Technologie » Internet

Przedsiębiorcy boją się chmury

43 procent badanych przez Trend Micro przedsiębiorstw doświadczyło problemów związanych z bezpieczeństwem podczas współpracy z dostawcami usług w chmurze

Warszawa, 7 czerwca 2011 r. - Większość przedsiębiorstw wyraża obawy związane z technologią przetwarzania danych w chmurze – dzieje się tak nie bez powodu. Z ogólnoświatowych badań przeprowadzonych przez Trend Micro wynika, że prawie połowa (43 procent) osób podejmujących decyzje z zakresu IT[1] w przedsiębiorstwach odnotowała w ciągu ostatniego roku obniżenie poziomu bezpieczeństwa lub problemy podczas współpracy z dostawcą usług przetwarzania danych w chmurze.

Wyniki globalnych badań ankietowych przeprowadzonych na ponad 1200 osobach odpowiedzialnych za IT z USA, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Indii, Kanady i Japonii ujawniają obawy i niepokoje związane z cloud computing. Potwierdzają też ogólny trend – przedsiębiorstwa coraz chętniej przenoszą swoje zasoby do chmury, obserwowana jest fala kolejnych wdrożeń. Choć odsetek respondentów aktualnie realizujących projekty w chmurze wynosi odrobinę ponad 10%, prawie połowa jest w trakcie wdrażania lub pilotażu nowych aplikacji w chmurze.

Pomimo rosnącej popularności chmury w większości krajów, niepewność jest wciąż częstym czynnikiem wpływającym na przedsiębiorców – wielu z nich nie wie, czym dokładnie są usługi cloud computing. Po zapoznaniu się z listą aktualnych usług w chmurze, 93% respondentów stwierdziło, że korzysta przynajmniej z jednej z nich. Jednocześnie 7% badanych z tej grupy stwierdziło, że ich firma nie planuje zastosowania żadnych usług w chmurze, co jest sprzeczne z poprzednim wynikiem.

„Z naszych danych wynika, że w najbliższych latach liczba nowych aplikacji w chmurze wzrośnie pięciokrotnie. Jednocześnie 43% aktualnych użytkowników chmury doświadczyło w ostatnim roku problemów związanych z bezpieczeństwem. Co więcej, wielu użytkowników nie zdawało sobie sprawy z tego, że używają chmury, nie mówiąc już o jej zabezpieczaniu.[2] stosuje szyfrowanie danych przechowywanych w chmurze. Natomiast przed wdrożeniem usług cloud computing ponad połowa badanych byłaby bardziej skłonna rozważyć skorzystanie z usług tego providera chmury, w którego ofercie zawarte byłoby szyfrowanie przechowywanych danych. Nie zmienia to faktu, że najpopularniejsze obecnie techniki zarządzania kluczami szyfrowania dla chmury są podatne na ataki.

Zarządzanie kluczami w oparciu o reguły - dla lepszej kontroli nad danymi w chmurze

Wprowadzone w ubiegłym roku rozwiązanie Trend Micro™ SecureCloud™ stosuje technologię zarządzania kluczami w oparciu o reguły wraz z szyfrowaniem zgodnym ze standardem branżowym. Dzięki temu umożliwia przedsiębiorstwom kontrolę nad danymi przechowywanymi w publicznych, prywatnych, lub hybrydowych chmurach. Rozwiązanie to zmniejsza ryzyko naruszenia bezpieczeństwa, prywatności lub zgodności danych związane z umieszczeniem informacji w środowisku cloud computing.

SecureCloud umożliwia firmom łatwe i bezpieczne przenoszenie zasobów do prywatnych lub publicznych środowisk cloud computing, pozwalając na zabezpieczenie wrażliwych danych bez konieczności instalacji znacznie bardziej złożonej infrastruktury bezpieczeństwa plików.

Trend Micro zapewnia przedsiębiorstwom bezpieczną drogę do chmury

Stworzenie rodziny rozwiązań zapewniających wielowarstwową ochronę dla cloud computing i środowisk wirtualnych było dla Trend Micro kluczowym zadaniem. Wszystkie z nich zaprojektowano z myślą zagwarantowaniu przedsiębiorstwom bezpiecznej drogi do chmury.

Podczas zapoznawania się z funkcjami SecureCloud warto zainteresować się także Trend Micro™ Deep Security. Rozwiązanie to zapobiega kradzieżom, przerwom w pracy i naruszeniom zgodności danych zapewniając całościową ochronę serwerów w dynamicznych centrach danych. Najnowsza wersja Deep Security zawiera bezagentową ochronę przed szkodliwym oprogramowaniem i inteligentną obsługę wirtualizacji. Rozwiązanie zapewnia jeszcze lepszą ochronę serwerów i pomoc w zapewnieniu zgodności z normami w środowisku VMware.

„Trend Micro oferuje ochronę firmom bez względu na poziom ich zaawansowania w drodze do chmury. Nasz zintegrowany zestaw rozwiązań bezpieczeństwa wyróżnia się na rynku, ponieważ zapewnia znacznie większą wydajność w chmurze i środowiskach zwirtualizowanych, a usługa zarządzania kluczami szyfrowania w oparciu o reguły  gwarantuje bezpieczeństwo danych bez względu na miejsce ich przechowywania: od środowisk wirtualnych po chmury publiczne” – dodaje Asprey.

Metodologia badań

Do udziału w badaniach dotyczących cloud computing zaproszono 1200 specjalistów branży IT z USA, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Kanady, Indii i Japonii (200 respondentów z każdego z sześciu krajów). Były to osoby zatrudnione w przedsiębiorstwach liczących powyżej 500 pracowników, w których odpowiadały za decyzje dotyczące zakupów związanych z usługami w chmurze, wirtualizacją serwerów lub infrastrukturą rozwiązań wirtualnych pulpitów (VDI).

[1] Osoby pracujące w przedsiębiorstwach korzystających z usług cloud computing

[2] Respondenci, którzy są w trakcie przenoszenia zasobów do chmury publicznej