Rozrywka i wypoczynek » Sport

Rafakowscy startowali w Poland Business Run

W niedzielę, 6 września w Krakowie reprezentanci RAFAKO S.A. wzięli udział w największym charytatywnym biegu firmowym Poland Business Run. Biegi rozgrywane były równolegle w sześciu miastach, a całkowity dochód przekazany został podopiecznym Fundacji Jaśka Meli Poza Horyzonty.

Katowice Business Run to jedyny w swoim rodzaju charytatywny bieg biznesowy w formie sztafety. Osoby biorące w nim udział wspierają działania Fundacji Jaśka Meli Poza Horyzonty, która na co dzień pomaga osobom po amputacjach. Bieg w Katowicach, to część ogólnopolskiej imprezy - Poland Business Run - jednocześnie odbywającej się w różnych miastach Polski.

Cel przedsięwzięcia jest szczytny, więc na starcie nie zabrakło również silnej reprezentacji rafakowców. Wystartowali oni w sztafecie 5 x 3,4 km, w składzie: Krzysztof Jeremicz, Danuta Cwynar, Magdalena Woskowska, Paweł Zalewski, Grzegorz Bulenda.

Zawodnicy z raciborskiej Spółki uplasowali się na 23. miejscu na 300 startujących zespołów, a wśród sztafet mieszanych zajęli 2. miejsce. Dodatkowo Magdalena Woskowska została uhonorowana za I miejsce wśród kobiet w rywalizacji Endomondo na największą liczbę przebiegniętych kilometrów. - Świetnie zorganizowana impreza. Profesjonalna rozgrzewka z Adą Pałką, doping Piotra Gruszki i słowa podziękowania Janka Meli. Ciekawa trasa ulicami Strefy Kultury. Ale najważniejszy był cel charytatywny biegu, czyli zebranie funduszy na protezy dla beneficjentów Fundacji Jaśka Meli Poza Horyzonty, który udało się go osiągnąć – mówi dumnie Magdalena Woskowska.

Zadowolony ze swojego startu był również kolejny reprezentant RAFAKO, Paweł Zalewski. - Z udziału w tym biegu cieszę się podwójnie. Po pierwsze, że po raz kolejny mogłem oddać się swojej pasji, a po drugie biegnąc mogłem wspomóc podopiecznych Fundacji Jaśka Meli Poza Horyzonty. Business Run na pewno wpisze się jako obowiązkowy punkt mojego kalendarza startowego na każdy rok – podkreśla Paweł Zalewski. - To budujące, że z roku na rok wzrasta liczba uczestników Business Run. Świadczy to o coraz większej świadomości społeczeństwa w kwestii wsparcia inicjatyw charytatywnych. Liczę, iż trend ten utrzyma się jak najdłużej. Rywalizacja w tym dniu stanowiła drugorzędny aspekt imprezy, niemniej jednak cieszy fakt, że na blisko trzysta startujących sztafet nasza drużyna RAFAKO zajęła 23 miejsce – dodaje rafakowiec.

W samych Katowicach z opłat startowych oraz z akcji zbierania funduszy zebrano ponad 100 tys. zł. - RAFAKO S.A. po raz drugi wzięło udział w tej szlachetnej akcji. Firma chętnie wspiera różne inicjatywy charytatywne. Cieszymy się, że i my mamy w tym swój mały wkład. Zazwyczaj biegamy dla siebie, tym razem pobiegliśmy dla innych. Za rok też tu będziemy – zapowiada Krzysztof Jeremicz, lider teamu biegaczy z RAFAKO S.A.

***

RAFAKO S.A. z Grupy PBG jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”.

***
KONTAKT: