Firma » Praca

Skuteczna ochrona słuchu w pracy

Uszkodzenia słuchu wymienia się jako jedno z poważniejszych i, niestety, również popularniejszych zaburzeń. Zazwyczaj bowiem utrata słuchu nie następuje nagle, ale stopniowo, przy czym częstość powolnej utraty słuchu narasta z wiekiem.

U dzieci i młodzieży poniżej 18 roku życia utrata słuchu dotyka nieco ponad 2% osób, gdy tymczasem wśród osób powyżej 65 roku życia jest to już ponad 30%, a wśród seniorów mających 70 lat i więcej – nawet 40-50% osób.

Jednak największym wrogiem naszych uszu jest długotrwałe przebywanie w strefach hałasu. Jest to najpopularniejszy czynnik ryzyka oraz przyczyna większości zaburzeń słuchu wśród osób w wieku produkcyjnym. Według szacunków co dziewiąty Polak narażony jest na uszkodzenie słuchu poprzez zwykły hałas uliczny.

Dlaczego hałas jest tak szkodliwy?

Długotrwała ekspozycja na nadmiernie głośne dźwięki lub dźwięki o wysokiej częstotliwości przesuwa próg słyszenia – dana osoba przestaje słyszeć ciche dźwięki: prosi wszystkich o mówienie głośniej, znacznie głośniej słucha muzyki, a w hałasie ma problem z odróżnieniem pojedynczych słów czy dźwięków.

W szczególnie niebezpiecznej sytuacji znajdują się osoby, które ze względu na wykonywany zawód przebywają nieustannie w hałasie. To między innymi pracownicy drogowi, kierowcy, pracownicy hal produkcyjnych czy zatrudnieni na budowach. Przez cały dzień pracy są otoczeni hałasem o znacznym natężeniu, przekraczającym znacznie 80 decybeli (dB), mierzalne dla hałasu ulicznego. Dla porównania – naturalna rozmowa między ludźmi odbywa się w zakresie 20-45 dB.

W tego rodzaju sytuacji pracodawca ma obowiązek zapewnić swoim pracownikom odpowiednie środki ochrony narządów słuchu. Z kolei pracownicy powinni przestrzegać zasad bhp, które pozwalają chronić ich zdrowie, między innymi właśnie przez poprawne używanie odpowiednich zabezpieczeń. Popularne zatyczki do uszu czy stopery, które wielu osobom kojarzą się jako sposób na niezakłócony sen, to jedno z lepszych narzędzi ochrony słuchu przed uszkodzeniami.

Zatyczki do uszu i inne środki ochrony słuchu

Bardzo ważną zasadą w korzystaniu z zatyczek do uszu jest ich odpowiednie używanie. Badania wykazują, że pracownicy noszący zatyczki do uszu przez cały czas, kiedy są wystawieni na hałas, notują znacznie lepsze efekty, zarówno jeśli chodzi o skuteczność zatyczek, jak i o rzeczywistą ochronę słuchu. Ochronniki słuchu mogą mieć formę nauszników ochronnych – dwie czasze wypełnione pianką poliuretanową lub cieczą powinny ściśle przylegać do skóry głowy, osłaniając całą małżowinę uszną.

Rozmaite wkładki przeciwhałasowe – czyli zatyczki i stopery do uszu – mają zazwyczaj postać małych korków, które umieszcza się w kanale słuchowym lub w małżowinie. Zasłaniają one kanał słuchowy. Dla wygody użytkownika często są wyposażone w sznureczek, który ułatwia ich wyciąganie. Mogą mieć zastosowanie wielokrotne lub być przeznaczone tylko do jednorazowego użytku. Producenci oferują wykonanie zatyczek do uszu pod konkretną osobę lub dostarczają uniwersalne zatyczki o zróżnicowanych rozmiarach, które powinny pasować dla większości osób. Zatyczki i stopery do uszu wykonywane są z miękkich, plastycznych materiałów – to tworzywa, guma, silikon, pianka poliuretanowa czy wata mineralna.

Aby zapewnić pracownikowi możliwość komunikacji ze światem zewnętrznym, można nabyć nauszniki lub zatyczki dodatkowo wyposażone w układy elektroniczne, pozwalające na wymianę poleceń, komend czy sygnałów. Niektóre rodzaje zatyczek tłumią tylko specyficzne typy hałasu, na przykład bardzo wysokie lub niskie częstotliwości. Trzeba uwzględnić takie kwestie, zanim zakupi się zatyczki do uszu – jeśli pracownik nie będzie słyszał zupełnie nic, może umknąć jego uwadze potencjalne niebezpieczeństwo czy sygnał alarmowy, a tym samym zamiast zmniejszyć ryzyko uszczerbku na zdrowiu czy nawet utraty życia, stwarza się nową, niebezpieczną sytuację.

Obok innych środków zapewniających bezpieczeństwo w czasie pracy, ochrona słuchu ma kluczowe znaczenie.

ageprass