Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Studentki WSL o pobycie w TH Wildau

Możliwość uzyskania podwójnego dyplomu ze studiów, przygoda, nowe doświadczenia wynikające z podjęcia studiów na uczelni partnerskiej w Niemczech oraz 24 godziny z językiem niemieckim.

To tylko niektóre korzyści wymiany studenckiej między Wyższą Szkołą Logistyki a TH Wildau, jakie podają: Anna Szczepaniak i Anna Hryniewiecka. Studia na uczelni w Wildau rozpoczęły w semestrze letnim roku akademickiego 2008/2009.

Ania Hryniewiecka, jako studentka wymiany Erasmus wyjechała początkowo na jeden semestr akademicki, natomiast Ania Szczepaniak, w ramach podwójnego dyplomu WSL Poznań - TH Wildau, na zagranicznej uczelni miała spędzić dwa semestry. Szybko okazało się jednak, że dziewczyny nie rozstaną się po upływie pół roku. Ani Hryniewieckiej udało się przedłużyć swój pobyt  na TH Wildau o kolejny semestr akademicki. I po wakacjach studentki ponownie spotkały się na korytarzach niemieckiej uczelni. Co skłoniło ją do podjęcia takiej decyzji?

Pierwsze dni w Wildau wspominam bardzo miło. Przywitał mnie student tamtejszej uczelni - Fabio (tzw. Buddy). Fabio jest z pochodzenia Polakiem i obecnie, w ramach wymiany,  studiuje w WSL – mówi Anna Hryniewiecka. - Mieszkałam w akademiku „Kontener”, gdzie przebywa większość studentów, którzy podobnie jak ja, uczestniczą w programie Erasmus. Poznałam ludzi z krajów latynoamerykańskich, Holandii, Kazachstanu i Rosji. Mimo takiego urozmaicenia, nie czujemy żadnych istotnych różnic kulturowych. Jak to powiedział jeden z niemieckich studentów: „Jesteśmy tutaj jedną wielką rodziną”. Latem organizowaliśmy grille, teraz, gdy temperatura już nam na to nie pozwala, spotykaliśmy się w kuchni, gdzie wspólnie gotujemy i gramy w pokera – wymienia.

Obie studentki zgodnie twierdzą, że zajęcia w ramach studiów w Wildau zaplanowane są wyjątkowo starannie.

W pierwszym semestrze mogłyśmy wybrać przedmioty, jakie nas interesowały. Ania wybrała specjalność i przedmioty z zakresu transportu, ja natomiast z logistyki przedsiębiorstw – wspomina Anna Szczepaniak. - W tym semestrze otrzymałyśmy zestaw przedmiotów obowiązkowych, koniecznych do zaliczenia w ramach podwójnego dyplomu. Wszystkie zajęcia są ciekawe. Profesorowie przekazują praktyczne informacje zakresu transportu towarów i osób, zarządzania logistyką. Najlepsze są jednak zajęcia prowadzone w firmach. Zajęcia polegają na realizacji projektu usprawniającego działanie danego przedsiębiorstwa. A lista firm jest naprawdę ciekawa i na pewno wzbogaci nasze CV - dodaje.

Podobnie uważa Anna Hryniewiecka, która zachwala możliwość realizacji zajęć w takich firmach jak:  S-Bahn Berlin, Herlitz, Air Berlin, BMW, czy Rolls Royce i DHL. - Ja wybrałam S bahn Berlin (grupa Deutsche Bahn). Ania natomiast wybrała firmę Fiege, świadczącą usługi z zakresu logistyki kontraktowej dla Nestle – cieszy się. -  Zajęcia w przedsiębiorstwach mają formę praktyk. Pracownicy pokazują nam firmę, wyjaśniają, jak funkcjonuje, a my zbieramy informacje i realizujemy projekt. Nad projektami pracujemy w grupach. Zwykle spotykamy się w Bibliotece TH Wildau, bo tam są najlepsze warunki do pracy nad projektami. Biblioteki wyposażone są w WiFi net, komputery, szerokie stoły, doskonale przygotowane pod katem prac grupowych – zachwala studentka WSL.

Nieocenione są nasze możliwości dokształcenia umiejętności językowych – dodaje Anna Szczepaniak. - Wyjeżdżając w minionym semestrze do Wildau moja znajomość języka niemieckiego kształtowała się na poziomie podstawowym. Zresztą języka zaczęłam uczyć się na pierwszym roku studiów w WSL. Następnie odbyłam dwutygodniowy, intensywny kurs języka niemieckiego w Berlinie, a później zmuszona byłam komunikować się tym językiem na co dzień i jeszcze zdawać egzaminy. Zdałam! Dziś moja znajomość języka niemieckiego określiłabym na poziomie - średniozaawansowanym II. Imponujące, prawda?! – cieszy się Ania.

W ramach wymiany mamy możliwość uczestniczyć w darmowych zajęciach językowych – wyjaśnia Anna Hryniewiecka. - Do wyboru są trzy profile: niemiecki podstawowy, niemiecki zaawansowany i niemiecki z zakresu logistyki. Dzięki tym zajęciom ugruntowałam moją dobrą znajomość tego języka.

Tak więc drodzy koledzy i koleżanki, jak sami widzicie nie ma na co czekać, tyko wziąć udział  w wymianie studenckiej w Wildau! Korzystajcie z możliwości jakie dają studia na naszej uczelni! – zachęcają wspólnie obie Anie, studentki Wyższej Szkoły Logistyki.

kmatysik