Technologie » Komputery

StruxureWare Data Center Operation v7.2

Monitoring użytkowania serwerów, automatyczne wykrywanie infrastruktury IT oraz biblioteka Genome™ umożliwiają kierownikom centrów danych pełną optymalizację na poziomie serwera, szafy, i pomieszczenia.

Firma Schneider Electric, globalny specjalista w zarządzaniu energią elektryczną, wprowadziła StruxureWare™ Data Center Operation v7.2 – oprogramowanie służące do zarządzania infrastrukturą centrum danych (DCIM), które umożliwia optymalizację sprzętu IT. Główne aktualizacje w wersji 7.2 to narzędzie IT Power Control (sterowanie zasilaniem) w ramach pakietu Intel® Data Center Manager (służącego do zarządzania energią w centrach danych) oraz dodanie wtyczki do platformy Cisco UCS™ Manager.

- Firmy coraz częściej szukają możliwości zapewnienia maksymalnej wydajności centrów danych, którą można osiągnąć poprzez odpowiednie rozmiary i konsolidację infrastruktury oraz optymalizację warstwy IT – mówi Soeren Brogaard Jensen, wicedyrektor ds. oprogramowania w Schneider Electric.

- StruxureWare Data Center Operation v.7.2 dostarcza informacje kluczowe do podejmowania strategicznych decyzji w zakresie efektywnego zarządzania centrami danych. Platforma ta zapewnia kierownikom centrów danych możliwość sterowania, monitorowania, analizy oraz optymalizacji zużycia energii w centrum danych aż do poziomu serwera i procesora. Oprócz wydłużenia cyku życia centrum danych, proces ten prowadzi do zmniejszenia wydatków inwestycyjnych i kosztów operacyjnych związanych z wdrożeniem i utrzymaniem systemu – dodaje Soeren Brogaard Jensen.

StruxureWare Data Center Operation v7.2 pomaga klientom zoptymalizować warstwę IT centrum danych dzięki skupieniu się na rzeczywistym zużyciu energii zamiast na parametrach znamionowych, jak również dzięki ograniczeniu mocy i chłodzenia do obsługi IT. Platforma tworzy również raporty wyszczególniające główne źródła zużycia energii, przekazując zarządzającemu centrum danych listę serwerów, które prawdopodobnie wymagają aktualizacji, mniejszego obciążenia bądź wymiany. Tworzone są także reporty dotyczące serwerów wykorzystywanych w niewielkim lub zerowym stopniu, co umożliwia skuteczniejszy podział zadań między serwerami oraz prowadzi do wyższego wskaźnika rentowności.

Nowe funkcje StruxureWare Data Center Operation v7.2:

·         Monitoring zużycia energii i użytkowania określa przydatność całej infrastruktury IT oraz pomaga wyeliminować wykorzystywane w niewielkim stopniu serwerów przy jednoczesnej maksymalizacji wydajności IT na poziomie szafy czy pomieszczenia.

·         Śledzenie słabo wykorzystywanych serwerów zmniejsza koszty poprzez eliminację zbędnych serwerów przy równoczesnej maksymalizacji efektywności.

·         Obciążanie kosztami użytkowania umożliwia firmom przypisanie kosztów związanych z IT do poszczególnych działów, zapewniając właściwe fakturowanie aż do poziomu serwera fizycznego bądź wirtualnego.

·         Automatyczne wykrywanie infrastruktury IT pozwala oszczędzić czas i zwiększa dokładność ewidencji sprzętu.

·         Autodopasowanie przyporządkowuje urządzenia IT do ewidencji w oparciu o właściwości takie, jak marka, model czy adres IP.

·         Monitoring infrastruktury IT nieustannie wykrywa i monitoruje elementy IT poprzez standardowe protokoły w celu zapewnienia lepszego zarządzania ewidencją.

·         Biblioteka Genome™ umożliwia oprogramowaniu określenie zużycia energii bez pomocy czujników.

