Technologie » Komputery

Przenośne Modułowe Centrum Danych od APC i IBM

APC i IBM ogłaszają dostępność rozwiązania IBM Portable Modular Data Center (Przenośnego Modułowego Centrum Danych), bazującego na wielokrotnie nagradzanej architekturze APC InfraStruxure®

APC by Schneider Electric, światowy lider w dziedzinie zasilania awaryjnego i chłodzenia precyzyjnego, ogłasza rozszerzenie współpracy z IBM w celu wprowadzenia do oferty kontenerowej wersji systemu IBM Portable Modular Data Center (PMDC), bazującego na wielokrotnie nagradzanej architekturze APC InfraStruxure i globalnym potencjale usługowym IBM.

IBM PMDC jest w pełni funkcjonalnym centrum danych, które w obrębie kontenera transportowego mieści kompletną infrastrukturę fizyczną, łącznie z zasilaniem, chłodzeniem i zdalnym monitoringiem. Integracja produktów APC InfraStruxure w obrębie kontenera stanowi rozwinięcie globalnego porozumienia między APC a IBM, ogłoszonego w 2006 roku, kiedy to APC zostało kluczowym dostawcą infrastruktury fizycznej do systemów IBM Scalable Modular Data Center (SMDC). Rozwiązania APC wybrano następnie jako bazę projektu IBM High Density Zone (HDZ), dzięki któremu klienci mogą w każdym momencie instalować w istniejących już centrach danych środowiska o wysokiej gęstości  mocy.

Wkład APC w ofertę modularnych centrów danych IBM dowodzi elastyczności naszych rozwiązań w zaspokajaniu oczekiwań klientów w wielu zastosowaniach biznesowych - powiedział Maciej Mączyński, Vice President IT Business w APC by Schneider Electric Polska. - Stworzony przez APC projekt infrastruktury fizycznej centrów danych znakomicie pasuje do koncepcji IBM PMDC, koncentrując się na maksymalizacji efektywności poprzez modułowe i skalowalne podejście.  Prowadzone przez nas  prace inżynieryjne i testy gwarantują, że rozwiązanie PMDC jest wysoce dostępne i niezawodne.

- Dzięki partnerstwu IBM z czołowymi dostawcami, takimi jak APC, klienci zyskują wydajne i ekonomiczne rozwiązania, pozwalające im tworzyć bardziej elastyczne środowisko w odpowiedzi na rosnące wymagania wobec infrastruktury IT - powiedział Steven Sams, wiceprezes IBM, dział Global Site and Facilities Services.  - Włączenie technologii APC do naszej oferty jest wynikiem długiej, partnerskiej współpracy z tą firmą. Dzięki naszemu partnerstwu klienci zyskują  dostęp do najlepszych technologii i światowej klasy  obsługi, świadczonej przez globalny dział usług technologicznych IBM.

APC dostarcza komponenty infrastruktury fizycznej także do innych modularnych centrów danych oferowanych przez IBM, w tym do systemu IBM SMDC.  To dostępne na całym świecie rozwiązanie wykorzystuje nagradzane technologie APC w dziedzinie zasilania, chłodzenia, szaf rakowych i oprogramowania do zarządzania, pozwalając  klientom na tworzenie ekonomicznych, energooszczędnych i skalowalnych centrów danych o powierzchni od 45 do 230 metrów kwadratowych, w zależności od potrzeb firmy. Dzięki partnerstwu APC i IBM, klienci mogą szybko projektować i budować centra danych w niemal dowolnym środowisku , polegając na usługach IBM Global Services oraz standaryzowanej architekturze, co pozwala obniżyć początkowe koszty inwestycji oraz bieżące koszty operacyjne.

O APC

APC by Schneider Electric to światowy lider w zakresie zasilania awaryjnego oraz chłodzenia precyzyjnego. Dostarcza innowacyjne urządzenia, oprogramowanie i systemy dla użytkowników domowych, biur, centrów danych oraz fabryk. Wspierana przez siłę, doświadczenie i rozległą sieć działu Critical Power & Cooling Services koncernu Schneider Electric, firma APC zapewnia rozwiązania doskonale zaprojektowane, bezbłędnie zainstalowane i utrzymane w dobrym stanie przez cały okres ich użytkowania. Dzięki ciągłemu dążeniu do innowacji APC oferuje najnowocześniejsze i energooszczędne rozwiązania dla technologii i aplikacji przemysłowych o znaczeniu krytycznym. W 2007 roku Schneider Electric dokonał akwizycji APC i połączył ją z firmą MGE UPS Systems. W wyniku fuzji powstał nowy dział Schneider Electric o nazwie Critical Power & Cooling Services, który w 2008 roku zanotował przychody w wysokości 2,6 mld euro przy zatrudnieniu 12 000 osób na całym świecie. Rozwiązania APC obejmują systemy zasilania bezprzerwowego (UPS), urządzenia klimatyzacji precyzyjnej, szafy 19", systemy ochrony fizycznej oraz oprogramowanie do projektowania i zarządzania zasilaniem, w tym architekturę InfraStruXure®, najbardziej wszechstronne na rynku rozwiązanie integrujące zasilanie, chłodzenie oraz zarządzanie. Schneider Electric, zatrudniający 114 tys. pracowników na całym świecie i obecny w 100 krajach, w 2008 roku osiągnął sprzedaż na poziomie 18,3 mld euro. Więcej informacji o firmie APC znajduje się na stronie www.apc.com. Wszystkie znaki handlowe należą do ich właścicieli.

Informacje o IBM: Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ibm.com

Mondaypr