Technologie » Komputery

Raport ESG: ograniczenie kosztów bezpośrednich u klientów dzięki współpracy Commvault i Microsoft

Opracowane wspólnie rozwiązania pozwalają zapewnić bezpieczeństwo i ochronę danych klientów w ilości przekraczającej jeden eksabajt, a jednocześnie obniżyć ryzyko i ograniczyć koszty.

Commvault, lider w dziedzinie ochrony danych w złożonych i newralgicznych środowiskach hybrydowych współczesnych globalnych przedsiębiorstw, wspólnie z firmą Microsoft przedstawił wyniki niezależnych badań przeprowadzonych przez Enterprise Strategy Group (ESG). Okazuje się, że rozwiązania opracowane przez oba przedsiębiorstwa, umożliwiające ochronę i zabezpieczenie ponad miliona terabajtów, czyli jednego eksabajta danych klientów, pozwalają uzyskać konkretne oszczędności kosztów.

Dzięki długoletniej współpracy obie firmy są w stanie zaoferować klientom szeroki zakres produktów, a zarazem zapewnić elastyczność, zmniejszyć koszty i ograniczyć ryzyko. W raporcie ESG zatytułowanym „Analyzing the Economic Benefits of Data Protection with Commvault on Microsoft Azure” („Analiza korzyści ekonomicznych mechanizmów ochrony danych Commvault na platformie Microsoft Azure”) odnotowano zaobserwowane przez klientów zmniejszenie kosztów o 30%, ograniczenie miejsca zajmowanego przez dane o 38% oraz możliwość lepszego wykorzystania tysięcy roboczogodzin pracy personelu, a także poprawę bezpieczeństwa danych.

Korzyści finansowe i biznesowe wskazane przez naszych klientów w ramach tego badania są rzeczywiście wyjątkowe. Zresztą to właśnie dzięki nim klienci powierzyli firmie Commvault ochronę więcej niż jednego eksabajta danych na platformie Microsoft Azure. Liczba ta ciągle rośnie — powiedział Ranga Rajagopalan, wiceprezes ds. produktów w firmie Commvault. Wspólnie z przedsiębiorstwem Microsoft oferujemy ekonomiczne, elastyczne i bezpieczne mechanizmy ochrony danych. Stanowią one kluczowy element rozwoju firm dążących do usprawnienia funkcji przetwarzania danych i poprawy stanu zabezpieczeń, a jednocześnie przyspieszenia transformacji cyfrowej.

Klienci firm Commvault i Microsoft, tacy jak Departament Transportu stanu Nevada (Nevada Department of Transportation — NDOT), mieli okazję docenić efekty przejścia na strategię zorientowaną na chmurę z wykorzystaniem technologii Commvault Metallic SaaS opartej na platformie Azure. Od czasu wdrożenia rozwiązania NDOT zdołał wyeliminować całą fizyczną infrastrukturę tworzenia kopii zapasowych, a tym samym uniknąć problemów administracyjnych i doprowadzić do ograniczenia bieżących kosztów infrastruktury o 25%. Pozwoliło to zarazem wzmocnić mechanizmy ochrony przed oprogramowaniem ransomware dzięki funkcjom analizy ułatwiającym zidentyfikowanie czynników ryzyka i zmniejszenie liczby zagrożeń.

Rozwiązanie firmy Commvault daje nam możliwość skonsolidowania funkcji tworzenia kopii zapasowych w ramach jednego rozwiązania. Uzyskujemy odpowiednią elastyczność i skalowalność, a przy tym nie musimy ograniczać się do jednego konkretnego miejsca odtwarzania — powiedziała Sherri McGee, kierowniczka działu informatyki w NDOT. Kontynuujemy migrację naszych systemów i aplikacji na platformę Microsoft Azure i mamy pewność, że kopie zapasowe są bezpieczne. A jeśli wykryjemy lukę w zabezpieczeniach środowiska lokalnego lub maszyn wirtualnych działających na platformie Azure, po wykonaniu odtworzenia w usłudze Metallic będziemy na pewno dysponować środowiskiem wolnym od takich luk.

W sytuacji, w której przed firmami stają wyjątkowe wyzwania związane z koniecznością zabezpieczenia danych przed atakami ransomware, obniżenia kosztów i optymalizacji środowisk przetwarzania danych, współpraca przedsiębiorstw Commvault i Microsoft przynosi naszym klientom istotne korzyści — powiedziała Katy Brown, wiceprezes firmy Microsoft ds. sprzedaży korporacyjnej oprogramowania i platform cyfrowych. W ramach długoletniej współpracy konsekwentnie budowaliśmy szybką i bezpieczną ścieżkę transformacji cyfrowej na platformie Microsoft Azure, z której mogą skorzystać klienci z różnych branż i segmentów rynku.

Nathan McAfee, starszy analityk w firmie ESG i główny specjalista odpowiedzialny za omawiane badanie, powiedział: Wyraźnie widzimy, że wyniki uzyskiwane przez oprogramowanie Commvault na platformie Microsoft Azure wykazują sporą regularność w przypadku większości branż i profili klientów, w przedsiębiorstwach różnej wielkości. Połączone rozwiązanie pozwala chronić niezwykle różnorodne obciążenia. To istotny czynnik umożliwiający klientom ograniczenie liczby dostawców, a tym samym zmniejszenie długu technicznego i złożoności oraz ograniczenie ryzyka.

Już ponad 100 tysięcy przedsiębiorstw i instytucji wybrało rozwiązania Commvault do ochrony swoich newralgicznych danych biznesowych. Informacje na temat powodów podjęcia takich decyzji oraz pełna treść raportu ESG zatytułowanego „Analyzing the Economic Benefits of Data Protection with Commvault on Microsoft Azure” są dostępne pod adresem: https://commvault.com/the-economic-benefits-of-data-protection-with-commvault-on-microsoft-azure.

Firmy Commvault i Microsoft 20 kwietnia 2023 r. organizują w Calgary spotkanie typu „Executive Roundtable” oraz dyskusję panelową z udziałem Nathana McAfee’ego i innych ekspertów branżowych. Więcej informacji na temat tego specjalnego wydarzenia można uzyskać pod adresem microsoft@commvault.com.

SIGMA International (Poland)
http://