Technologie » Internet

Sony wprowadza nowe rozwiązania oparte na łączach IP

W ramach współpracy ze wszystkimi głównymi sojuszami branżowymi firma Sony kontynuuje prace nad jednolitym systemem organizacji pracy IP — gotowym dziś i otwartym na przyszłość

Firma Sony wykorzystuje targi IBC do zademonstrowania kolejnych osiągnięć w dziedzinie współpracy systemów oraz wprowadzenia sześciu nowych rozwiązań opartych na koncepcji IP Live. Jednym z fundamentów strategii Sony jest dążenie do zapewnienia pełnej wzajemnej współpracy rozwiązań i systemów, tak aby były one gotowe do użytku już dziś, przy wykorzystaniu obecnych standardów, oraz otwarte na rozwiązania, które przyniesie przyszłość. Firma odgrywa ważną rolę w branży od 2012 roku. Początkowo uczestniczyła w pracach zespołu JT-NM (Joint Taskforce for Networked Media), później dołączyła do grup ASPEN i AIMS, a ostatnio pracowała nad rozwojem interfejsu Networked Media Interface w ramach inkubatora NMI stworzonego przez stowarzyszenie AMWA.

Podczas targów IBC 2016 firma Sonyza demonstrowała postęp w tej dziedzinie w „strefie współpracy rozwiązań IP”: wspólnym stoisku organizacji AIMS, AMWA, EBU, SMPTE i VSF. Sony prezentuje wzajemną współpracę rozwiązań, które są oparte na obowiązujących już dziś otwartych standardach SMPTE ST2022-6 i SMPTE ST2059 oraz nowo opracowywanych, otwartych standardach TR-03 (SMPTE ST2110) i NMOS (IS-04).

— Współpraca z branżowymi organizacjami normalizacyjnymi oraz stowarzyszeniami producentów pokazuje, że Sony pozostaje branżowym liderem technologicznym, który uczestniczy w tworzeniu jednolitego standardu wzajemnej współpracy — mówi Norbert Paquet, menedżer ds. marketingu strategicznego produkcji na żywo w Sony Europe. — Na tegorocznych targach IBC nie ograniczamy się do pokazów technicznych: prezentujemy kompleksowy system organizacji pracy wykorzystujący łącza IP do produkcji na żywo w jakości 4K/HDR, jak również produkcję zdalną i architekturę centrów danych. Dzięki interfejsowi Network Media Interface (NMI) wszystkie te elementy współpracują z rozwiązaniami partnerów naszego sojuszu i są gotowe do użytku już dziś. Chcemy nie tylko pracować z naszymi klientami, lecz także pomagać im we wprowadzaniu wydajniejszych metod organizacji produkcji na żywo. W czerwcu bieżącego roku w ofercie ośrodka doskonalenia zawodowego w Pinewood Studios pojawiło się nowe szkolenie z zakresu rozwiązań IP Live, które pomyślnie ukończyli już pierwsi uczestnicy. Jednym z jego elementów są właśnie testy wzajemnej współpracy.

Swoją pozycję innowatora technologicznego i lidera w dziedzinie wzajemnej współpracy zawdzięcza Sony nieustannemu wspieraniu otwartych protokołów. Interfejs Network Media Interface (NMI) jest zgodny z zaleceniami zespołu JT-NM zawartymi w dokumencie „Reference Architecture” oraz z opracowanym przez EBU modelem 7 warstw wzajemnej współpracy. Uwzględnia tym samym wymagania dotyczące przesyłania materiału, parametrów czasowych, mechanizmów identyfikacji, wykrywania i rejestracji, sterowania przepływem, przełączania przepływu oraz kompresji. Sony przekazało stowarzyszeniu SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) dokument RDD (Registered Disclosure Document) ze specyfikacją techniczną następujących składników technologii NMI: Essence Independent Mapping (RDD40), LLVC (RDD34) i NDCP (RDD38). Sojusz IP Live Alliance, który dąży do zapewnienia wzajemnej współpracy rozwiązań branżowych, powiększył się o czterech nowych członków: Asaca Corporation, ASTRODESIGN Inc., Lambda Systems Inc. oraz Studer by Harman.

— IP live Alliance to coś więcej niż sojusz technologiczny — dodaje Norbert Paquet. — To gwarancja, że każdy producent może wykorzystywać w swoich systemach pełny, a nie okrojony zestaw bazowych technologii zapewniających współpracę między tymi systemami.  Zdaniem Sony takie podejście pozwoli uniknąć sytuacji, jaka wystąpiła z kontenerem MXF, gdy powstanie różnych implementacji otwartego standardu naraziło całą branżę na problemy ze zgodnością. Trzeba wyciągnąć z tego wnioski.

Podczas targów IBC 2016 firma Sony wprowadza sześć nowych rozwiązań, które uzupełnią system produkcji na żywo oparty na łączach IP. Są to:

NXLK-IP45F: karta multipleksera/demultipleksera AV

Nowa karta firmy Sony umożliwia multipleksowanie i demultipleksowanie sygnałów wideo i audio przesyłanych łączem IP. Może też generować wyjściowy sygnał SDI z osadzonym dźwiękiem. Karta obsługuje sygnały wideo 4K o wysokiej jakości oraz główne formaty audio przesyłane łączami IP, jak Dante czy AES67. Rozwiązania to umożliwia ponadto konwersję sygnału SDI na IP.

