Firma » Biznes

ROŚNIE POPYT NA BIURA – GORĄCE LATO DLA AGENTÓW NIERUCHOMOŚCI

- Dział wynajmu powierzchni biurowych CBRE uzyskał 25% udział w rynku w Warszawie –

Warszawa, 8 sierpnia 2013 –  CBRE, największa na świecie firma doradcza działająca na rynku nieruchomości komercyjnych, ogłosiła wyniki badań za pierwsze półrocze 2013.

Popyt na warszawskim rynku nieruchomości wzrósł o 12% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego i wyniósł 334.000 mkw. Także dział powierzchni biurowych CBRE uzyskał największy w swojej historii 25% udział w rynku warszawskim (udział we wszystkich przeprowadzonych transakcjach pośrednictwa w wynajmie powierzchni biurowych) i po raz pierwszy uzyskał pozycję lidera.

Największe transakcje najmu przeprowadzone przez firmę CBRE w Warszawie to m.in. wynajęcie 13.000 mkw. dla Urzędu Rejestracji Leków w Ochota Office Park, 4.300 mkw. dla Grupy Żywiec w Konstruktorska Business Center oraz 2.200 mkw. dla firmy Ipsos w budynku Ambassador.

„Sytuacja rynkowa w Warszawie nadal zmienia się powoli na korzyść najemców. Wprawdzie popyt wydaje się być wciąż na stabilnym, silnym poziomie, jednak nowa podaż powierzchni powoduje, iż przewiduje się dalszy wzrost stopy pustostanów w mieście. To wymusza na deweloperach większą elastyczność w zakresie oferowanych stawek czynszu oraz pakietów zachęt finansowych.” – powiedział Łukasz Kałędkiewicz, dyrektor działu powierzchni biurowych w CBRE.

„Zauważalny jest także trend krótkoterminowego przedłużania umów przez firmy zlokalizowane w centrum stolicy oraz relokowanie się na jego obrzeża. Nadal priorytetem dla wielu firm jest poszukiwanie oszczędności związane z niepewnością co do najbliższej sytuacji ekonomicznej w Polsce.” – dodaje Joanna Kalinowska, dyrektor w dziale powierzchni biurowych CBRE.

Firma CBRE zauważa także pozytywny trend poszukiwania oraz wynajmowania nowoczesnej powierzchni biurowej przez firmy państwowe. W pierwszej połowie 2013r. firmy z sektora publicznego wynajęły ponad 21.000 mkw., 7% całkowitej powierzchni wynajętej. Joanna Kalinowska twierdzi, że przez ostatnie lata został wypracowany system kompromisów zarówno ze strony właścicieli budynków, jak i firm państwowych, w związku z czym możliwe jest podpisywanie korzystnych dla obu stron umów.

Rośnie także popyt na powierzchnię biurową w regionach – w pierwszym półroczu 2013 roku na ośmiu największych rynkach biurowych (Kraków, Wrocław, Trójmiasto, Poznań, Katowice, Łódź, Szczecin, Lublin) wynajęto łącznie 190.000 mkw., 2% więcej niż w tym samym okresie w zeszłym roku.

Dział Reprezentacji Najemców firmy CBRE był bardzo aktywny również poza Warszawą, finalizując jedne z największych umów najmu – były to między innymi transakcje zawarte przez  Dialog we Wrocławiu, Acxiom w Trójmieście czy Genpact w Szczecinie.

„Coraz większa liczba klientów-najemców obdarza nas zaufaniem w związku z dużą wiedzą i doświadczeniem naszego zespołu na rynku nieruchomości w Polsce. Nasza rozbudowana oferta usług zarówno dla małych podmiotów, jak i dla wielkich międzynarodowych korporacji oraz tak duży udział w rynku transakcji najmu, pozwala nam kształtować warunki umów dla naszych klientów i uzyskiwać dla nich najlepsze możliwe rozwiązania. Firma CBRE posiada również specjalne narzędzia wspomagające procesy decyzyjne Klientów.” – dodał Daniel Bienias, Dyrektor działu reprezentacji najemców i usług BPO w CBRE.

-koniec-

CBRE to największa na świecie firma doradcza i inwestycyjna działająca w sektorze nieruchomości komercyjnych (pod względem przychodów za rok 2012), a także jedna z 500 wiodących firm świata według rankingów magazynu Fortune oraz agencji ratingowej Standard & Poor’s. CBRE, z siedzibą główną w Los Angeles, zatrudnia około 37.000 pracowników i obsługuje inwestorów, właścicieli oraz najemców nieruchomości w ponad 300 biurach na całym świecie (nie wliczając firm stowarzyszonych i partnerskich). Zakres usług świadczonych przez CBRE obejmuje: doradztwo strategiczne w zakresie inwestycji i wynajmu, usługi korporacyjne, usługi zarządzania nieruchomościami oraz projektami, administrację firm, bankowość hipoteczną, wyceny, usługi deweloperskie, usługi zarządzania inwestycjami oraz usługi konsultingowe i analityczne. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej www.cbre.com

Jarosław Soroczyński