Firma » Biznes

Schneider Electric stawia na ekologiczną edukację

Schneider Electric ogłasza międzynarodowy konkurs dla studentów koncentrujący się na innowacyjnych rozwiązaniach energetycznych dla miast Go Green in the City.

Warszawa, 5 kwietnia 2010r. Firma Schneider Electric, globalny specjalista w dziedzinie zarządzania energią elektryczną, ogłosił rozpoczęcie projektu Go Green in the City, nowego kreatywnego konkursu, w którym wezmą udział studenci z ośmiu krajów na całym świecie.

W dwuosobowych zespołach, w których powinna znaleźć się co najmniej jedna kobieta, studenci będą mieli za zadanie opracowanie realnych rozwiązań zarządzania energią w pięciu krytycznych dla miast sektorach: domach, uniwersytetach, sektorze handlowym, wodnym i w szpitalach. W konkursie Go Green in the City biorą udział uczelnie z Brazylii, Chin, Francji, Niemiec, Indii, Rosji, Turcji i USA, obejmując swoim zasięgiem ponad 80 uniwersytetów i około 240 000 studentów. 25 najlepszych zespołów zostanie zaproszonych w czerwcu 2011 do Paryża na rozgrywki finałowe. Zwycięski team będzie podróżował po świecie z zespołem Schneider Electric, odwiedzając zakłady i nawiązując kontakty z pracownikami i zarządem wysokiego szczebla, a następnie otrzyma oferty pracy.

— Poprzez inicjatywę Go Green in the City promujemy świadome podejście do zarządzania energią wśród młodych ludzi. Chcemy również zachęcić płeć piękną do aktywnego uczestnictwa w rozwoju „zielonych technologii”. Pomimo, tego że Polska nie jest objęta programem polscy studenci uczący się za granicą oczywiście mogą wziąć w nim udział – powiedział Jaroslav Zlabek, Prezes Zarządu Schneider Electric Polska.

Inicjatywa Go Green in the City nie jest pierwszym tego typu przedsięwzięciem Schneider Electric. Firma znana jest ze swojego zaangażowania w edukację ekologiczną. Schneider Electric w Polsce szkoli około 1000 osób rocznie. W 2009 r. Firma ogłosiła uruchomienie inicjatywy Energy University www.myenergyuniversity.com. W 2010 roku został uruchomiony Collaborative Project Portal. Schneider Electric współpracuje ponadto z polskimi uczelniami wyższymi.

Konkurs będzie odbywał się przez trzy kolejne lata. Więcej informacji pod adresem http://www.gogreeninthecity.com.

O Schneider Electric

Schneider Electric, globalna firma specjalizująca się w zarządzaniu energią elektryczną, oferuje swoim klientom w ponad 100 krajach świata zintegrowane rozwiązania w wielu różnorodnych segmentach rynku. Firma zajmuje wiodącą pozycję w dziedzinie energetyki i infrastruktury, procesów przemysłowych, systemów automatyki budynków i centrów przetwarzania danych, a także posiada silną pozycję i bogatą ofertę dla budownictwa mieszkaniowego. Koncentrując się na rozwiązaniach, które przyczyniają się do zwiększenia bezpieczeństwa, niezawodności, wydajności i efektywności energii w roku 2009 grupa uzyskała 15,8 mld Euro przychodów ze sprzedaży. Ponad 100 000 pracowników Schneider Electric aktywnie angażuje się w to, aby pomagać zarówno jednostkom, jak i organizacjom „Korzystać w pełni ze swojej energii”.

www.schneider-electric.pl

Mondaypr