Moda » Odzież

RE-ACT Fashion Show 2010 rozstrzygnięty

Kreacje z papieru, folii, płyt CD, czy taśm izolacyjnych. Modelki na wybiegu w niekonwencjonalnych, efektownych sukniach młodych projektantów z Polski i zagranicy. W piątek 15 października jury rozstrzygnęło konkurs na najpiękniejszą kreację recyklingową RE-ACT Fashion Show 2010.

Były łzy wzruszenia, gwiazdy z zagranicy, znani projektanci mody. Do udziału w konkursie zgłosiło się aż 170 projektantów z Polski i zagranicy. Jury, pod przewodnictwem znanej projektantki Joanny Paradeckiej, spośród 20 finałowych projektów, wybrało trzy najpiękniejsze kolekcje.

Pierwsze miejsce i nagrodę prezydenta miasta Łodzi – czek na 15 000 złotych otrzymała Paulina Bojór- tegoroczna absolwentka Międzynarodowej Szkoły Kostiumografii i Projektowania Ubioru. Viceprezydent Łodzi Dariusz Joński wręczył laureatce czek oraz własnoręcznie wykonaną muchę z papieru. Do stworzenia swojej kolekcji, utrzymanej w klimacie hipisów z lat 60., Paulina wykorzystała koszulki i węże elektroizolacyjne z PCU, stosowane w branży elektrycznej. Paulina została także nagrodzona statuetką RE-kreatora- nagrodą przyznawaną za Kreatywne podejście do twórczego recyklingu, którą wręczyła prezes fundacji RE-ACT i pomysłodawczyni konkursu Barbara Sokołowska- Urbańczyk.

Jury przyznało także dwa wyróżnienia; pierwsze wyróżnienie i nagrodę w wysokości 5000 złotych ufundowaną przez spółkę Remondis otrzymała Natalya Goldbach- projektantka z Niemiec, która zrecyklingowała kawałki skóry i ścinki futra, tworząc piękne, mozaikowe kreacje. Drugie wyróżnienie i nagrodę również w wysokości 5000 złotych ufundowaną przez MPO przyznano Magdalenie Trockiej, która zachwyciła jury pomysłem na oryginalne, przerobione swetry. Oprócz nagrody głównej i dwóch wyróżnień przyznano również nagrody specjalne. Agencja modelek Golden Models uhonorowała duet Ewert&Sieczkowska fundując profesjonalną sesję zdjęciową, a redakcja magazynu e!stilo nagrodziła Paulinę Bojór i Edytę Stajniak sesjami zdjęciowymi opublikowanymi na łamach magazynu. E!stilo oraz sponsor główny producent naturalnych kosmetyków Pat &Rub ufundowali także torby z upominkami dla wszystkich finalistów konkursu.

Galę finałową prowadziła ambasadorka tegorocznej edycji RE-ACT Kinga Rusin, która na scenie Teatru Wielkiego w Łodzi zaprezentowała się w pięknej żółto- oliwkowej sukni Maldorora, wykonanej z przetworzonych materiałów. Wieczór uświetniły dwa pokazy specjalne; Agnieszki Kawali- Surmy, która na tę okazję zaprojektowała Kryształową Kolekcję, oraz brytyjskiej gwiazdy Lu Flux, zainspirowanej brytyjskim folklorem, która wzbudziła ogromny aplauz widowni.

Kontakt dla mediów:

Aleksandra Fastyn