Zdrowie » Dziecko
Sernikowe semifredo z morelą - przepis Szefa Kuchni Piątnicy!
Zobacz więcej zdjęć » |
Sernikowe semifredo z morelą
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
autor przepisu: Arkadiusz Korzeń
Składniki na masę lodową:
200 g Serka Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g dekstrozy
1 laska wanilii
40 g ciastek bezowych
Składniki na cremeux:
170 g purée morelowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
3 jajka
85 g cukru
45 g masła kakaowego
190 g Masła 83% z Piątnicy
Składniki na polewę:
200 g czekolady deserowej
200 g masła kakaowego
Wykonanie:
1. Przygotuj cremeux. Purée morelowe, cukier i jajka doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj masło kakaowe oraz skórkę pomarańczową.
2. Gdy masa uzyska temperaturę 40°C, dodaj Masło 83% z Piątnicy i wszystko zmiksuj.
3. Zrób masę lodową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
4. Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubij razem z dekstrozą na ¾ stabilności, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo Serek Twój Smak Aksamitny z Piątnicy i całość zmiksuj na jednolitą masę.
5. Mikserem napowietrz żółtka z cukrem pudrem i dodaj ziarna wanilii.
6. Do masy ze śmietany i serka dodaj napowietrzone żółtka i ubite białka, połamane bezy oraz cremeux morelowe i wszystko delikatnie połącz.
7. Przelej do formy, np. w kształcie lodów na patyku i zamroź.
8. Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść masło kakaowe i połącz je z czekoladą.
9. Zamrożone lody maczaj w polewie o temp. 28°C.
Smacznego!
Nadesłał:
Anna1
|
Komentarze (0)