Technologie » Internet

Światowe Forum Ekonomiczne 2016: bezpieczne dane dzięki aplikacji Kaspersky Lab i WISeKey

Kaspersky Lab oraz WISeKey, firma z branży cyberbezpieczeństwa z siedzibą w Szwajcarii, poinformowały podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Davos o wprowadzeniu aplikacji WISeID Mobile Security Cyber-Resilience, która chroni najbardziej osobiste i cenne informacje przed cyberprzestępcami.

Walka z cyberprzestępczością stanowi globalny problem oraz, obok partnerstwa w celu obrony przed cyberzagrożeniami, główny cel tegorocznego Światowego Forum Ekonomicznego.

Aplikacja WISeID Mobile Security Cyber-Resilience zawiera Kaspersky Mobile Security SDK, rozbudowany zestaw narzędzi wspomagający ochronę aplikacji mobilnych, który oferuje zaawansowane funkcje bezpieczeństwa, takie jak wyróżniany nagrodami silnik antywirusowy, ochrona sieciowa oraz zabezpieczenie przed atakami przeprowadzanymi przez strony WWW, ochrona urządzeń i danych, jak również wykrywanie zagrożeń.

WISeID przechowuje hasła w zaszyfrowanym sejfie, generuje trudne do złamania nowe dane logowania według potrzeb i bezpiecznie synchronizuje informacje pomiędzy komputerami i urządzeniami na różnych platformach z wykorzystaniem bezpiecznego przechowywania informacji w chmurze. Sejf ten można otworzyć jedynie przy użyciu hasła głównego użytkownika oraz/lub zdefiniowanego wzoru z dodatkową ochroną w postaci uwierzytelnienia przez rozpoznawanie twarzy. Umożliwiając prosty dostęp do stron internetowych przy pomocy jednego kliknięcia, WISeID to skuteczne i wygodne rozwiązanie zapewniające dodatkowe bezpieczeństwo.

Nowa aplikacja integruje najlepsze technologie obu partnerów, WISeKey i Kaspersky Lab, w celu stworzenia unikatowej tożsamości dla użytkownika urządzenia i zapewnia bezpieczny sejf dla danych osobistych obejmujących nazwy użytkownika i hasła do kont, numery kart płatniczych oraz kody PIN – informacje, na które polują cyberprzestępcy oraz tradycyjni przestępcy dążący do kradzieży urządzenia w celu wyprowadzenia z niego danych.

Jewgienij Kasperski, prezes i dyrektor generalny Kaspersky Lab, powiedział: „Krajobraz cyberzagrożeń staje się coraz bardziej złożony, dlatego wkładamy mnóstwo wysiłku w to, aby wyprzedzać o krok zaawansowanych cyberprzestępców. Coraz większa liczba transakcji biznesowych jest przeprowadzana przy użyciu urządzeń mobilnych, na których przechowywana jest ogromna ilość poufnych danych, i wszystko to czyni je atrakcyjnymi celami przestępców. Z tego powodu zwalczanie zagrożeń mobilnych stanowi tak istotne zadanie dla mojej firmy”.

Carlos Moreira, dyrektor generalny WISeKey, powiedział: „Rośnie liczba mobilnych cyberzagrożeń, ponieważ atakujący szukają nowych i lepszych sposobów porywania urządzeń, np. dla celów wydobywania bitcoinów, cyberszpiegostwa oraz nakłonienia użytkowników do ujawnienia swojej tożsamości osobowej oraz informacji dotyczących konta bankowego. Dzisiejsze mobilne systemy operacyjne oferują wiele funkcji bezpieczeństwa, jednak pokusa, jaką stanowi liczba wykorzystywanych telefonów komórkowych, oznacza, że przestępcy, zarówno wirtualni jak i realni, nie dają się łatwo zniechęcić. Pomysłowość, jaką wykazują atakujący, aby podstępnie nakłonić użytkowników do zainstalowania ich agresywnych aplikacji, to hołd złożony ciemnej stronie ludzkiej inwencji”.

Nowa edycja WISeID Mobile Security jest teraz dostępna dla iPhone’ów, iPadów, urządzeń z Androidem, komputerów z systemami OS X oraz Windows, a także dla urządzeń Kindle. Więcej informacji na ten temat znajduje się na stronie http://www.wiseid.com

Informacje o WISeKey

WISeKey jest globalnym liderem w dziedzinie rozwiązań bezpieczeństwa cyfrowego. Firma działa w branżach bezpieczeństwa informacji, zarządzania tożsamością oraz usług związanych z oprogramowaniem mobilnym. Misją firmy jest wspieranie globalnego wzrostu bezpiecznych transakcji elektronicznych poprzez zapewnienie konsumentom, firmom oraz rządom zaawansowanej technologii i usług, które uwierzytelniają i chronią cyfrową tożsamość w pełnym spektrum osobistych, biznesowych i administracyjnych transakcji online. Firma WISeKey powstała w Genewie, w Szwajcarii, w 1999 r. (http://www.wisekey.com) i należy do grona firm "World Economic Forum Global Growth Companies".

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.