Technologie » Komputery

Sony wprowadza solidne, przenośne i szybkie napędy RAID z dyskami twardymi oraz kartę SxS PRO+

Sony wprowadza solidne, przenośne i szybkie napędy RAID z dyskami twardymi  oraz kartę SxS PRO+
Nowe produkty, przeznaczone do profesjonalnych nagrań 4K i szybkiego przesyłania danych na planie zdjęciowym, pokazano na targach IBC 2015

Podczas targów IBC 2015 firma Sony ogłosiła wprowadzenie do oferty dwóch szybkich i pojemnych urządzeń przeznaczonych do profesjonalnej rejestracji materiału 4K. Solidny, przenośny napęd RAID (z dwoma dyskami twardymi 3,5"), oferowany w wersjach o pojemności 4 TB i 6 TB, pozwoli na efektywne kopiowanie materiału filmowego w terenie. Nowa karta SxS PRO+ SBP-256D ułatwi filmowanie ze względu na imponującą pojemność 256 GB: dwukrotnie większą niż najpojemniejszej z obecnych kart.

Unikatowe, mocne napędy RAID z dyskami twardymi do bardzo szybkiego przenoszenia danych na planie zdjęciowym

Rosnąca popularność produkcji wideo w standardzie 4K rodzi zapotrzebowanie na szybkie i pojemne rozwiązania do przenoszenia danych. W przeciwieństwie do obecnych macierzy dyskowych RAID nowe, szybkie napędy z serii PSZ-RA zapewniają uniwersalność i efektywność przy zapisie dużych ilości danych nie tylko w studiu, lecz także na planie zdjęciowym. Maksymalna prędkość zapisu w trybie RAID 0 wynosi 440 MB/s(1). Oznacza to, że kopiowanie pliku objętości 1 TB trwa około 50 minut(2).

Nowe napędy RAID doskonale nadają się do użytku na wolnym powietrzu i mają specjalną konstrukcję zapewniającą dużą trwałość. Dzięki wewnętrznym i zewnętrznym amortyzatorom wytrzymują wibracje i uderzenia na poziomie 50 g/11 ms (podczas przechowywania(3)). Noszenie napędu ułatwia zintegrowany uchwyt. Elementem zapewniającym bezpieczeństwo podczas transportu jest wytrzymałe, wygodne w noszeniu opakowanie kartonowe.

Napęd jest oferowany w dwóch wersjach: PSZ-RA4T o pojemności 4 TB i PSZ-RA6T o pojemności 6 TB. Wyposażenie obu modeli obejmuje złącze USB 3.0 oraz dwa porty łącza Thunderbolt 2 — 25-krotnie szybszego niż FireWire 800. Porty Thunderbolt umożliwiają dodatkowo łańcuchowe połączenie nawet 6 urządzeń. Dla większej uniwersalności użytkownik może wybrać żądaną konfigurację sprzętową napędu: RAID 0, RAID 1 lub JBOD.

Zarządzanie nagraniami umożliwia aplikacja Memory Media Utility, dostępna do pobrania na stronie internetowej Sony. Pozwala ona użytkownikom końcowym sformatować napęd oraz sprawdzić jego pozostałej pojemności, system plików i tryb RAID. Aplikacja generuje także ostrzeżenie o konieczności wymiany napędu. Dalsze informacje można znaleźć na www.sony.net/mmu/.  (4)

Nowa karta SxS PRO+ 256 GB — dwa razy więcej miejsca na materiał filmowy

Karty SxS stały się preferowanym nośnikiem współczesnego rynku produkcji profesjonalnych. Ich łączna sprzedaż na świecie przekroczyła już 400 000 sztuk. Te trwałe nośniki cieszą się doskonałą opinią. Cechuje je wytrzymałość, jakość i niezawodność, co jest zasługą takich rozwiązań, jak korekcja błędów w danych, mechanizmy równoważenia zużycia czy odświeżanie danych. Intensywne testy w produkcji połączone z niespotykaną, 10-letnią gwarancją są dla nabywców świadectwem, że nośnik sprosta nawet najtrudniejszym warunkom pracy.

Nowe, pojemniejsze karty SBP-256D idealnie nadają się do efektywnej rejestracji materiałów 4K Ultra HD w terenie. Umożliwiają odczyt danych w tempie do 3,5 Gb/s (440 MB/s) (1) i zapis do 480 minut materiału MPEG 422 30p (50 Mb/s) lub 40 minut materiału XAVC 4K 60p (600 Mb/s). Duża szybkość przesyłania danych usprawnia pracę i pozwala filmowcom szybko udostępniać duże pliki z materiałem wideo o rozdzielczości 4K. Karty SxS PRO+ z serii D dostępne są w trzech pojemnościach: 64, 128 i 256 GB. Wszystkie trzy modele są fabrycznie sformatowane w systemie plików exFAT, co pozwala na ich szybkie użycie w kamerze PMW-F55 lub F5.

Niezrównana pomoc techniczna

Wybierając produkt Sony, użytkownik profesjonalny zyskuje dodatkowe korzyści, w tym należącą do najlepszych na rynku opiekę serwisową i pomoc techniczną. Jednym z aspektów tej opieki jest 10-letnia gwarancja na karty SBP-256D oraz trzyletnia na napędy z serii PSZ-RA.

Nowa karta PRO+ SBP-256D będzie dostępna od października, a napędy PSZ-RA4T/ PSZ-RA6T od listopada 2015 r.

(1) Na podstawie wewnętrznych testów przeprowadzonych przez firmę Sony; prędkość może zależeć od warunków pomiaru.

(2) Wewnętrzne testy przeprowadzone przez firmę Sony z użyciem karty SxS PRO+ (SBP-256D), czytnika kart SxS (SBAC-US30) i napędu PSZ-RA6T. Czas przesyłania danych może zależeć od warunków testu.

(3) Na podstawie testów przeprowadzonych przez firmę Sony zgodnie z metodą badawczą MIL-STD-810F 516.5. Sony nie gwarantuje, że dane lub osłona nie ulegną uszkodzeniu we wszystkich sytuacjach i warunkach. Nie należy rozmyślnie rzucać urządzeniem, narażać go na uderzenie itp.

(4)Nowa wersja programu „Memory Media Utility” z funkcjami przeznaczonymi do napędów PSZ-RA będzie dostępna w listopadzie 2015 r.

Informacja o Sony

Sony Professional Solutions Europe to dział Sony Europe będący czołowym dostawcą rozwiązań AV/IT dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, wideomonitoringu, dystrybucji, transportu czy obsługi imprez. Firma oferuje przedsiębiorstwom i ich klientom najwyższej jakości produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, obróbki i rozpowszechniania cyfrowych treści audiowizualnych.  Owocem 25-letniego doświadczenia jest możliwość dostarczania klientom innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Dział Sony Professional Services zajmuje się integracją systemów i umożliwia swoim klientom korzystanie z wiedzy oraz doświadczenia specjalistów w całej Europie. Sony współpracuje z siecią partnerów technologicznych, dostarczając kompleksowe rozwiązania w pełni odpowiadające oczekiwaniom klientów i pozwalające im osiągać sukcesy. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.sony.pl/pro

Obserwuj nasz profil w serwisie Twitter: @SonyCineAltaEU

Kontakt dla prasy: