Gospodarka » Bezpieczeństwo

Remont uszkodzonych brzegów

Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Poznaniu prowadzi remont uszkodzonych brzegów pomiędzy śluzami Dębinek V i VI na Kanale Górnonoteckim w km 130,13 - 130 97. Jest to II etap zadania, którego pierwsza część była realizowana w 2015r.

Umocnienia brzegowe na wyznaczonym do remontu odcinku są uszkodzone - występuje korozja betonu, zniszczenie palisady drewnianej, klawiszowanie płyt betonowych. Taki stan powoduje rozmywanie skarp kanału i ma negatywny wpływ na roślinność i brzegową infrastrukturę techniczną. Prace remontowe prowadzone przez Przedsiębiorstwo Budownictwa Hydrotechnicznego „HYDRO-EKO" Sp. z o.o. na zlecenie RZGW w Poznaniu mają za zadanie przywrócenie stanu pierwotnego obiektów zabudowy brzegowej z uwzględnieniem aktualnych rozwiązań technicznych. Nowe umocnienia brzegowe zostaną wykonane w formie oczepu betonowego na palisadzie drewnianej, a skarpy powyżej zostaną wyprofilowane i obsiane mieszanką traw.
Koszt zadania, którego zakończenie planowane jest w grudniu tego roku, wynosi 907 000,94 zł

Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Poznaniu