Technologie » Telekomunikacja

Święta za pasem

Wspólne gotowanie, warsztaty ozdób świątecznych, kolędowanie i świąteczny happening na ulicach miasta – w projektach realizowanych przez Seniorów w akcji czuć, że święta za pasem.
W Zgierzu podobnie jak w Nowym Jorku, Londynie czy Berlinie zapanowała moda na wspólne gotowanie i poznawanie nowych smaków. Jak się okazuje miłość do kuchni nie zna wieku. Na warsztatach kulinarnych organizowanych przez Uniwersytet Trzeciego Wieku  spotkali się starsi i młodzi pasjonaci gotowania. Z pewnością nie będą mieli trudności z przygotowaniem potraw na wigilijny stół. Od kilku miesięcy  uczą się przyrządzać słodkości charakterystyczne dla kuchni arabskiej, żydowskiej, polskiej i kresowej. - Baby, babki i babeczki – to hasło towarzyszyło nam podczas poznawania polskiej kuchni. Przyrządziliśmy baby gotowane i pieczone, babeczki z kremem budyniowym, owocami i galaretką – opowiada Ula Grzelązka, animatorka projektu „Apetyt na kulturę” i członkini Zarządu UTW. W czasie warsztatów z kultury żydowskiej sprawdzono przepisy na chały szabasowe, rogaliki z miodem i orzechami czy kugel marchwiowy. Degustacje słodkości odbywają się podczas spotkań połączonych z pokazem filmu lub wykładem przedstawiającym sytuację kobiet w wybranych kulturach. – Na każde spotkanie przychodzi ponad 50 osób, wspólne gotowanie to pretekst do rozmowy, bliższego poznania się i przełamania barier związanych z wiekiem i inną kulturą – opowiada Ilona Majewska, młoda animatorka projektu i zarazem antropolożka kultury. Poznawanie innych kultur może być także inspiracją do produkcji autorskich ozdób świątecznych.  Przekonała nas o tym Marta Dzikowska Łuczywo, projektantka wnętrz. Marta  na emeryturze przeniosła się z Warszawy na Kaszuby i szybko znalazła sposób na wykorzystanie swoich umiejętności. W Bytowskim Centrum Kultury uruchomiła warsztaty plastyczne  poświęcone kulturom ze wszystkich kontynentów. Seniorzy i dzieci z domu dziecka poznają charakterystyczne dla danej kultury wzornictwo i sami wykonują nadruki na tkaninach, biżuterię, ozdobną ceramikę czy karty pocztowe. Zdobyte umiejętności przydały się szczególnie w trakcie przygotowań do świąt. Powstały ozdoby inspirowane wzornictwem z Kaszub, Meksyku, Japonii, czy Afryki. – Kilka dni temu mieliśmy spotkanie świąteczne. Panie przyniosły własne wypieki, wspólnie robiliśmy ozdoby na choinkę i śpiewaliśmy kolędy. Czuć było magię świąt - opowiada Marta. W Rzeszowie, jeszcze przed świętami słuchacze UTW i gimnazjaliści zorganizują  happening.  - Chcemy się dowiedzieć, o czym marzą mieszkańcy, w jakich wydarzeniach kulturalnych chcieliby uczestniczyć? Będziemy chodzić po mieście i pytać. Pomysły będzie można wrzucać  do specjalnie zaprojektowanych świątecznych bombek z kartonu – opowiada Ewa Oleszczuk, animatorka projektu. Realizatorzy akcji są członkami nietypowej redakcji, która chce pisać o fikcyjnych wydarzeniach, o których marzą dojrzali rzeszowianie. Gazeta będzie formą prowokacji. Ma dać lokalnym władzom zbiór podpowiedzi, jakiej oferty kulturalnej oczekują od miasta seniorzy. Kto wie, może Nowy Rok przyniesie spełnienie choć części tych marzeń.    W całej Polsce trwa realizacja 34 projektów nagrodzonych w konkursie „Seniorzy w akcji” prowadzonym Przez Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę” i Polsko-Amerykańską Fundację Wolności. Partnerem konkursu jest EMPORIA, producent telefonów dla osób starszych. Szczególnie zapraszamy do śledzenia działań naszych animatorów 55+w 2012 roku, który w całej Europie będzie obchodzony jako Europejski Rok Aktywności Osób Starszych i Solidarności Międzypokoleniowej.

www.seniorzywakcji.pl

emporia Telecom:

Emporia Telecom to założona w 1991 roku prywatna firma, która opracowuje, produkuje i sprzedaje telefony komórkowe dla konsumentów w wieku 60 lat i powyżej. Emporia Telecom jest synonimem prostej komunikacji bez barier. Zamiast natłoku funkcji klienci zyskują łatwiejsze kontakty z bliskimi. Dział badań i rozwoju emporia, zatrudniający jedną trzecią ze 120-osobowego personelu firmy, wykorzystuje technologię do uproszczenia skomplikowanych procesów, aby komunikacja była przystępna dla każdego. Wszystko to wyłącznie po to, by zaspokoić potrzeby pokolenia seniorów. Produkty firmy Emporia zdobyły wiele nagród na całym świecie i są cenione w skali międzynarodowej. Emporia Telecom, austriacka firma z siedzibą w Linz, to globalny lider rynkowy i technologiczny w segmencie telefonów komórkowych dla starszych osób. Produkty emporia dostępne są już w 30 krajach. Więcej informacji można uzyskać pod adresem www.emporia.eu.

Kontakt dla mediówAnna Koper
Account Executive