Kultura, sztuka » Muzyka

T-Mobile przybliża twórczość klasyków muzyki

Tegoroczny, 20. Wielkanocny Festiwal Ludwiga van Beethovena będzie mieć wyjątkowy charakter – miłośnicy muzyki klasycznej będą mogli nie tylko usłyszeć, ale i zobaczyć prace jednego z największych twórców muzycznych wszech czasów. Jak to możliwe?

INFORMACJA PRASOWA

Warszawa, 1 marca 2016 r.

T-Mobile przybliża twórczość klasyków muzyki

Tegoroczny, 20. Wielkanocny Festiwal Ludwiga van Beethovena będzie mieć wyjątkowy charakter - miłośnicy muzyki klasycznej będą mogli nie tylko usłyszeć, ale i zobaczyć prace jednego z największych twórców muzycznych wszech czasów. Jak to możliwe? Jubileuszowa edycja Festiwalu rozpocznie się w Krakowie, 7 marca od inauguracji Wystawy Manuskryptów Ludwiga van Beethovena w Bibliotece Jagiellońskiej, a dalej od 12 do 25 marca rozbrzmi w całej Warszawie. Do udziału w wydarzeniu zaprasza firma T-Mobile Polska, Mecenas Główny Festiwalu oraz Wystawy.

20. edycja Wielkanocnego Festiwalu Ludwiga van Beethovena połączy Kraków i Warszawę pod wspólnym hasłem: Beethoven i nowe drogi.  Podczas festiwalu obok arcydzieł głównego bohatera wydarzenia, Ludwiga van Beethovena, zabrzmią także dzieła innych wielkich mistrzów. W programie znalazły się koncerty z muzyką Beli Bartoka, Johannesa Brahmsa, Ferenca Liszta, Felixa Mendelssohna, Gioachino Rossiego, wielkie dzieła Ryszarda Wagnera, Krzysztofa Pendereckiego, Aleksandra Skriabina, Igora Strawińskiego i Dymitra Szostakowicza.

7 marca w Krakowie odbędzie się pierwsza część festiwalu - otwarta zostanie Wystawa Manuskryptów Ludwiga van Beethovena w Bibliotece Jagiellońskiej. To właśnie manuskrypty Beethovena oraz innych wielkich kompozytorów, w tym Bacha, Chopina, Mozarta czy Szymanowskiego stały się inspiracją do powstania Festiwalu, jak komentuje to Elżbieta Pendercka,  dyrektor generalna Festiwalu: - Myślę, że te rękopisy były cudownym impulsem. Bez tego nie powstałaby idea jedynego festiwalu na świecie, dzięki któremu możemy nie tylko oglądać autografy, ale też słuchać tej muzyki, którą widzimy w rękopisach. Jest to coś niezwykłego, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy coraz mniej kompozytorów pisze, a coraz więcej używa komputerów.

Następnie festiwal "powędruje" do Warszawy gdzie między 12 a 25 marca odbywać się będą różne koncerty, wśród których szczególną uwagę należy zwrócić na występ NDR Sinfonieorchester Hamburg pod batutą Krzysztofa Urbańskiego i z solową partią Thomasa Hampsona, amerykańskiego śpiewaka operowego. Ten wieczór szczególnie polecają pani Elżbieta Penderecka oraz Adam Sawicki, Prezes T-Mobile Polska S.A.

Objęcie mecenatem 20. Wielkanocnego Festiwalu Ludwiga van Beethovena przez T-Mobile jest kolejnym działaniem mającym na celu wspieranie ważnych wydarzeń muzycznych i kulturalnych. Od kilku lat T-Mobile jest także sponsorem głównym Międzynarodowego Festiwalu Filmowego T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu.

Myśl przewodnia festiwalu „Beethoven i nowe drogi" wskazuje na różnorodność estetycznych doznań jakie zapewni bogaty program tego wydarzenia. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników muzyki Beethovena.

Pełny program Festiwalu znajduje się na stronie: www.beethoven.org.pl.

Mondaypr