NXL-IP4F: moduł konwertera SDI-IP

Nowy moduł konwertera SDI-IP firmy Sony jest przeznaczony do użytku z samodzielnymi źródłami lub odbiornikami sygnałów 4K/HD, które mają być zintegrowane z systemem produkcji na żywo opartym na łączach IP. Moduł NXL-IP4F umożliwia prostą konwersję sygnału SDI ze starszych urządzeń i pozwala korzystać z zalet technologii Networked Media Interface (NMI) firmy Sony.

HKCU-IP43F: karta NMI do jednostki HDCU-4300

Nowa karta Networked Media Interface (NMI) firmy Sony pozwala na łatwe połączenie jednostki sterującej Sony HDCU-4300 z siecią systemu IP Live. Jednostka HDCU ma zwartą konstrukcję, a jej wysokość wynosi zaledwie 2U. Ułatwia to jej instalację w mniejszych wozach transmisyjnych.

XKS-Q8111 i XKS-Q8166: obsługiwane przez NMI karty WE/WY QSFP+ do serii XVS

Nowe karty WE/WY (wejścia lub wyjścia) QSFP+ Networked Media Interface (NMI) do mikserów XVS zapewniają bezpośrednią łączność z głównym mikserem w sieci IP Live przez łącze światłowodowe 40 Gb/s. Karta XKS-Q8111 pełni funkcję wejścia, a karta XKS-Q8166 — wyjścia sygnału.

PWA-MV1N: oprogramowanie multiview

Nowe, programowe rozwiązanie multiview firmy Sony jest oparte na łączach IP i umożliwia bardzo efektywne monitorowanie infrastruktury transmisyjnej IP Live. Radykalnie zmniejsza ilość zasobów wideo wykorzystywanych do monitorowania. Obsługuje maksymalnie 32 strumienie wideo przesyłane łączami IP, a dzięki elastycznej konfiguracji pozwala nakładać na wyjściowy obraz HD lub 4K także grafikę, sygnały nagrywania (tally) oraz wskazanie zegara lub układu czasowego.

Rozwiązania te wzbogacą ofertę produktów Sony do transmisji na żywo przez łącza IP. Ofertę tę tworzy obecnie szereg rozwiązań 4K/HDR over IP, jak system kamerowy do produkcji na żywo 4K/HD/HFR HDC-4300 z procesorem BPU-4500, miksery 4K/IP Live z serii XVS, serwer do produkcji 4K/HD PWS-4500 czy moduł przetwarzania sygnału NXL-FR318.Goście tegorocznej ekspozycji na targach IBC będą mogli obejrzeć najnowsze rozwiązania wykorzystujące interfejs Networked Media Interface, opracowane przez takie firmy-członków sojuszu IP Live Alliance, jak: Advantech, AJA, BFE Studio und Medien Systeme, Cisco Systems, DELTACAST, Grass Valley (Belden), Huawei, Imagine Communications, Juniper Networks, Lawo, LEADER ELECTRONICS CORPORATION, Macnica Americas, Matrox Electronics Systems, Nextera Video, Tektronix Inc., Vizrt czy YAMAHA Corporation. W sobotę 10 września firma Sony będzie gospodarzem specjalnej konferencji dla partnerów sojuszu IP live Alliance, a zwłaszcza osób zajmujących się rozwojem produktów. Poznają one najnowsze narzędzia do wdrażania interfejsu Networked Media Interface i zapewniania wzajemnej współpracy rozwiązań.

Rozwiązania firmy Sony do produkcji na żywo z wykorzystaniem łączy IP

Partnerzy z sojuszu IP live Alliance

Dalsze informacje można uzyskać, klikając tutaj w celu przejścia na stronę internetową firmy Sony.

Karta HKCU-IP43F jest dostępna od lipca 2016 r.

Karty XKS-Q8111 i XKS-Q8166 będą dostępne od listopada 2016 r.

Moduł NXL-IP4F będzie dostępny od lutego 2017 r.

Oprogramowanie PWA-MV1N będzie dostępne od lutego 2017 r.

Karta NXLK-IP45F będzie dostępna od marca 2017 r.

Informacja o firmie Sony

Firma Sony jest czołowym dostawcą rozwiązań audiowizualnych dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, sal kinowych, służby zdrowia, obiektów sportowych, firm i edukacji. Firma dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, przetwarzania i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych o najwyższym standardzie, które stanowią dodatkową wartość dla firm i ich klientów.  Oferowane przez Sony rozwiązania wyróżniają się wyjątkową jakością i wartością, będącymi owocem ponad 25-letniego doświadczenia w dostarczaniu innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi firma Sony dostarcza rozwiązania końcowe, które spełniają wymagania klientów w zakresie integracji oprogramowania i rozwiązań, umożliwiając osiągnięcie indywidualnych celów każdego przedsiębiorstwa. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.pro.sony.eu

Zapraszamy na Twittera @SonyProEurope / www.twitter.com/sonyproeurope

Kontakt dla prasy: malgorzata.blachnio@indalo.pl, tel. +48 509 047 721