Firma » Biznes

Skarb Państwa na celowniku – dokąd zawiezie nas Uber?

Partnerzy Polskiej Sieci Taxi 19123 są rozczarowani informacją dotyczącą nawiązania współpracy przez Alior Bank i Uber.

Jest to kooperacja pomiędzy firmą, której pośrednim udziałowcem jest Skarb Państwa, i podmiotem, który zatrudnia kierowców bez licencji na transport osób, działa niezgodnie z zasadami uczciwej konkurencji i porusza się w szarej strefie systemu podatkowego.

Największym akcjonariuszem Alior Banku jest PZU SA – spółka, której głównym udziałowcem jest Skarb Państwa. W efekcie decyzji o podjęciu kooperacji pomiędzy Alior Bankiem i Uberem Skarb Państwa w sposób pośredni współpracuje z firmą, która działa na polskim rynku wykorzystując luki w prawie. W efekcie Uber – choć działa w Polsce – nie płaci tu podatków. – W opinii Polskiej Sieci Taxi 19123, zrzeszającej doświadczone i legalnie działające podmioty, jest to sytuacja, która wymaga interwencji ze strony instytucji nadzoru finansowego i prawnego – mówi Bartosz Szymański, prezes SAWA TAXI, zrzeszonej w PST 19123.

Kierowcy firmy Uber, w odróżnieniu od korporacji taksówkowych, nie posiadają kas fiskalnych w swoich samochodach. Skutkuje to brakiem odpowiedniego monitoringu przychodów firmy. Narusza to zasady uczciwej konkurencji w polskim systemie transportu osób, który wszystkim uczestnikom powinien zapewniać takie same warunki finansowe i podatkowe. – Polska Sieć Taxi 19123 nie będzie ustawała w dążeniach do uzyskania takiego stanu rzeczy, choć konkurencja Ubera dla doświadczonych i profesjonalnych firm taksówkowych nie jest dotkliwa – podkreśla Bartosz Szymański. – Nasi klienci doceniają jakość świadczonych przez nas usług: najwyższy poziom wyszkolenia kierowców potwierdzony uzyskanymi przez nich państwowymi licencjami, bieżący i efektywny nadzór nad ich pracą oraz wiele udogodnień dla pasażerów, na przykład możliwość swobodnego poruszania się w czasie korków bus pasem. Z roku na rok regularnie odnotowujemy wzrost przychodów, co świadczy o bardzo dobrej kondycji rynku firm taksówkowych w Polsce, mimo wątpliwie uczciwej konkurencji takich podmiotów jak Uber.

Bartosz Szymański odnosi się także do niedawnego stanowiska Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, w którym UOKiK wskazuje na wpływ Ubera na rozwój konkurencji w Polsce poprzez zaproponowanie nowego modelu biznesowego. – Ten model nie ma znamion nowości – tłumaczy Szymański z PST 19123. – Platforma łączenia klientów i kierowców opracowana przez nas skutecznie i z sukcesami działa od wielu lat. Innowacją Ubera była aplikacja ułatwiająca to łączenie, który to system mamy i my – aplikacja Polska Sieć Taxi 19123 – i większość firm taksówkowych. Podkreślając pozytywne aspekty funkcjonowania Ubera w Polsce, instytucje odpowiedzialne za nadzór prawny i finansowy powinny równolegle wziąć pod uwagę te czynniki, które świadczą o poruszaniu się przez tę firmę na granicy polskiego prawa. Ten fakt powinien być jeszcze bardziej niepokojący w świetle ostatniej informacji o współpracy firmy Uber z Alior Bankiem, pośrednio reprezentującym Skarb Państwa.

Core PR