Gospodarka » Bezpieczeństwo

Securing Smart Cities — bezpieczeństwo informacji w inteligentnych miastach

Securing Smart Cities to globalna inicjatywa non profit, której celem jest rozwiązywanie obecnych i przyszłych problemów dotyczących cyberbezpieczeństwa inteligentnych miast.

Organizacja opublikowała wskazówki dotyczące roli bezpieczeństwa informacji w tworzeniu jednostek odpowiedzialnych za funkcjonowanie nowoczesnych metropolii.

Poradnik ten ma stanowić punkt odniesienia dla publicznych i prywatnych organizacji podczas opracowywania funkcji bezpieczeństwa informacji w ramach tworzonych przez siebie wydziałów ds. inteligentnych miast. Kaspersky Lab jest partnerem inicjatywy.

W inteligentnych miastach bezpieczeństwo informacji odgrywa główną rolę w zakresie ochrony wyższych poziomów poufności, dostępności, integralności, jak również stabilności. Cechy te są niezbędne dla krajowych służb i organizacji w celu wsparcia zrównoważonych środowisk stanowiących jednocześnie miejsca, w których dobrze się mieszka. Poradnik przedstawia kluczowe elementy, które organizacje muszą zbadać i których muszą być świadome podczas określania roli wydziałów ds. inteligentnych miast, aby uzyskać najwyższe bezpieczeństwo i elastyczność. Od wpływu wdrażania technologii, jakości usług oraz zgodności z przepisami prawnymi po wydajne i harmonijne działania.

„Nasze wskazówki stanowią kolejny krok w kierunku zabezpieczenia inteligentnych miast, jak wskazuje nazwa inicjatywy. Staramy się zwiększyć świadomość wymagań dotyczących nowoczesnych miast poprzez opracowywanie przydatnych informacji i dzielenie się doświadczeniem z osobami, które będą odpowiedzialne za rozwój i zarządzanie takimi metropoliami. Dokument opiera się na doświadczeniu członków społeczności SSC, którzy uczestniczą w cyberzarządzaniu na dużą skalę, jak również innych specjalistów ds. bezpieczeństwa: od osób przeprowadzających testy penetracyjne po ekspertów ds. bezpieczeństwa przemysłowego” powiedział Mohamad Amin Hasbini, członek zarządu Securing Smart Cities oraz ekspert ds. bezpieczeństwa, Kaspersky Lab.

„W ramach naszych działań mających na celu dostarczanie praktycznych zasobów dla organizacji na całym świecie inicjatywa Securing Smart Cities publikuje nowe wskazówki, aby przedstawić cenne zalecenia w zakresie zwiększenia bezpieczeństwa naszych obecnych i przyszłych miast” powiedział Cesar Cerrudo, członek zarządu Securing Smart Cities oraz dyrektor ds. technologii, IOActive.

Pełny dokument poświęcony roli bezpieczeństwa informacji w tworzeniu wydziałów ds. inteligentnych miast jest dostępny na stronie: http://securingsmartcities.org/?p=483.

Pełny dokument zawierający wskazówki dotyczące wykorzystania technologii inteligentnych miast znajduje się na stronie: http://securingsmartcities.org/wp-content/uploads/2015/11/Guidlines_for_Safe_Smart_Cities.pdf.

Dalsze informacje oraz najnowsze dane dotyczące działań w ramach inicjatywy Securing Smart Cities są dostępne na stronie: http://securingsmartcities.org.

Informacje na temat inicjatywy Securing Smart Cities

Securing Smart Cities to globalna inicjatywa non profit, której celem jest rozwiązywanie obecnych i przyszłych problemów dotyczących cyberbezpieczeństwa inteligentnych miast. Działalność opiera się na współpracy między firmami, rządami, mediami, innymi inicjatywami non profit oraz osobami fizycznymi z całego świata. Inicjatywa została zapoczątkowana w 2015 r. przez IO Active, Kaspersky Lab, Bastille, Cloud Security Alliance oraz wiele innych firm z branży bezpieczeństwa IT, jak również niezależnych ekspertów z całego świata. Więcej informacji na temat inicjatywy znajduje się na stronie http://securingsmartcities.org.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/nowosci.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.