Dom » Wnętrza

Sposoby na stres

Większość z nas stresuje się w życiu codziennym – według badań około 60% społeczeństwa nie potrafi zapanować nad nerwami. Ciężko uchronić się przed wszystkimi sytuacjami wywołującymi napięcie, jednak nad stresem można zapanować.

Stres jest nieodłączną częścią naszego życia. Pod wpływem działania hormonów wzrasta ciśnienie krwi i pojawia się kołatanie serca. Jeśli napięcie jest niewielkie, mobilizuje nas do działania i wzmacnia koncentrację. Jeśli jednak denerwujemy się zbyt mocno – nerwy mogą działać paraliżująco. Czym się stresujemy? Badania pokazują, że ponad 80% sytuacji, których się boimy, nie dochodzi do skutku. Na 8% zdarzeń nie mamy wpływu, natomiast jedynie około 6% wynika z naszej winy. Dlatego dobrze nauczyć się kontrolować nerwy i emocje. W jaki sposób? Poniżej przedstawiamy kilka sposobów.

Działanie natychmiastowe

W trakcie stresującej sytuacji nasze serce zaczyna szybciej bić, napinamy mięśnie, mamy przyspieszony oddech. Czasem podejmujemy przez to złe decyzje albo nie potrafimy podjąć żadnej. W takich okolicznościach najlepiej zrobić sobie kilka minut przerwy. Jeśli to możliwe, wyjść na świeże powietrze, albo chociaż otworzyć okno i wziąć kilka głębszych oddechów. Pomocna jest herbata melisa, która koi nerwy i wycisza organizm. Można też „wyłączyć” umysł na chwilę, pomyśleć o sytuacji, w której czuliśmy się zrelaksowani i szczęśliwi. To pomoże odzyskać równowagę.

Długotrwała terapia

Powyższe sposoby warto stosować, kiedy już znaleźliśmy się w niekomfortowej sytuacji, gdyż działają na krótką metę. Istnieją też metody długotrwałe, które pomagają kontrolować nerwy. Jednym z najlepszych rozwiązań jest uprawianie sportu. Joga, tai-chi, ćwiczenia relaksacyjne – pozwalają się wyciszyć, pomagają regulować oddech i pracę mięśni. Jeśli czujemy, że od nagromadzonych emocji boli nas brzuch ulgę przyniesie sport wymagający większego wysiłku, który pozwoli nam się „wyżyć” – jogging, fitness, tenis. Pomóc może również muzyka relaksacyjna, masaż z użyciem olejków eterycznych oraz odpowiednia dieta. Magnez, wapń, witaminy z grupy B i kwasy omega-3 osłabiają działanie stresu na organizm.  Walczyć ze stresem warto też w trakcie snu. W jaki sposób? Na przykład zaopatrując się w pokrowiec na materac, który pomaga organizmowi się zrelaksować. Firma Janpol stworzyła model Stressfree, który został wykonany ze specjalnej dzianiny odprowadzającej nagromadzone w ciele ładunki elektryczne. To pozwala w nocy spać głębiej i spokojniej. Dzięki temu organizm jest wypoczęty i lepiej znosi  stresujące sytuacje, a my skuteczniej potrafimy panować nad własnymi odruchami i emocjami.

Życie bez stresu nie jest możliwe. Możliwe jest natomiast opanowanie jego objawów na tyle, by nie przeszkadzały nam w życiu codziennym i nie utrudniały sprawnego funkcjonowania w pracy i poza nią.

Intro Media