Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

SMART wprowadza interaktywną tablicę Dual Touch

Firma SMART Technologies wprowadza na rynek interaktywną tablicę SMART Board™ SBD600 z funkcją podwójnego dotyku, która umożliwia dwóm użytkownikom jednoczesne pisanie oraz dotykową obsługę treści wyświetlanej na tablicy.

Nowy model z serii SMART Board usprawnia pracę w małych grupach, umożliwiając korzystanie z interaktywnej tablicy dwóm użytkownikom w tym samym czasie. Używając pióra lub własnych palców, uczniowie i nauczyciele mogą przeprowadzać burzę mózgów, rozwiązywać problemy, analizować pomysły i wykorzystywać materiały lekcyjne z zastosowaniem nagradzanego oprogramowania do zespołowej pracy i uczenia się SMART Notebook.

Tablice interaktywne SMART Board SBD600 to połączenie wyglądu oraz funkcjonalności standardowych modeli serii 600 z technologią podwójnego dotyku. Tryb dwóch użytkowników jest obsługiwany przez oprogramowanie SMART Notebook – jedną z najpopularniejszych na świecie aplikacji do zespołowego uczenia się. Domyślnym ustawieniem jest tryb jednego użytkownika. Wybranie odpowiedniej ikony w programie SMART Notebook powoduje podzielenie ekranu na dwie części i utworzenie osobistego obszaru roboczego dla każdego użytkownika. W obszarze tym można przygotowywać i udostępniać materiały oraz rozwiązywać problemy przy współpracy z innymi.

Wykorzystując tryb dwóch użytkowników i materiały lekcyjne dostępne z modelem SBD600, dwóch uczniów może na przykład rozwiązywać dany problem na dwa różne sposoby, rywalizować w jak najszybszym rozstrzygnięciu kwestii lub współpracować rozwiązując różne części tego samego zagadnienia. Aby powrócić do trybu jednego użytkownika, wystarczy wybrać odpowiednią ikonę.

Na serię SBD600 składają się następujące modele: standardowy SBD680 (format obrazu 4:3; przekątna 77”/195 cm), szerokoekranowy SBD685 (format obrazu 16:10, przekątna 87"/221 cm) oraz SBD690 (format obrazu 16:9, przekątna 94”/239 cm). Jest ona również dostępna dla wszystkich systemów tablic interaktywnych 600i oraz 600ix.

„Tablice interaktywne SMART Board SBD600 umożliwiają aktywne uczestnictwo w ćwiczeniach lekcyjnych większej liczbie uczniów naraz, podnosząc poziom interakcji i efektywność współpracy w małych grupach” – mówi prezes firmy SMART Nancy Knowlton. „Zwiększanie zaangażowania uczniów to jeden z najskuteczniejszych sposobów na osiągnięcie lepszych wyników nauczania”.

Cechy:

Tryb dwóch użytkowników umożliwia jednoczesne dotykanie i pisanie po tablicy interaktywnej dwóm użytkownikom pracującym w wyraźnie oddzielonych obszarach roboczych

Łatwe przełączanie trybów przełączanie między trybem jednego i dwóch użytkowników jest łatwe i polega na dotknięciu odpowiedniej ikony w programie SMART Notebook

Znane wygląd i funkcjonalności wygląd i zachowanie tablic interaktywnych są oparte na serii SMART  Board 600, dzięki czemu są dobrze znane

Integracja produktów firmy SMART integrację z technologią podwójnego dotyku zapewnia oprogramowanie SMART Notebook

Dostępność

Systemy i tablice interaktywne z serii SMART Board SBD600 będą dostępne od lutego br. Sugerowana cena to  2289 € netto za urządzenie SBD680. Seria SBD600 będzie dostępna w autoryzowanych punktach sprzedaży firmy SMART. Więcej informacji, w tym specyfikacje i lista autoryzowanych punktów sprzedaży firmy SMART, znajduje się na stronie www.smarttech.com. W Polsce autoryzowanym dystrybutorem firmy SMART jest firma IRS: www.tablice.net.pl

Informacje o serii SMART Board 600

• Seria SMART Board 600 zwiększa możliwości interaktywne tablic poprzez zastosowanie elastycznego systemu kontroli za pomocą pióra lub palców, tym samym zapewniając łatwą i intuicyjną obsługę
  • Seria SMART Board 600i to połączenie tablicy interaktywnej SMART Board 680, 685 lub 690 z projektorem o krótkim dystansie projekcji. Jest to najpopularniejszy system tablic interaktywnych na świecie według Futuresource Consulting – wiodącej firmy badawczej monitorującej sprzedaż tablic interaktywnych od 9 lat
  • System tablic interaktywnych SMART 685ix łączy panoramiczną tablicę interaktywną SMART Board 685 z panoramicznym projektorem UX60 o ultrakrótkim dystansie projekcji, zapewniając doskonałą jakość obrazu i nadzwyczajną łatwość obsługi
  • Tablica interaktywna SMART Board SBD600 pozwala na pracę dwóch użytkowników jednocześnie, co ułatwia współpracę z uczniami podczas lekcji