Gospodarka » Żywność

Rodzinne święta w restauracji? To możliwe!

Rodzinne święta w restauracji? To możliwe!
Zobacz więcej zdjęć »
Święta Bożego Narodzenia kojarzone z ciepłą, domową atmosferą przy rodzinnym stole, można spędzić także w restauracji, która oprócz serwowania pysznych, tradycyjnych potraw posiada w swoim menu informacje na temat wartości odżywczej dań.
Dzięki Programowi Menu Bez Tajemnic takich lokali gastronomicznych jest w Polsce coraz więcej. Program odkrywa przed Polakami więcej cennych informacji na temat menu.

W domu czy restauracji?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Boże Narodzenie to magiczne święta pełne dobrych emocji. To czas niezwykłej, świątecznej atmosfery i okazja do spotkania się z najbliższymi wokół odświętnie przystrojonego stołu, na którym czekają potrawy, kuszące swoim wyglądem i aromatem. Jedzenie jest bowiem bardzo ważnym elementem świąt. Podczas Wigilii spożywamy 12 potraw, które nawiązują do 12 miesięcy w roku. Najbardziej charakterystycznymi daniami są: barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa, ryby, a w szczególności karp, pierogi z kapustą i grzybami oraz przysmaki z suszonych owoców, czyli kompot.

Dziś już nikogo nie dziwi, że w pierwszy i drugi dzień świąt wiele rodzin wybiera się na obiad do restauracji, które serwują świąteczne potrawy. Lokale gastronomiczne są w okresie świątecznym niezwykle urokliwe. Właściciele restauracji przystrajają wnętrza  różnymi ozdobami , natomiast z głośników wewnątrz pomieszczeń słychać kolędy.

„Jeśli wybieracie się do restauracji na świąteczny posiłek, pamiętajcie o tym, że są miejsca, gdzie oprócz smacznego jedzenia można dowiedzieć się więcej na temat serwowanych dań, a konkretnie uzyskać informację o ich wartości odżywczej. Taki lokal gastronomiczny można wyszukać na stronie www.menubeztajemnic.pl, będącej skarbnicą wiedzy na temat Programu Menu Bez Tajemnic, który zachęca restauratorów do zamieszczania w menu takich informacji, jak np. zawartość tłuszczów, soli, błonnika węglowodanów w daniu - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec Unilever, ekspert Programu Menu Bez Tajemnic. Jeśli natomiast lokal nie posiada w menu takich informacji, nie bójcie się zapytać kelnera o to, w jaki sposób danie było przygotowane i poprosić o zdrowszą propozycję"  - dodaje Iwonna Niegowska

Wybierz to, co zdrowsze na talerzu

Inspiracją do stworzenia Programu Menu Bez Tajemnic, którego organizatorem jest Unilever Food Solutions, stało się światowe badanie Word Menu Report. Wynika z niego, że goście lokali gastronomicznych są coraz bardziej świadomi zdrowego stylu życia i chcą podążać w tym kierunku. Te dane dotyczą również Polski.

„Chcemy, aby jak najwięcej lokali gastronomicznych dowiedziało się o Programie i przyłączyło się do nas. Dzięki informowaniu gości o wartości odżywczej potraw, restauratorzy odpowiadają na ich potrzebę zdrowszego odżywiania się. Ponadto lokal może zyskać nowych klientów i wyróżnić się na rynku" - komentuje Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations Unilever Food Solutions

Jak jeść, aby smakowicie wspominać święta?

Tradycja Wigilii nakazuje przygotowanie 12 potraw, w dodatku każdy uczestnik wieczerzy powinien spróbować wszystkich dań.  Kolejne dni świąteczne także są obfite w różnego rodzaju potrawy. Oprócz posiłków głównych, biesiadnicy mogą raczyć się różnymi świątecznymi ciastami, takimi jak makowce, pierniki i babki.  Kuchnia Polska nie należy, niestety do tych niskokalorycznych. Zatem, jak jeść, aby się nie przejeść?

  • Nakładaj sobie małe porce i jedz powoli.
  • Wstawaj od stołu. Ruch to przyjaciel człowieka i nie zapominaj o tym. Po wieczerzy czy innym spotkaniu świątecznym pójdź na spacer, wpłynie to pozytywnie na Twój układ trawienny i samopoczucie. Świeże powietrze ożywi każdego najedzonego smakosza.
  • Nie przesadzaj z deserem.
  • Przygotowując dania, pamiętaj o zastąpieniu produktów mniej kalorycznymi bądź z mniejszą zawartością tłuszczu, np.: w miejsce śmietany użyj kefiru,
  • Nie pij „pustych kalorii" w gazowanych i słodzonych napojach.
  • Rybę, zamiast usmażyć, można upiec albo ugotować - będzie równie pyszna.

Po więcej informacji zapraszamy na www.menubeztajemnic.pl oraz na fanpage Tajemnice restauracji na Facebooku.  



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Unilever Food Solutions
http://www.unileverfoodsolutions.pl/

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »