Kultura, sztuka » Kultura

Sztuka współczesna i seniorzy

Emporia Telecom jest oficjalnym partnerem cyklu spotkań edukacyjnych „Patrzeć/zobaczyć. Sztuka współczesna i seniorzy” organizowanego przez Zachętę Narodową Galerię Sztuki.

Spotkania odbywają się w Zachęcie raz w miesiącu i są przeznaczone dla seniorów, którzy mogą w nich uczestniczyć bezpłatnie, potwierdzając wcześniej swoją obecność e-mailowo: b.dabrowska@zacheta.art.pl lub telefonicznie: 22 55 69 642.

Zwiedzanie najważniejszych bieżących wystaw Zachęty prowadzą dwie historyczki sztuki: Barbara Dąbrowska i Maria Kosińska. Wyjaśniają one uczestnikom spotkań, że współczesna sztuka nie jest trudna i nie trzeba się jej bać. Po obejrzeniu prac seniorzy są zapraszani do dyskusji, w których często uczestniczą również artyści młodego pokolenia.

Dzięki zaangażowaniu firmy emporia możemy kontynuować w 2010 roku nasz cykl edukacyjny przeznaczony dla osób w wieku emerytalnym. Podczas spotkań chcielibyśmy przybliżyć problemy sztuki nowej i najnowszej osobom starszym, przełamać powszechny stereotyp dotyczący trudności w jej odbiorze. Mamy nadzieję, że spotkania te będą ciekawym doświadczeniem dla obydwu stron i próbą wykorzystania sztuki współczesnej do usuwania bariery pokoleniowej - mówi Barbara Dąbrowska, koordynatorka programu dla seniorów w Zachęcie.

Kalendarz spotkań „Patrzeć/zobaczyć. Sztuka współczesna i seniorzy" w 2010 r.:

- 26 lutego 2010 r. (piątek), godz. 12.00

Spotkanie towarzyszące wystawie „Allan Sekula. Polonia i inne opowieści"

- 26 marca 2010 r. (piątek), godz. 12.00

- 16 kwietnia 2010 r. (piątek), godz. 12.00

- 21 maja 2010 r. (piątek), godz. 12.00

- 2 lipca 2010 r. (piątek), godz. 12.00

Spotkanie towarzyszące wystawie „Jan Lebenstein. Pieczęć Erosa i Thanatosa"

- 2-3 tydzień października 2010 r. (piątek), godz. 12.00

Spotkanie towarzyszące wystawie „Annette Messager"

- 2-3 tydzień listopada 2010 r. (piątek) godz. 12.00

Spotkanie towarzyszące wystawie „Goshka Macuga"

- 2-3 tydzień grudnia 2010 r. (piątek), godz. 12.00

Spotkanie towarzyszące wystawie „Współczesna sztuka indyjska".

Informacje o firmie emporia:

Emporia Telecom to założona w 1991 roku prywatna firma, która opracowuje, produkuje i sprzedaje telefony komórkowe dla konsumentów w wieku 60 lat i powyżej. Emporia Telecom jest synonimem prostej komunikacji bez barier. Zamiast natłoku funkcji klienci zyskują łatwiejsze kontakty z bliskimi. Dział badań i rozwoju emporia, zatrudniający jedną trzecią z 65-osobowego personelu firmy, wykorzystuje technologię do uproszczenia skomplikowanych procesów, aby komunikacja była przystępna dla każdego. Wszystko to wyłącznie po to, by zaspokoić potrzeby pokolenia seniorów. Emporia Telecom, austriacka firma z siedzibą w Linz, to globalny lider rynkowy i technologiczny w segmencie telefonów komórkowych dla starszych osób. Produkty emporia dostępne są już w 22 krajach.

Kontakt dla mediów Agnieszka Sabat
Senior Account Executive