Zdrowie » Ciało
Serce kuchni śródziemnomorskiej, czyli oliwa z oliwek
Kuchnia z myślą o zdrowiu
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Rosnące zainteresowanie zdrowym trybem życia oraz kuchnią slow food sprawia, że specjały znad Morza Śródziemnego mają coraz więcej zwolenników także w Polsce. Wynika to z faktu, iż kuchnia ta pozwala m.in. pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ponadto obniża poziom „złego” cholesterolu oraz zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Potrawy są lekkostrawne, świeże, aromatyczne, a do tego bogate w błonnik, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego. Coraz więcej Polaków, szczególne w trakcie ciepłych, letnich dni decyduje się na kosztowanie przysmaków przyrządzonych według przepisów kuchni śródziemnomorskiej.
Bazą do przygotowania potraw kuchni śródziemnomorskiej są oliwa z oliwek oraz czosnek. Oprócz tego, w jadłospisie nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców, ryb, owoców morza, makaronu, czy pełnoziarnistego pieczywa. Doskonałym dodatkiem do sosów, świeżych sałat czy zup będzie hiszpańska oliwa z oliwek Extra Virgin marki Carbonell lub włoska oliwa Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli prosto z Toskanii.
Bez oliwy z oliwek ani rusz
Zarówno kuchnia włoska, jak i hiszpańska określane bywają jako śródziemnomorskie, co nie znaczy, że nie ma między nimi różnic. We Włoszech, oprócz wszechobecnych makaronów, serów oraz pizzy, szczególnie na południu Półwyspu Apenińskiego, widoczne są wpływy kuchni greckiej, czy północnej Afryki. To w tym regionie produkowane są najlepsze włoskie oliwy extra vergine, w tym te marki Bertolli pochodzące z gajów oliwnych położonych w sercu Toskanii. Z kolei podstawą kuchni hiszpańskiej są takie produkty jak: warzywa, szczególnie pomidory i ziemniaki, wszelkiego rodzaju ryby i owoce morza oraz hiszpańskie oliwki, z których powstaje najbardziej znana na świecie oliwa z oliwek. W oparciu o te kilka grup składników można z łatwością wyczarować proste potrawy będące prawdziwą ucztą dla podniebienia. Smacznym i aromatycznym dodatkiem do nich będzie oliwa Extra Virgin marki Carbonell. Można ją dodać do sałat, na jej bazie można stworzyć dressingi, czy po prostu moczyć w niej świeży chleb.
Nadesłał:
5_tka
|
Komentarze (0)