ujemną lukę otwarcia w przypadku WIG20.

Pierwsza godzina notowań próbę odrabiania strat, wtedy indeks blue chipów wskazał pierwsze maksimum sesyjne na poziomie 2232 punktów. Kolejno przyszedł czas na realizację zysków aż do poziomu 2206 punktów. W tym czasie małe i średnie spółki oscylowały na symbolicznych minusach.

Aktywność krajowych inwestorów była zadowalająca. Przed godziną 11:00 na szerokim rynku odnotowaliśmy 0,3 miliarda złotych obrotu, z czego w przybliżeniu 64 procent przypadło na największe spółki. Ostatnia sesja okresu wakacyjnego a jednocześnie zamknięcie kolejnego udanego miesiąca na GPW sprzyja powrotom inwestorów na parkiet. Wkrótce już większość powinna powrócić z odpoczynku, zatem rynek akcji powinien pokazać swoją siłę w postaci solidniejszych obrotów.

W trakcie dzisiejszej sesji nie pracuje giełda w Londynie przy okazji Letniego Święta Bankowego. Z kolei kontrakty terminowe na główne amerykańskie indeksy wspierają raczej krótką pozycję, tracąc średnio powyżej -0,5 procent.

Dzisiaj poznaliśmy wyniki kwartalne kilku blue chipów. PKN Orlen odnotował 1170 mln zł zysku netto w II kwartale, co oznacza spadek o 32,7% licząc rok do roku. Jednocześnie jest to wynik lepszy od oczekiwań rynkowych, których średnia wynosiła 958 mln zł. Z kolei zysk Asseco Poland wyniósł w II kwartale 101 mln zł, wobec konsensusu 84,8 mln zł. Kurs spółki zareagował pozytywnie i zyskiwał kilka procent.

Marcin Markowski

makler z upr. doradztwa inwestycyjnego

Inwestycje.pl

ap