Technologie » Komputery

Światowy rynek storage nadal rozwija się bardzo prężnie

Przedsiębiorcy wydają coraz więcej środków na produkty z rodziny pamięci masowych. Z raportu IDC wynika, że w II kwartale 2011 roku pojemność dostarczonych rozwiązań storage wzrosła o 46,7% w stosunku do 2010 roku, a dochody o 10%.

To doskonała prognoza dla producentów, wśród których jest polska firma ACTION S.A, która w tym roku weszła na rynek z pamięciami masowymi sygnowanymi logo Actina Solar.

Pamięci masowe to urządzenia dyskowe pozwalające na przechowywanie znacznych ilości danych.  Wyspecjalizowane macierze dyskowe są sposobem na poszerzenie pamięci storage istniejących rozwiązań oraz zapewniają miejsce do wykonywania backupu kluczowych informacji. Z raportu IDC „Worlwide Quaterly Disk Storage Tracker” wynika, że rynek pamięci storage osiągnął w połowie 2011 roku 7,5 mld dolarów. Wyrost sprzedaży zewnętrznych pamięci masowych wyniósł 12,2%. Wartość ich sprzedaży przyniosła producentom w sumie 5,6 mld dolarów przychodu. Pojemność wszystkich dostarczonych rozwiązań storage zwiększyła się o 46,7%, czyli o 5 353 petabajtów.

W czerwcu na polskim rynku storage pojawił się kolejny gracz. Firma ACTION wprowadziła do sprzedaży pamięci masowe spod znaku Actina Solar.

Wykorzystując doświadczenie zdobyte przy dostawie serwerów do Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych (CERN) postanowiliśmy zaistnieć na rynku storage – mówi Artur Flinta, Kierownik Produktu Pamięci Masowych w ACTION S.A  W naszej ofercie znajdują się produkty skierowane głównie do sektora MSP, począwszy od prostych modeli z czterema dyskami, a skończywszy na urządzeniach zdolnych pomieścić 36 dysków 3,5" w jednej obudowie i umożliwiających dalszą rozbudowę nawet do 240 napędów – dodaje Artur Flinta.

Ilość danych gromadzonych przez firmy i instytucje rośnie z roku na rok coraz szybciej. Oznacza to większe zapotrzebowanie na rozwiązania storage - zarówno proste macierze zawierające kilka dysków, jak i zaawansowane konstrukcje o dużej pojemności. Eksperci Actina Solar starają się w każdej z tych kategorii dostarczyć produkt ściśle dopasowany do wymogów i potrzeb klienta, dbając o jego dalszy rozwój i jednocześnie nie narażając go na niepotrzebne wydatki.

Kolejna generacja dysków o pojemności 4TB pozwoli na dalsze zwiększenie gęstości upakowania informacji w pojedynczej macierzy, bez zwiększenia zapotrzebowania na energię. Widać też coraz wyraźniej rysujący się podział na wysokowydajne macierze o relatywnie małej pojemności oparte o dyski 2,5" SSD lub SAS oraz pojemne macierze, które ze względu na koszt wykorzystują dyski 3,5" SATA/SAS – dodaje Artur Flinta.

O firmie ACTION S.A.:

ACTION S.A. jest jednym z największych dystrybutorów oraz producentów sprzętu komputerowego w Polsce. Spółka - założona w 1991 roku - jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie od 2006 r. oraz jest członkiem Stowarzyszenia Emitentów Giełdowych.

Przez dziennik "Parkiet" uznana za jednego z najlepszych debiutantów giełdowych w 2006 roku, do dziś jest jedną z dynamiczniej rozwijających się i cieszących się zaufaniem inwestorów spółek z branży IT notowanych na GPW.

ACTION S.A. sprzedaje produkty największych dostawców na świecie (w ofercie ACTION znajdują się produkty 250 producentów). Jest również producentem i dostawcą produktów pod własnymi markami: Actina i ActiveJet. Klientami ACTION S.A. są sprzedawcy detaliczni oraz odbiorcy korporacyjni. Spółka posiada od lat wiodącą pozycję w dziedzinie dostaw do przetargów w sektorze publicznym.

O serwerach Actina Solar:

W 2006 roku firma ACTION S.A. uruchomiła linię produkcji serwerów Actina Solar.

W ofercie serwerów Actina Solar znajdują się zarówno rozwiązania dla małych i średnich przedsiębiorstw, jak i dla instytucji wymagających ogromnych mocy obliczeniowych. Actina Solar posiada na swym koncie prestiżowe wdrożenia klastrów obliczeniowych w instytucjach naukowych (między innymi wdrożenie klastra Galera w Centrum Informatycznym Trójmiejskiej Akademickiej Sieci Komputerowej – TASK).

W ramach każdej z linii serwerów oferowana jest pełna elastyczność w doborze konfiguracji. Do dyspozycji Klientów oddany został konfigurator on-line. Serwery Actina Solar są objęte 3-letnią gwarancją oraz serwisem on-site.

Więcej informacji o marce Actina Solar na: www.actina.pl.

Mondaypr