Gospodarka » Żywność

Smaczny Ursynów

Szukasz miejsca gdzie można zjeść dobry obiad czy kolację? Chcesz wyjść na piwo? A może umówić się z koleżanką na kawę bez obaw, że Twoje małe dziecko będzie się nudzić? Znajdź restaurację z klimatem, do której będziesz chciał wracać.

W Warszawie jak grzyby po deszczu wyrastają nowe restauracje, puby, kawiarnie. Na ogół wszystkie są do siebie podobne.

Niezłe jedzenie, miła obsługa, przyjemny  wystrój wnętrz, ale... No właśnie, skoro wszystkie są takie same, to czemu nie poszukać jakiejś perełki, gdzie chętnie będzie się wracać przy różnych okazjach lub nawet bez nich. Tylko czym się kierować, skoro większość jest tak podobnych do siebie?

W przypadku restauracji warto zacząć od jedzenia. Kuchnia włoska? Francuska? Polska? A może warto  spróbować czegoś ciekawszego? Może na przykład kuchnia bałkańska, która nie wiadomo, czemu, nie jest w Polsce zbyt popularna, ale oferuje bardzo smaczne dania. Kiedy znajdziemy już miejsce, gdzie serwowane są smaczne potrawy w rozsądnych cenach, warto zastanowić się nad wystrojem. Nie powinien on być zbyt  surowy. Nie powinno być też zbyt tłoczno, a już z całą pewnością niedopuszczalne jest, żeby było niewygodnie. Trzeba też zwrócić uwagę na jakość obsługi, porządek oraz higienę w środku. Jest jednak coś, co sprawia, że chcemy do jakiegoś miejsca wracać. To coś  często niedocenianego, a jednak najważniejszego – to klimat. To on sprawia, że czujemy się dobrze w danym miejscu. Jeśli go zabraknie, to nigdy nie będziemy chcieli tam pójść, żeby po prostu posiedzieć.

- Dla nas najważniejsi są zadowoleni klienci – mówi  Marcin Ostrowski, współwłaściciel  Restauracji Dalmacja - stworzyliśmy fajny klimat, który im odpowiada i sprawia, że  dobrze się tu czują. Dlatego wracają. Tajemnicą sukcesu jest otwartość na sugestie klientów i budowanie z nimi relacji. Dlatego chętnie powierzają nam przygotowanie najważniejszych dla nich okazji, jak wesela, chrzciny. Wiedzą, że zrobimy wszystko, co  w naszej mocy, żeby spełnić ich życzenia.

Czy naprawdę to wystarczy, żeby klient chciał wracać w jedno miejsce, mając do wyboru tak wiele różnych? Zapytana o to Pani Magdalena uważa, że tak. Przychodzę tu często, bo czuję się tu komfortowo. Właściciele i obsługa są bardzo sympatyczni. Jest też wydzielona przestrzeń z projektorem, dzięki czemu mój mąż może sobie oglądać  programy, nie przeszkadzając niezainteresowanym. Jeśli do tego dodamy pyszną kuchnię bałkańską, fajny i ciepły wystrój i rozsądne ceny, to czego chcieć więcej?”

I kto by pomyślał, że taka perełka jest ukryta wśród osiedli na warszawskim Ursynowie.

Szczegóły: www.restauracjadalmacja.pl

a.pietkun