Firma » Biznes

Staże, praktyki, doradztwo zawodowe w WSP TWP- stan realizacji i opinie.

Akademickie Biuro Karier (ABK) Wyższej Szkoły Pedagogicznej TWP w Warszawie oferuje bezpłatne doradztwo zawodowe oraz płatne staże i praktyki dla studentów uczelni. Z oferty ABK na przestrzeni kilku lat skorzystało już kilkaset osób. Studenci będą mogli z niej korzystać również w 2012r.

Od blisko czterech lat Wyższa Szkoła Pedagogiczna TWP w Warszawie realizuje projekt „Przedsiębiorcza Uczelnia”. Spośród całej listy działań takich jak: realizacja bezpłatnych studiów podyplomowych, szkoleń, wsparcia osób niepełnosprawnych czy wdrożenie platformy e-learningowej, projekt finansuje również działalność Akademickiego Biura Karier (ABK) WSP TWP w Warszawie.

Szczególnie ważną rolę pośród wszystkich zadań ABK zajmuje organizacja płatnych staży, praktyk i bezpłatnego doradztwa zawodowego.

Od 2009r. ABK zrealizowało 140 godzin porad z zakresu doradztwa zawodowego oraz wysłało na płatne praktyki i staże aż 394 osoby. W bieżącym roku ABK oferuje studentom WSP TWP w Warszawie miejsca na 130 płatnych stażach i praktykach oraz 117 godzin bezpłatnego doradztwa zawodowego. Zapytaliśmy troje studentów uczelni czy staże i praktyki były im potrzebne i czy spełniły ich oczekiwania.

Pani Koleta Ślęzak studentka studiów II stopnia, I roku pedagogiki z Katowic- Podstawową zaletą praktyk, które zaproponowało mi ABK była ich odpłatność. Na studiach, każdy student musi odbyć praktyki, żeby otrzymać dyplom. Nieliczni szczęśliwcy mogą zaliczyć do praktyk swoją pracę, większość musi jednak poświęcać na praktyki swój wolny czas. Niestety należę do drugiej kategorii, dlatego ucieszyłam się, że będę otrzymywać za to wynagrodzenie.

Pani Alicja Turzyńska  studentka III roku politologii z Człuchowa- Prawdopodobnie oczekują Państwo, że powiem „staż pozwolił mi niesamowicie rozwinąć moje perspektywy zawodowe”. Byłoby to pewną przesadą. Owszem praktyki pozwoliły mi zdobyć doświadczenie, które wpisuję w CV, pozwoliły mi też poznać podczas pracy kilka naprawdę ciekawych osób. Jednak najważniejsze jest to, że praktyki WSP TWP były płatne. Jak wiadomo nasz rynek pracy nie rozpieszcza studentów, wielu z nich jest bezrobotnych. Też miałam problem ze znalezieniem pracy na szczęście płatne praktyki zapewniły mi przez jakiś czas zatrudnienie.

Pani Beata Mańczyk studentka studiów II stopnia, II rok pedagogiki z Katowic- Za kilka lat prawdopodobnie będę mogła powiedzieć, że skorzystanie z usług doradcy zawodowego w WSP TWP było momentem zwrotnym w mojej karierze zawodowej. Podczas spotkania, po rozmowie i rozwiązaniu serii testów okazało się, że mam predyspozycje zawodowe idące w zupełnie innym kierunku niż praca, którą wykonuję. Przyznam, że odczułam pewną ulgę, bo od dłuższego czasu wydawało mi się, że praca mnie nie pasjonuje a teraz wiem, że nie jest ona zgodna z moimi predyspozycjami.  Skutki tej wizyty odczuję z pewnością dopiero za kilka lat, bo trudno jest z dnia na dzień zmienić pracę i kwalifikacje. Na dzień dzisiejszy chcę skończyć studia i dopiero potem znaleźć zatrudnienie w bardziej odpowiednim miejscu.

Projekt „Przedsiębiorcza Uczelnia” będzie wspierał Akademickie Biuro Karier do 2013r. Całość jest współfinansowana z środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

przedsiebiorcza