Gospodarka » Żywność

Spotkajmy się przy stole

Kraje basenu Morza Śródziemnego słyną z zabytków, aromatycznej kawy, słonecznej pogody ale przede wszystkim z pysznej kuchni. Dojrzewające na słońcu warzywa, świeża pasta, oliwa z oliwek i zioła to smaki znane na całym świecie.

Firma Rolnik prezentuje przekąski rodem z włoskiej spiżarni. Papryka czereśniowa z serem, Pomidory suszone w oleju i Karczochy w ćwiartkach charakteryzują się najlepszą jakością, pysznym smakiem i wyrazistym, śródziemnomorskim aromatem.

Kwintesencją nowej linii Mediterana są produkty pochodzące z najlepszych upraw i plantacji południa Europy, charakteryzujące się nie tylko doskonałym smakiem, ale także dorodnym kształtem, który zachęca do spróbowania produktów. Niewątpliwą zaletą produktów z linii Mediterana jest estetyczne i funkcjonalne opakowanie. Sześciokątne słoiczki, dzięki dopracowanym szczegółom efektownie prezentują się na każdym stole i nie wymagają przekładania produktów do innych naczyń. Wzrok przyciąga subtelna czcionka i złote liternictwo, które ma podkreślać ekskluzywność produktu i gwarancję najwyższej jakości dla konsumentów. Całości dopełniają matowe, bordowe zakrętki na każdym słoiczku marki ROLNIK Premium Mediterana.

W śródziemnomorskiej kuchni można znaleźć wiele wspaniałych smaków: jajeczne makarony, oliwa z oliwek, pyszne sery, zioła, szynka parmeńska i świeże warzywa w każdej postaci. Jednak jak mawiają najwięksi kucharze -  gotowanie to sztuka odpowiedniego połączenia pasji i kilku składników najwyższej jakości. A kuchnia południowa stwarza ku temu ogromne możliwości. Wyobraźmy sobie makaron tagiatelle podany z suszonymi na słońcu pomidorami, polany oliwą z oliwek w towarzystwie aromatycznych cząstek kaparów, posypany świeżą posiekaną bazylią. Albo kolorową deskę hiszpańskich tapas z szynką parmeńską, nadziewanymi ostrymi papryczkami, oliwkami i bruschettą pachnącą bazylią i czosnkiem. Aż chciałoby się wsiąść w samolot i polecieć na obiad do włoskiej trattorii.

Kolekcja smaków od Rolnika

Papryka czereśniowa z serem
Papryka czereśniowa wypełniona serem feta z dodatkiem peperoni to wyśmienite połączenie ostrości z delikatnością. To właśnie delikatny, lekko słony ser feta łagodzi pikantny smak papryki oraz sprawia, że staje się ona wyszukanym przysmakiem. Papryka nadziewana serem feta jest idealna jako samodzielna przekąska. Sprawdzi się też jako dodatek do innych włoskich dań, lub do mięs: wołowego, wieprzowego, dziczyzny i baraniny. Znakomicie też wzbogaci deskę serów. Warto pamiętać, że ostre papryczki poza pikanterią zawierają w sobie dużo pro zdrowotnych składników. Substancja odpowiedzialna za ostrość papryczki, czyli kapsaicyna ma nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale odpowiedzialna jest także za  wydzielanie endorfin, popularnie zwanymi hormonem szczęścia. Ponad to papryka czereśniowa wspomaga przyspiesza proces przemiany materii i zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna.

Pomidory suszone w oleju
Włoskie suszone pomidory w oleju to przysmak, który z pewnością szybko przeniesie nas na południe Włoch. To wyjątkowe połączenie najlepszej odmiany włoskich pomidorów, delikatnych kaparów i mieszanki aromatycznych przypraw, wprowadzi do naszej kuchni śródziemnomorską nutę. Pomidory suszone w oleju otwierają przed nami całe spektrum kulinarnych zastosowań. We włoskiej kuchni suszone pomidory stanowią przede wszystkim składnik gorących sosów do makaronów lub zapiekanek.. Suszone pomidory znakomicie nadają się także do sałatek. Szczególnie dobrze smakują z grubymi plastrami mozzarelli i listkami świeżej bazylii, albo rucolą, oliwkami i makaronem. Natomiast pachnący ziołami olej z zalewy można wykorzystać do przygotowania dressingów. Pomidory mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawarte w nich antyutleniacze chronią skórę przed wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia się tkanek. Potas zawarty w pomidorach obniża ciśnienie krwi, a witamina B działa korzystnie na układ nerwowy

Karczochy w ćwiartkach
Karczochy w ćwiartkach w oleju to idealne rozwiązanie dla wszystkich wielbicieli tego warzywa, którzy nie mają czasu lub umiejętności, żeby go sprawnie obrać. Karczoch przez wielu nazywany jest ostem o dobrym sercu, ponieważ jego delikatny środek skrywa się pod warstwami ostrych, często lekko zdrewniałych liści, które ciężko usunąć. Delikatne kawałki karczocha o lekko orzechowym smaku, zanurzone w aromatycznym oleju to wyśmienita przekąska. Karczochy polecane są też do grillowania, nadziewania mięsa czy jako składnik wszelkich sałatek. A ich charakterystyczny smak powinni docenić nie tylko amatorzy kuchni włoskiej, ale także Ci, którzy cenią właściwości zdrowotne. Karczochy bowiem skrywają w sobie wiele drogocennych dla naszego organizmu składników. Są źródłem karotenu oraz witamin C, PP i B, a zawarty w nich błonnik polepsza trawienie. Ponieważ obniżają poziom cholesterolu można je stosowane w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Karczochy polecane są też przy problemach z drogami moczowymi , bo dzięki swym działaniom odtruwającym i moczopędnym usuwa nadmiar toksyn i wody z organizmu.

Cena:
Papryka czereśniowa z serem –  9,99 zł
Pomidory suszone w oleju  z kaparami – 9,50 zł
Karczochy w ćwiartkach w oleju –  5,99 zł

Produkty dostępne w handlu tradycyjnym i nowoczesnym na terenie kraju.
Więcej informacji na stronie www.rolnik.pl

SUPERB PR