·         Funkcja raportowania zapewnia raporty dotyczące słabo wykorzystywanych serwerów, głównych źródeł zużycia energii oraz kluczowych wskaźników efektywności.

Aby zaoferować klientom najbardziej kompleksowy pakiet zarządzania infrastrukturą centrum danych na rynku, firma Schneider Electric wyposażyła platformę StruxureWare Data Center Operation v7.2 w rozbudowane i automatyczne narzędzia do śledzenia w jednym systemie zasobów pochodzących od różnych sprzedawców. Integracja z narzędziami Cisco czy VMware oraz wykorzystanie technologii sterowania zasilaniem firmy Intel gwarantują cenne wsparcie dla platformy i znacząco zwiększają możliwość ulokowania StruxureWare Data Center Operation v7.2 w dowolnym centrum danych.

Narzędzie IT Power Control w ramach pakietu Intel® Data Center Manager zapewnia (na poziomie serwera) w czasie rzeczywistym dane dotyczące warunków energetycznych i cieplnych w centrum danych, dzięki czemu StruxureWare Data Center Operation v7.2 może przekazywać zarządzającemu centrum danych kompleksowy zestaw informacji na temat zużycia energii i ciepła.

- Intel DCM umożliwia modułowi sterowania zasilaniem programu StruxureWare ciągłe monitorowanie zużycia energii i ciepła przez różne serwery i urządzenia IT – mówi Jeff Klaus, dyrektor ds. rozwiązań zarządzania centrami danych. - Integracja rozwiązań technologicznych oraz relacja pomiędzy Schneider Electric a Intel DCM powinny wysłać jasny sygnał do wszystkich dużych centrów danych, które nadal mają jakiekolwiek wątpliwości w związku z technologią zarządzania infrastrukturą centrum danych – dodaje Jeff Klaus.

Oprócz istniejącej integracji z VMware vSphere, wersja 7.2 dodaje wtyczkę Cisco UCS Manager, która oferuje klientom Cisco UCS konfigurację plug ‘n’ play z automatyczną ewidencją zasobów, ostrzeżeniami, aktualnym zużyciem energii przez Cisco UCS i procesory oraz wykorzystaniem pamięci. Wtyczka umożliwia klientom ustawienie wartości dla szaf przy uwzględnieniu fizycznych ograniczeń wydajności, dzięki czemu obciążenia energetyczne i chłodnicze są odpowiednio dopasowane, następuje optymalizacja wykorzystania infrastruktury i minimalizacja rezerwowych bloków – a w rezultacie centra danych klienta są efektywniejsze.

StruxureWare Data Center Operation v7.2 stanowi obecnie część pakietu StruxureWare dla centrów danych, dostępnego w celach demonstracyjnych w siedzibie Schneider Electric w Rueil-Malmaison, Francja, oraz w Centrum Technologii Schneider Electric w St. Louis, Missouri. Aby dowiedzieć się więcej na temat pełnej linii programów dla centrów danych, prosimy odwiedzić stronę www.apc.com.

APC by Schneider Electric to światowy lider w zakresie zasilania awaryjnego oraz chłodzenia precyzyjnego. Dostarcza innowacyjne urządzenia, oprogramowanie i systemy dla użytkowników domowych, biur, centrów danych oraz fabryk. Dzięki ciągłemu dążeniu do innowacji APC oferuje najnowocześniejsze i energooszczędne rozwiązania dla technologii i aplikacji przemysłowych o znaczeniu krytycznym, doskonale zaprojektowane, bezbłędnie zainstalowane i utrzymane w dobrym stanie przez cały okres ich użytkowania. Rozwiązania APC obejmują systemy zasilania bezprzerwowego (UPS), urządzenia klimatyzacji precyzyjnej, szafy, systemy ochrony fizycznej oraz oprogramowanie do projektowania i zarządzania zasilaniem, w tym architekturę InfraStruxure®, najbardziej wszechstronne na rynku rozwiązanie integrujące zasilanie, chłodzenie oraz zarządzanie.

{0>www.apc.com<}0{>

Mondaypr