Motoryzacja » Samochody

Schneider Electric nagrodzony certyfikatem ZE Ready

Jest to wielki krok naprzód na drodze do pojedynczej procedury gwarantującej kontrolę i kompatybilność na każdym odcinku łańcucha ładowania samochodów elektrycznych. Schneider Electric wspiera kontrahentów i firmy instalujące osprzęt elektryczny, aby doprowadzić do rozpowszechnienia infrastruktury ładującej na szeroką skalę.

Warszawa, 12 października 2011 – Schneider Electric jest pierwszym na świecie producentem który uzyskał certyfikację ZE Ready od Renault dla swojej linii infrastruktury ładującej pojazdy elektryczne EVlink. Certyfikat przyznano podczas ceremonii, która odbyła się w siedzibie głównej Schneider Electric w Rueil-Malmaison we Francji, 29 sierpnia 2011 roku.

ZE Ready to wszechstronny protokół testowania kompatybilności stworzony, by zagwarantować spójne wdrażanie przyjętych międzynarodowych standardów w pojazdach elektrycznych i infrastrukturze ładującej. Korzystając z istniejących regulacji i czerpiąc z aktualnych standardów, ZE Ready ma zapewnić kontrolę nad całym łańcuchem ładowania, począwszy od projektowania i instalacji stacji ładujących, przez szkolenie instalatorów i wstępne audyty, aż po wszystkie niezbędne działania związane z kontrolą zgodności i konsultacjami.

- Istnieją trzy główne powody, dla których nasza branża powinna przyjąć standardy protokołu ZE Ready Renault: ograniczenie ilości koniecznych testów, szybsze pozyskiwanie i wymiana informacji zwrotnych dotyczących kompatybilności oraz zagwarantowanie użytkownikom tego, że wszystkie zainstalowane systemy będą działać – mówi Jaroslav Zlabek, Prezes Schneider Electric Polska. - ZE Ready to zasadniczy krok na drodze do ustanowienia protokołu przyjętego przez wszystkich producentów aut i wytwórców sprzętu elektrycznego.

Poza interfejsem technicznym opracowanym razem z Renault, Schneider Electric współpracował z kontrahentami i instalatorami osprzętu elektrycznego nad określeniem konkretnego procesu instalacji wymaganego do otrzymania certyfikatu ZE Ready. Schneider Electric stworzył rozległą sieć certyfikowanych instalatorów na całym obszarze Francji, aby zaspokoić potrzeby konsumentów, a także klientów instytucjonalnych.

Prawie 700 kontrahentów otrzymało już certyfikaty pozwalające na instalację stacji ładujących w domach mieszkalnych. Kontakt z klientem lokalnym odgrywa tutaj kluczową rolę, więc ilość kontrahentów wzrośnie wraz z przyspieszeniem tempa sprzedaży pojazdów elektrycznych. Korzyści płynące dla kontrahentów z przystąpienia do programu Couleur Pro Label VE Schneider Electric, to specjalistyczne szkolenia oraz znalezienie się na liście partnerskiej znajdującej się na francuskiej stronie firmy www.schneider-electric.fr, dostępnej również w całej sieci dilerów Renault;

Prawie 150 firm instalujących sprzęt elektryczny współpracuje z klientami biznesowymi i społecznościami lokalnymi nad wyposażeniem parkingów w stacje ładujące wyposażone w funkcje zarządzania energią. Ładowarki zainstalowano już w ponad 350 punktach sprzedaży Renault w ciągu ostatnich kilku tygodni. Aby umożliwić szkolenia dotyczące praktycznych aspektów instalacji infrastruktury ładującej, a także aby umożliwić zagwarantowanie wysokich kompetencji firmom i władzom lokalnym, przed końcem tego roku Schneider Electric rozpocznie program szkoleniowy prowadzący do uzyskania przez partnerskie firmy instalatorskie tytułu EcoXpert. Szkolenia te skupią się na wymaganiach certyfikatu ZE Ready i standardu IEC 61851.

Pierwsze produkty i rozwiązania dla infrastruktury ładującej produkcji Schneider Electric opatrzone certyfikatem ZE Ready są już dostępne na rynku. Są to produkty i rozwiązania zgodne ze standardem EV Ready®, ogłoszonym przez firmy Renault-Nissan, PSA Peugeot Citroën oraz Mitsubishi Motors 3 października 2011, opartym na ZE Ready.

O Schneider Electric

Schneider Electric, globalna firma specjalizująca się w zarządzaniu energią elektryczną, oferuje swoim klientom w ponad 100 krajach świata zintegrowane rozwiązania w wielu różnorodnych segmentach rynku. Firma zajmuje wiodącą pozycję w dziedzinie energetyki i infrastruktury, procesów przemysłowych, systemów automatyki budynków i centrów przetwarzania danych, a także posiada silną pozycję i bogatą ofertę dla budownictwa mieszkaniowego. Koncentrując się na rozwiązaniach, które przyczyniają się do zwiększenia bezpieczeństwa, niezawodności, wydajności i efektywności energii w roku 2010 grupa uzyskała 19,6 mld Euro przychodów ze sprzedaży. Ponad 110 000 pracowników Schneider Electric aktywnie angażuje się w to, aby pomagać zarówno jednostkom, jak i organizacjom „Korzystać w pełni ze swojej energii”

www.schneider-electric.pl

Mondaypr