Firma » Praca

Rekrutacja do nowej firmy - jakie pytania zadać?

Aplikowanie na stanowisko w firmie, która dopiero się rozwija, wiąże się z ryzykiem. Nieugruntowana pozycja na rynku rodzi uzasadnione obawy, czy zabawimy w tej firmie tak długo, jakbyśmy chcieli.

Jednak plusy pracy w “świeżym” przedsiębiorstwie są niezaprzeczalne - uczestnictwo w rozwoju firmy czyni nas cennymi pracownikami.

Jeśli więc odpowiedzieliśmy na ogłoszenia o prace zamieszczone przez firmę od niedawna obecną na rynku, warto przygotować sobie kilka pytań, które zadamy rekruterowi. Pomoże nam to zdobyć więcej informacji o firmie, a także przekona potencjalnego pracodawcę, że interesujemy się zaproponowanym stanowiskiem.

Krótko- i długofalowe cele firmy

Warto zapytać o to, jakie działania pracodawca chce podjąć na przestrzeni następnego roku, o jakie obszary działalności pragnie poszerzyć kompetencje firmy, czy zamierza zatrudniać więcej pracowników. Właściciel, któremu zależy na rozwoju firmy, powinien mieć też jej wizję za kilka lat - stworzony biznesplan oraz dobrą znajomość tendencji rynkowych.

Wcześniejsza aktywność szefa firmy

Jeżeli potencjalny pracodawca prowadził już jakieś przedsięwzięcia, jego doświadczenie może dobrze wpłynąć na rozwój firmy - nawet, jeśli poprzednia firma się nie utrzymała. Zazwyczaj pierwszy biznes jest tym nieudanym, więc gdy właściciel firmy przyzna, że to jego pierwsze przedsięwzięcie, warto dobrze zastanowić się nad przyjęciem propozycji.

Proponowane stanowisko

Zdarza się, że w nowej firmie obowiązki wykraczają poza zakres stanowiska. Nic w tym dziwnego - zazwyczaj nie wszystkie stanowiska są obsadzone, a pracę trzeba wykonać. Dobrze jest więc dowiedzieć się, za co będziemy odpowiedzialni, by uniknąć sytuacji, w której robimy coś, co zupełnie nie pasuje do naszych oczekiwań i kompetencji.

Wartości i wyzwania dla firmy

Oprócz celów stawianych sobie przez firmę ważne są również wartości, jakimi się ona kieruje. Wyznaczają bowiem kierunek, w jakim pójdzie rozwój przedsiębiorstwa. Za pomocą tego pytania możemy się również dowiedzieć, czy pasujemy do profilu pracownika firmy oraz czy będzie się nam w niej dobrze pracować.

Praca w nowej firmie to ryzyko - dopiero wchodzi na rynek, zdobywa klientów, a jej przyszłość nie jest do końca określona. Jednak jeżeli trafimy do takiego przedsiębiorstwa i będziemy wspomagać je w jego drodze na szczyt, kiedyś możemy zostać najbardziej cenionymi pracownikami.

Ogłoszenia pracy