Firma » Tax

Rozliczenie podatkowe w PIT-37

Zgodnie z art. 45 ust. 1 ustawy podatek dochodowy od osób fizycznych, podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie według ustalonego wzoru, w terminie od 15 lutego do 30 kwietnia, roku następującego po roku podatkowym.

Jednym ze wzorów jest aktualnie obowiązujący 25 formularz PIT-37. Do kogo skierowano ten konkretny formularz?

Podatnicy PIT-37 – katalog i warunki

Formularz PIT-37 został skierowany do podatników podatku dochodowego od osób fizycznych. Ustawodawca określił pewne warunki, które muszą oni spełnić by móc wykorzystać do pracy właśnie ten formularz:

1. PIT-37 z zasady został skierowany do podatników, którzy uzyskali przychody ze źródeł, które położone są na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;

2. PIT-37 dotyczy przychodów opodatkowanych na zasadach ogólnych przy zastosowaniu skali podatkowej;

3. PIT-37 dotyczy wyłącznie przychodów osiąganych za pośrednictwem płatnika lub innego podmiotu, obowiązanego do sporządzenia imiennej informacji o wysokości tych dochodów (przychodów);

4. PIT-37 wyłącza możliwość prowadzenia przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej oraz działów specjalnych produkcji rolnej opodatkowanych na zasadach ogólnych, przy zastosowaniu skali podatkowej;

5. PIT-37 nie znajdzie zastosowania dla podatników, który obowiązani są doliczać do swoich dochodów dochody swoich małoletnich dzieci;

6. PIT-37 nie można używać w przypadku obniżania dochodów o straty z lat ubiegłych;

7. PIT-37 nie jest również wykorzystany w przypadku odliczania tak zwanego minimalnego podatku dochodowego.

Przykłady podatników PIT-37

Biorąc pod uwagę zasady ogólne, warunki oraz klasyfikację podmiotów do których skierowano formularz PIT-37, można przedstawić listę form zarobkowych, które w większości przypadków, będą uprawniały do skorzystania właśnie z tego zeznania podatkowego. Są to:

• umowa o pracę,

• stosunek służbowy,

• praca nakładcza,

• spółdzielczy stosunek pracy,

• umowa zlecenia,

• kontrakt menadżerski,

• zasiadanie w radzie nadzorczej,

• emerytura,

• renta,

• przychody z praw autorskich i majątkowych,

• stypendia,

• zasiłki z ubezpieczenia społecznego,

• należności z tytułu członkowska w spółdzielniach rolnych,

• świadczenia z Funduszu Pracy,

• umowy aktywizacyjne,

• praca tymczasowo aresztowanych.

Rozliczenie łączne z małżonkiem

Deklaracja PIT-37 umożliwia łączne opodatkowanie dochodów małżonków na ich wniosek. Aby móc rozliczyć się wspólnie, poza warunkami ograniczającymi i umożliwiającymi skorzystanie z formularza PIT-37, dodatkowo podatnicy powinni między innymi:

• podlegać nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu;

• pozostawać w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy;

• podlegać ustrojowi wspólności majątkowej.

Podsumowanie i rekomendacje

Niestety, nadal wielu podatników myli deklaracje PIT-36 i PIT-37. Przed przystąpieniem do pracy nad jakimkolwiek dokumentem księgowym, warto najpierw przemyśleć które zeznanie będzie odpowiednie dla danego podatnika. W przypadku wątpliwości, pomocą służą między innymi specjalne aplikacje do przygotowania e-deklaracji, czyli PITów w wersji elektronicznej. Ułatwiają nie tylko pracę bezpośrednio na dokumencie, ale mogą zapewnić wsparcie już na etapie wyboru odpowiedniego PIT.

slawek