Firma » Biznes

Ryanair postawił na Wrocław!

6 nowych połączeń, zwiększenie ruchu, poszerzenie możliwości lotniska – to tylko niektóre korzyści wynikające ze współpracy tanich linii lotniczych Ryanair z wrocławskim lotniskiem. Wrocław został pierwszą polską bazą największego niskokosztowego przewoźnika w Europie!

To wielki sukces wrocławskiego lotniska. Baza Ryanaira w stolicy Dolnego Śląska będzie pierwszą w Polsce i dopiero drugą, którą tani przewoźnik uruchomi w tej części Europy. Wybór Wrocławia nie był przypadkowy. – Od początku relacje z Wrocławiem były wyjątkowe. To stąd odleciał nasz pierwszy samolot w Polsce i wiedzieliśmy, że nasza pierwsza baza w Polsce stanie właśnie tutaj. Obie strony wykonały ogromną pracę, by sfinalizować tę umowę i cieszę się, że w końcu nam się udało – mówi Michael Cawley, wiceprezes zarządu Ryanair. Przed wrocławskim lotniskiem otwierają się zupełnie nowe możliwości. – To bardzo ważny krok dla miasta, regionu i samego lotniska, które będzie znaczącym portem w tej części Europy. Skorzystają z tego przede wszystkim pasażerowie, którzy będą mieli do wyboru zupełnie nowe połączenia – mówi Dariusz Kuś, prezes Portu Lotniczego Wrocław.

Baza Ryanaira ruszy w marcu przyszłego roku. Przez pierwszy rok na wrocławskim lotnisku będzie nocować jedna maszyna taniego przewoźnika, a kolejny samolot dołączy do niej na początku 2013 roku. Otwarcie zaplecza technicznego to przede wszystkim zwiększenie liczby oferowanych połączeń. – Już wiadomo, że Ryanair, wraz z otwarciem bazy, uruchomi 6 nowych tras. To Malmö, Wenecja-Treviso, Bornemouth, Paryż Beauvais, Malta i Kreta Chania – mówi Dariusz Kuś. To pozwoli w przyszłym roku zwiększyć liczbę obsługiwanych przez przewoźnika pasażerów do 800 tysięcy. W 2013 roku, dzięki kolejnej maszynie, Ryanair zamierza zwiększyć liczbę połączeń do 26 i obsłużyć we Wrocławiu milion pasażerów. – Będziemy sukcesywnie poszerzać naszą ofertą. Działamy stopniowo, zgodnie z zasadą, że najpierw trzeba iść, zanim zacznie się biec – mówi Michael Cawley.

Baza dla samolotu linii Ryanair we Wrocławiu pozwoli na lepsze wykorzystanie przepustowości lotniska. Maszyny przewoźnika będą przeprowadzać operacje o różnych porach dnia, dzięki czemu ruch rozłoży się równomiernie. Zaplecze techniczne oznacza także większą swobodę w planowaniu podróży, w tym możliwość przesiadek we Wrocławiu, a to zainteresuje ofertą portu również pasażerów spoza Dolnego Śląska. – Otwarcie zaplecza oznacza również nowe miejsca pracy ponieważ będziemy musieli zwiększyć liczbę zatrudnienia w sektorze obsługi pasażerskiej – dodaje Dariusz Kuś.

Wrocław zostanie 46 bazą linii Ryanair w Europie, ale dopiero pierwszą w Polsce. Tym samym stolica Dolnego Śląska znów zapisze się w historii taniego przewoźnika, bo Wrocław był pierwszym przystankiem linii Ryanair w naszym kraju. Inauguracyjny lot odbył się 24 marca 2005 roku z Wrocławia do Londynu-Stansted. Obecnie oferta przewoźnika obejmuje 15 połączeń. Ale jak już wiadomo ta liczba ulegnie wkrótce zmianie.

Port Lotniczy Wrocław