Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

Rozpoczął się projekt „Polskie Prezydencje w Europie”

„Polskie Prezydencje w Europie” to projekt mający na celu przedstawienie i promowanie sylwetek osób reprezentujących Polskę i zajmujących znaczące stanowiska w strukturach międzynarodowych.

Prezydencja Polski w Radzie Unii Europejskiej stanowi wyjątkową okazję do promowania osiągnięć Polski na arenie międzynarodowej. W Polsce jest wiele osób działających skutecznie w ramach międzynarodowych instytucji i organizacji.

Instytut Logistyki i Magazynowania, GS1 Polska, który jest inicjatorem projektu podjął się promowania Polaków, którzy swoją pracą i zaangażowaniem osiągnęli sukces i uznanie, przewodnicząc organizacjom międzynarodowym, reprezentując Polskę w Europie i na świecie.

Wielkim zaskoczeniem dla nas – organizatorów na początku projektu był fakt, jak wielu Polaków pełni kluczowe role w Europie. Projekt planujemy realizować do końca 2011 rok. Prosimy wszystkich chętnych o bezpośredni kontakt poprzez stronę www.polskieprezydencje.pl.” - mówi dr inż. Elżbieta Hałas, pracownik Instytutu Logistyki i Magazynowania, a od stycznia 2011 roku przewodnicząca GS1 in Europe, globalnej organizacji odpowiedzialnej między innymi za kody kreskowe.

Patronem honorowym projektu została Małgorzata Handzlik, Poseł do Parlamentu Europejskiego, Wicekoordynator EPP w Komisji Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów (IMCO), członek Komisji Handlu Międzynarodowego (INTA).

Zaproszenie do wsparcia inicjatywy zostało przesłane do kilkudziesięciu osób. W inicjatywę aktywnie włączyli się już m.in. :

- Zbigniew Derdziuk - Przewodniczący Komitetu Sterującego Europejskiej Regionalnej Sieci ISSA,

- Robert Firmhofer - Prezes Europejskiej Sieci Centrów i Muzeów Nauki - Ecsite,

- prof. dr inż. Mieczysława Ostojskiego Wiceprzewodniczący Regionalnej Asocjacji Europejskiej
(RA VI WMO)
,

- Grzegorza Piechotę, Przewodniczący Międzynarodowego Stowarzyszenia Mediów Informacyjnych IMNA w Europie,

- dr inż. Jerzego Sobstela Eksperta Europejskich Komitetów Normalizacyjnych CEN CENELEC

Przewodniczący Grupy Roboczej CEN/TC72/WG15,

- dr inż. Zbigniewa Szozdę Przewodniczący Podkomitetu ds. Stateczności, Linii Ładunkowych

i Bezpieczeństwa Statków Rybackich Międzynarodowej Organizacji Morskiej.

Zapraszamy do współpracy wszystkich zainteresowanych. Szczegóły znajdują się na stronie projektu - www.polskieprezydencje.pl

Więcej o akcji znajduje się na oficjalnej stronie internetowej polskiego Przewodnictwa w Radzie Unii Europejskiej - http://pl2011.eu/content/polskie-prezydencje-w-europie

Instytut Logistyki i Magazynowania (ILiM), GS1 Polska

Realizuje prace badawczo-rozwojowe i usługi doradcze podnoszące efektywność funkcjonowania przedsiębiorstw i całych łańcuchów dostaw. Pełni rolę organizacji krajowej GS1 wdrażającej do praktyki gospodarczej globalne standardy GS1 (w tym między innymi kody kreskowe) wykorzystujące najnowsze technologie. W Systemie GS1 skupia w Polsce ponad 18 000 firm. Aktywnie działa w europejskiej przestrzeni badawczej w roli koordynatora i partnera projektów UE z obszaru logistyki i ICT.

Instytu Logistyki i Magazynowania