Firma » Biznes

Soudal zwiększa swój potencjał na rynku Azji

25 maja koncern Soudal podpisał umowę o przejęciu Shiji – trzeciego co do wielkości producenta pianek poliuretanowych na chińskim rynku. Przejęcie wzmocni holding otwierając drogę ekspansji na jeden z największych światowych rynków.

Wzrost gospodarczy rzędu 10%, wielkość oraz olbrzymi potencjał rozwojowy sprawiają, że rynek Chin jest niezmiernie atrakcyjny.

Doceniając to firma Soudal podjęła decyzję o przejęciu Shiji - jednego z największych lokalnych producentów pianek poliuretanowych. Ostateczna finalizacja umowy planowana jest na wrzesień, po uzyskaniu jej akceptacji przez władze Chin.Oficjalne zawarcie porozumienia miało miejsce 25 maja w Szanghaju.

W obecności Premiera Flandrii, Krisa Peetersa umowę podpisali Prezes Soudal - Vic Swerts i Pan Ni - Dyrektor Generalny Shija.

Przejęcie Shiji otwiera nowe perspektywy rozwoju dla firmy Soudal. Prężnie rozwijająca się gospodarka Chin oraz znaczący w niej udział rynku materiałów budowlanych to realne szanse na zwiększenie wielkości sprzedaży nie tylko pianek, ale również klejów, mas uszczelniających oraz innych produktów z oferty. Rozszerzenie produkcji o nowy asortyment to również szansa dla lokalnego producenta. Obecnie firma Soudal skupia swoją produkcję na 3 kontynentach, nowa inwestycja otwiera drogę rozwoju na kontynencie azjatyckim.

www.soudal.pl

Soudal jest czołowym światowym producentem pianek montażowych, mas uszczelniających, klejów i wyrobów chemii dachowej. Koncern działający od ponad 40 lat, obecny w 100 krajach na 6 kontynentach od dawna przewodzi.

Andre.nor09