Firma » Finanse

Startuje innowacyjna platforma przetargowa - FinanceTender.com

Ruszyła właśnie pierwsza w Polsce platforma internetowa służąca do przeprowadzania profesjonalnej procedury przetargowej. Serwis oferuje nowoczesną metodę przeprowadzania przetargów elektronicznych i dotarcia do specjalistycznych usług doradztwa finansowego, co pozwala na znaczną oszczędność czasu

i kosztów w przedsiębiorstwie.

FinanceTender.com jest obecnie jedynym w naszym kraju serwisem specjalizującym się w przetargach z zakresu doradztwa finansowego. Platforma otrzymała w 2010 r. dofinansowanie z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na rozwój swojego projektu.

Serwis jest przeznaczony dla dyrektorów finansowych oraz firm, które zainteresowane są obniżeniem kosztów za takie usługi jak: prowadzenie ksiąg, organizacja szkoleń, badanie sprawozdań finansowych, tłumaczenie różnego rodzaju dokumentów finansowych na języki obce, przygotowanie dokumentacji transakcji z podmiotami powiązanymi, przygotowanie wniosków i rozliczanie dotacji. Na platformie zarejestrowani są księgowi, audytorzy, doradcy podatkowi, szkoleniowcy, tłumacze czy firmy specjalizujące się w sporządzaniu dokumentacji pod projekty unijne, którzy zamieszczają ogłoszenia o swoich usługach w serwisie. Dzięki przeprowadzonym przetargom przedsiębiorstwa skracają czas wyboru doradców, a proces negocjacji cen i warunków świadczenia usługi staje sie w pełni automatyczny. Firmy usługowe pozyskują natomiast nowy kanał dystrybucji dla swoich usług.

Rejestracja na platformie jest w pełni darmowa. Na samym początku należy określić, czy jest się organizatorem przetargu czy dostawcą usług. Przy każdym przetargu widnieją podstawowe informacje na jego temat - czego dotyczy, daty rozpoczęcia i zakończenia oraz liczba oferentów. Ci ostatni mają dostęp do briefu oraz numerów innych oferentów. Po zakończeniu licytacji wszyscy uczestnicy informowani są o jej wyniku drogą mailową. Jedną z kluczowych innowacji, pod względem dostępności platformy, jest możliwość korzystania z niej za pomocą telefonów komórkowych.

Nowością na polskim rynku, jaką oferuje platforma, jest także opcja tworzenia konsorcjów oferentów - firm doradczych na potrzeby realizacji kompleksowych zamówień na usługi. FinanceTender.com umożliwia wspólny udział niepowiązanych ze sobą firm w elektronicznej licytacji w celu zaoferowania kompleksowej usługi, której pojedyncza firma nie mogłaby świadczyć bez wsparcia partnerów. Tworzenie konsorcjów jest jednym z większych wyzwań organizacyjnych przed jakimi stoją obecnie polskie firmy. Funkcja łączenia ofert stanowi nowatorskie rozwiązanie tego problemu.

FinanceTender.com dostarcza również możliwość pozyskania opinii o firmach doradczych, które zbierane są za pomocą specjalnych ankiet ewaluacyjnych po wykonaniu usługi. Ich wyniki dostępne są w spisie dostawców.

Ponadto serwis oferuje użytkownikom funkcję automatycznych analiz rynkowych, tworzonych na podstawie przeprowadzonych za pośrednictwem portalu transakcji. Podstawowe dane dotyczące zamówienia (cena, rodzaj usługi, szczegółowy przedmiot zamówienia) zapisują się automatycznie, dając możliwość wglądu wszystkim zainteresowanym. W rezultacie powstaje możliwość wyszukania średniej ceny rynkowej za konkretną usługę z określonej branży, bez potrzeby kupowania profesjonalnych raportów i analiz rynku. Dostępna w ramach platformy porównywarka sprawia, że średnie koszty transakcji są w pełni jawne. Kalkulator średniej ceny rynkowej jest bezpłatnym narzędziem dostępnym na platformie. Możliwość porównywania kosztów transakcyjnych daje usługodawcom szanse na dopasowanie swojej oferty do wymagań rynku, usługobiorcom zaś pozwala na wybranie jak najkorzystniejszej dla siebie oferty.

Kinga Syrek

katal