Gospodarka » Żywność

Świdnickie wypiekanie

Firma M&J rozwija markę Świdnicki, która narodziła się ponad 20 lat temu od wyrobu wyśmienitego Majonezu Świdnickiego. Majonez o staropolskim smaku stał się jednym z najwyżej ocenianych produktów regionalnych tego typu w kraju.

Dzięki temu zaczęło przybywać produktów Świdnicki, których logo symbolizować ma wyjątkowy smak i najwyższą jakość.

Na półkę produktów Świdnicki doszły właśnie kolejne. Tym razem do przypraw dołączyły te, którymi lubimy wzbogacać słodkie wypieki.

Znajdziemy wiec Rodzynki Świdnicki, Wiórki Kokosowe Świdnicki. Wcześniej firma MJ wypuściła na rynek Proszek do Pieczenia Świdnicki, Cynamon Świdnicki, Sodę Świdnicki oraz Cukier Waniliowy Świdnicki.
To idealna sytuacja, aby wreszcie mogła powstać w naszym mieście prawdziwa regionalna kuchnia, której ciekawe przepisy na świdnickie dania zostaną zamknięte w Świdnicką Księgę Kucharską.

Jak stosować poszczególne produkty Świdnicki?
Cukier wanilinowy - nadaje potrawom oryginalny smak i aromat. Produkt z powodzeniem zastępujący drogą wanilię. Od wielu lat w szafce każdej gospodyni zajmującej się wypiekiem słodkości. Idealnie pasuje do ciast, ciastek, tortów, kremów, budyniu, lodów, czekolady, kompotów, a nawet likierów.
Cynamon mielony - pochodząca z Cejlonu, zmielona kora młodych gałązek drzewa cynamonowego. Posiada piękny aromat i charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Jest doskonałym dodatkiem do potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, pierników, korzennych ciasteczek i kompotów. Jest podstawową przyprawą do grzanego wina, ponczu i dań kuchni chińskiej.
Soda oczyszczona - uniwersalny produkt kuchenny. Znakomity zarówno jako składnik spulchniający ciasta, ale też jako pochłaniacz zapachów. Sprawdza się jako wybielacz do firan, a nawet zębów. Jest również domowym sposobem na dolegliwości żołądkowe po ciężkostrawnych posiłkach.
Kwasek cytrynowy - znakomicie zastępuję sok z cytryny. Od wielu lat stosowany w kuchni do zakwaszania potraw i regulacji smaku deserów (kremów i galaretek). Używany jako przyprawa do bigosu, ryb, zup (np. żurku), sosów, sałatek. Jest składnikiem mięsnych marynat.
Proszek do pieczenia - produkowany z najwyższej jakości składników będących gwarancją zawsze udanych wypieków. Jego najważniejsze zadanie to spulchnianie ciast. Jest obowiązkowym składnikiem babek, biszkoptów, kruchych ciast i wszelkiego rodzaju ciasteczek.
Żelatyna spożywcza - tradycyjny, bezpieczny produkt o szerokim zastosowaniu. Podstawowy składnik wszelkiego rodzaju auszpików i galaretek: mięsnych, drobiowych, rybnych oraz owocowych. Używana jako dodatek do serników na zimno, kremów i deserów.

A z nich wyczarować można naprawdę wiele!
Smacznego!

ossy