Firma » Biznes

Sezon budowlany 2015 w Polsce

Krótka i łagodna zima pozwoliły wielu inwestorom na szybsze rozpoczęcie prac budowlanych. Ponadto według opinii Polskiego Związku Pracodawców Budownictwa w roku 2015 w budownictwie przewiduje się poprawę sytuacji na polskim rynku.
Wpływ na pobudzenie rynku może też mieć planowana zmiana w przepisach prawa budowlanego, która w założeniu ma uprościć i przyspieszyć proces realizacji inwestycji. Projekt dotyczy zniesienia wymogu uzyskiwania decyzji o pozwoleniu na budowę w odniesieniu do budowy i przebudowy obiektów mieszkalnych jednorodzinnych, których obszar mieści się w całości na działce lub działkach, na których mają być prowadzone prace. Zamiast więc dotychczasowego pozwolenia, wystarczyć ma zgłoszenie prac budowalnych z projektem oraz dołączenie odpowiednich dokumentów.[1]

Prognozowany rozwój branży budowlanej może nie tylko korzystnie wpłynąć na sektor producentów tradycyjnych materiałów budowlanych oraz wykonawców, ale i firmy oferujące nowoczesne techniki budowlane, takie jak np. technologię budownictwa modułowego. Cieszy się ona coraz większym zainteresowaniem inwestorów w Polsce, ponieważ gwarantuje szybkie postawienie obiektów w dowolnym miejscu – nawet już w 3 tygodnie – oraz efektywność kosztową inwestycji. Ponadto niezależnie od planowanego przeznaczenia – biura, pomieszczenia mieszkalne lub użyteczności publicznej, lokale handlowo-usługowe, zaplecza socjalne dla zakładów pracy i klubów sportowych, restauracje całoroczne lub sezonowe – inwestor otrzymuje w pełni wyposażone i komfortowe budynki, spełniające wszystkie wymogi prawa budowlanego oraz standardy jakościowe.

Ekspert: Jacek Staniszewski, Dyrektor Generalny firmy Touax Sp. z o.o.

[1] sejm.gov.pl

Touax