Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Edukacyjna jesień

Tablice interaktywne, tablety bezprzewodowe, piloty do testów - o zastosowaniu nowoczesnych technologii w szkole XXI wieku dyskutowano podczas licznych konferencji w wielu miastach Polski.

Rok szkolny 2010/2011 rozpoczął się niezwykle aktywnie. Wraz z pierwszym dzwonkiem naukę zaczęli nie tylko uczniowie. Nauczyciele i dyrektorzy szkół również postanowili poszerzyć swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych zjazdach, seminariach i konferencjach.

XII KKDS

Wykładem Mirosława Sielatyckiego - Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - na temat efektywności współczesnej edukacji, rozpoczęła się XII Krajowa Konferencja Dyrektorów Szkół i Przedszkoli. Podczas trzech dni, między 16 a 18 września prowadzono dyskusje na temat kluczowych problemów oświaty; debatowano nad planowanymi zmianami w Karcie Nauczyciela oraz reformach w szkolnictwie zawodowym. Konferencja była również okazją do praktycznego zapoznania się z nowoczesnym sprzętem multimedialnym, w tym tablic interaktywnych, bezprzewodowych tabletów i pilotów do testów. Prezentacje technologicznego sprzętu miały za zadnie uświadomić nauczycielom, jak proste i efektywne może być wykorzystywanie nowoczesnych technologii w edukacji.

Harcerska Osobowość

Podczas wieczornej gali XII Krajowej Konferencji Dyrektorów Szkół i Przedszkoli rozstrzygnięty został konkurs Osobowość Polskiej Edukacji 2010. Zwycięzcą została Pani Małgorzata Sinica- naczelnik Związku Harcerstwa Polskiego. Organizatorem konkursu jest czasopismo „Dyrektor Szkoły - miesięcznik kadry kierowniczej oświaty". Harcmistrz Małgorzata Sinica wybrana została przez internautów, a jej kandydaturę zgłosił dyrektor Instytutu Badań Edukacyjnych dr hab. Michał Federowicz. Swój wybór motywował: Harcmistrz Małgorzata Sinica jest jedną z osób, które mogą służyć przykładem ogarniania zmieniającej się rzeczywistości społecznej i przekuwania jej na konkretne działania, struktury organizacyjne, metody pracy i wymierne efekty. Laureatka konkursu otrzymała cenne nagrody; przedstawicielka firmy Agraf Pani Barbara Stasiak wręczyła zwyciężczyni bezprzewodowy tablet Interwrite Mobi, a firma Progman ufundowała laptop.

Rozmowy na szczycie

W dniach 22-24.09 w Warszawie odbył się V Kongres Zarządzania Oświatą - jedno z największych spotkań dyrektorów, administratorów oświaty, wizytatorów. Na trzydniowe obrady do stolicy przybyło 839 osób zaangażowanych w zarządzanie oświatą. Wśród prelegentów nie zabrakło znamienitych gości, ciekawy wykład pt. System wspierania placówek oświatowych, kierunki polityki oświatowej państwa oraz Problemy oświaty samorządowej wygłosiła Sekretarz Stanu MEN Krystyna Szumilas. Katarzyna Hall- Minister Edukacji Narodowej mówiła z kolei o nowych kierunkach polityki w oświacie. Oprócz ciekawych wykładów kongres był okazją do zapoznania się z nowoczesnymi technologiami dla edukacji. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja mobilnej tablicy interaktywnej Interwrite Mobi. Pełna funkcjonalność tablicy Interwrite DualBoard, te same wysokie parametry, dowolnej wielkości obszar pracy i niewielkie rozmiary urządzenia to tylko niektóre z cech tego rozwiązania, które zafascynowały nauczycieli.

E-szkoła na Śląsku

Na temat zastosowania nowoczesnych technologii, możliwościach, jakie dają tablice interaktywne czy bezprzewodowe tablety dyskutowano podczas seminarium „ E-szkoła szansą dla młodego Europejczyka". Organizatorzy spotkania, Kuratorium Oświaty w Katowicach chcąc przekonać nauczycieli i dyrektorów szkół, że wykorzystanie multimediów nie jest niczym skomplikowanym, postawili na praktykę. Wykłady połączone zostały bowiem z prezentacją sprzętu multimedialnego, w tym tablic interaktywnych, pilotów do testów czy bezprzewodowych tabletów, co wzbudziło ogromne zainteresowanie uczestników seminarium. Marek Bielecki, przedstawiciel firmy Agraf- wyłącznego dystrybutora tablic interaktywnych Interwrite Dualboard przekonywał, że zastosowanie nowoczesnego sprzętu w szkole zwiększa zaangażowanie uczniów, uatrakcyjnia lekcję i jest ogromnym wsparciem dla nauczyciela.

Nowoczesne technologie w edukacji

Gdzie można pozyskać fundusze unijne na wprowadzenie nowoczesnych technologii do szkół? Jaki jest wpływ działania sfery biznesowej na oświatę i oświaty na biznes? W jaki sposób samorządy sprzyjają rozwojowi regionów? Na te i wiele innych tematów dyskutowali uczestnicy konferencji Nowoczesne technologie w edukacji. Podczas dwudniowych rozmów, między 26 a 27 października prowadzone były także prezentacje najnowszych rozwiązań i technologii wspomagających pracę szkoły. Przedstawiciele firm z branży IT przekonywali nauczycieli, że posługiwanie się nowoczesnymi technologiami jest nie tylko proste, ale stanowi nieodzowną pomoc w prowadzeniu zajęć. Podczas konferencji istniała możliwość praktycznego przetestowania sprzętu multimedialnego, w tym mobilnych tablic interaktywnych Interwrite Mobi, które wzbudziły szczególne zainteresowanie nauczycieli.

Jesienne konferencje, zjazdy i seminaria poświecone zostały przede wszystkim zastosowaniu nowoczesnych technologii w edukacji. Wypełnione po brzegi sale konferencyjne świadczą o ogromnym zainteresowaniu szkół tą tematyką. Miejmy nadzieję, że tego typu spotkania i konstruktywne dyskusje zmobilizują do działania, a nowoczesne technologie staną się w polskiej szkole codzienną praktyką.

Aleksandra Fastyn