Firma » Finanse

Społeczność finansowa na TwojeFinanse.pl - nowy portal dla ludzi z branży

Inwestowanie to gra, która wciąga zarówno doświadczonych inwestorów, jak i początkujących adeptów tej sztuki. Dla jednych i drugich, portal TwojeFinanse.pl stać się może wkrótce ulubionym miejscem wirtualnych spotkań uczestników rynku inwestycyjnego, platformą wiedzy i wymiany doświadczeń.

Użytkownicy mają do dyspozycji trzy serwisy: ciekawe i funkcjonalne forum oFinansach.pl, służące do wymiany doświadczeń, serwis BlogFinansowy.pl, na którym mogą dzielić się swoimi codziennymi spostrzeżeniami w temacie finansów oraz serwis GraFinansowa.pl, gdzie wspólnie mogą brać udział w grze polegajacej na typowaniu wartości indeksów i spółek GPW, największych światowych indeksów giełdowych, funduszy inwestycyjnych oraz kursów walut NBP.

Wirtualna GraFinansowa.pl

Ciekawym elementem wirtualnej symulacji jest wprowadzenie do gry realnego przedmiotu typowania, który jest weryfikowany przez autentyczne wydarzenia na rynkach inwestycyjnych w Polsce i na świecie. Rzeczywiste są również nagrody pieniężne za zajęcie miejsca na podium w organizowanych turniejach. Dostęp do GryFinansowej jest bezpłatny, nagrody zaś fundowane są przez sponsorów powiązanych np. ze spółkami giełdowymi, których wartosć jest przedmiotem typowania w trakcie turnieju. Za trfaność prognoz, uczestnikom GryFinansowej są przyznawane (lub odejmowane) punkty rankingowe, w zależności od poziomu trudności wybranego rodzaju typowania. Poziomów jest dziewięć - najprostszy to określenie kierunku zmiany wartości, a najtrudniejszy - dokładne prognozowanie wartości waloru. Warty podkreślenia jest przejrzysty i łatwy w obsłudze mechanizm typowania. Ranking najlepszych typujących ustalany jest raz na tydzień i raz na miesiąc. W ten sposób, gracze mają możliwość porównania swoich aktualnych osiągnieć z poprzednio uzyskanymi, jak również z osiągnięciami innych typujących.

Za miejsca w pierwszej setce, w poszczególnych rankingach, przyznaje się tzw. punkty doświadczenia. Pod uwagę brane są różne formy aktywności użytkowników: regularność odwiedzin GryFinansowej, częstotliwość wypowiadania się na forum serwisu oFinansach.pl, notki lub komentarze w serwisie BlogFinansowy.pl oraz dodawanie newsów zawiązanych z tematyką serwisu. Liczba zdobytych punktów doświadczenia jest widoczna w wizytówce użytkownika. Świadczy o stopniu zaangażowania w społeczność portalu oraz o znajomości rynków inwestycyjnych.

TwojeFinanse.pl to nie tylko gra

Portal jest źródłem informacji o wynikach wszystkich walorów biorących udział w grze. Ze względu na ich nieustannie rosnącą ilość, podzielono je na pięć działów: Indeksy GPW, Spółki GPW, Indeksy światowe, Fundusze inwestycyjne oraz Kursy walut NBP. Poruszanie się po bazie danych ułatwia wyszukiwarka oraz możliwość dodawania historii wybranych walorów do listy „ulubionych".

Uczestnicy społeczności TwojeFinanse.pl z jednej strony rywalizują ze sobą, z drugiej, współpracują i dzielą się wzjemnie wiedzą, doświadczeniem z zakresu inwestowania i prowadzenia biznesu. - Chcemy zachęcić początkujących inwestorów do aktywnego uczestniczenia w świecie inwestycji. Na początku wirtualnie, poprzez typowanie - mówią autorzy projektu Paweł Gniadkowski i Rafał Sierka. - Doświadczonym inwestorom zaś, proponujemy ciekawy sposób na weryfikację swoich przewidywań, a także możliwość dzielenia się swoją wiedzą z innymi graczami, za pośrednictwem np. bloga w serwisie BlogFinansowy.pl - dodają autorzy.

Serwis TwojeFinanse.pl powstał przy współpracy spółki VAIOLABS sp. z o. o. oraz E-Financial - właściciela i wydawcy Grupy Mediowej Inwestycje.pl.

ap