Zdrowie » Ciało
Siesta z bakaliową paschą wielkanocną
Zobacz więcej zdjęć » |
Tradycja przygotowywania paschy pochodzi z Rosji. W naszym kraju przyjęła się przede wszystkim we wschodnich rejonach, ale warto bliżej poznać sekret receptury paschy i przyrządzić ją na Święta. Ten oryginalny deser to doskonała alternatywa dla tradycyjnego sernika, a mleczno-bakaliowy smak na długo pozostanie w pamięci domowników i gości. Jej przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności, dlatego to znakomity
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Bakaliowa pascha
Składniki:
- 1 kg sera (zmielony twaróg lub twaróg sernikowy w wiaderku)
- 200 g dobrego masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka miodu
- Rodzynki sułtanki Siesta
- Migdały płatki Siesta
- Morele suszone Siesta
- Żurawina suszona Siesta
- Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita
- Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z miodem, dodaj masło, ser, sól i cukier wanilinowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj bakalie. Wymieszaj składniki. Przygotuj cienką ściereczkę, gazę lub ręczniki papierowe i wyłóż nimi sitko, które należy umieścić w garnku bądź misce. Wlej masę, delikatnie uklep i wstaw miskę z sitkiem do lodówki. Przez gazę ściekać będzie woda, dlatego co jakiś czas kontroluj jej poziom i usuwaj wodę z miski. Pascha powinna pozostać w lodówce całą noc. Następnego dnia przełóż masę do foremki, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na 5 godzin. Pascha jest gotowa. Przed podaniem możesz udekorować deser bakaliami lub przygotować dekorację ze świeżych bazi i bukszpanu.
Smacznego!
Rodzynki sułtanki Siesta, 90 g, cena: ok. 2,40 zł
Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 7 zł
Morele suszone Siesta, 100 g, cena: ok. 6 zł
Żurawina suszona Siesta, 90 g, cena: ok. 5 zł
Komentarze (0)