Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Rainbow Tours ma dobre wyniki

W minionym półroczu grupa kapitałowa Rainbow Tours odnotowała wzrost przychodów o ponad 11 procent. Po dwóch trudnych kwartałach to dobry wynik.

W pierwszym półroczu 2009 roku grupa Rainbow Tours wypracowała 100 mnl zł przychodu, co oznacza wzrost rok do roku o 11 procent.

Spółki zależne giełdowego touroperatora wychodzą na prostą  i ponownie pokazały rentowność. Po dwóch kwartałach strat, to oznaka powrotu lepszej koniunktury w turystyce.

Jesteśmy zadowoleni z osiągnięć spółek zależnych, które przez ostatnie kilkanaście miesięcy miały negatywny wpływ na wyniki całej grupy. Już w tej chwili wyraźnie widac, ze wdrożony na początku roku program naprawczy i program redukcji kosztów przyniosły efekty - mówi Grzegorz Baszczyński, prezes Rainbow Tours.

Zarząd giełdowego touroperatora spodziewa się stałej poprawy wyników, również w kolejnych kwartałach tego roku. Stale rośnie sprzedaż, co doskonale obrazują obroty od czerwca. Rainbow Tours notuje ich wzrost średnio o 15 procent rok do roku w poszczególnych miesiącach.

Wzrostom w spółce na pewno również sprzyja poprawiająca się sytuacja gospodarcza i na rynku walutowym. Umacnianie się złotówki pozytywnie wpływa na zainteresowanie Polaków zagranicznymi wyjazdami, rownież w okresie jesiennym i zimowym.

Liczymy zatem na dobry wynik za caly 2009 rok oraz znaczne zwiększenie sprzedaży i rentowności w 2010 roku - podsumowuje Grzegorz Baszczyński.

Rainbow Tours S.A. działa na rynku usług turystycznych od 1990  roku i jest jednym z największych polskich touroperatorów. Od października 2007 roku spółka notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
W skład grupy kapitałowej Rainbow Tours  wchodzą m.in. portal turystyczny, ponad 40 biur podróży na terenie całego kraju oraz spółka na Ukrainie.

ap