Technologie » Komputery

Trecom o atakach DDoS na Cisco Expo 2010

Firma Trecom, dostawca systemów teleinformatycznych dla firm zaprezentuje podczas tegorocznej konferencji Cisco Expo najnowsze rozwiązania dla przedsiębiorstw, m.in. system bazujący na rozwiązaniach Cisco przeciwdziałający atakom DDos.

Złoty partner konferencji  przedstawi jak skutecznie walczyć z takimi atakami w sieciach Enterprise na przykładzie wdrożenia systemu u dużego klienta bankowego.

Cisco Expo to największa w Polsce konferencja technologiczna, podczas której uczestnicy dyskutują o kierunkach rozwoju technologii informatycznych. Trecom, podczas tegorocznej konferencji Cisco Expo, oprócz kwestii bezpieczeństwa skupi się na  infrastrukturze sieciowej; jej projektowaniu, wdrażaniu oraz rozwoju w średnich i dużych instytucjach. Przedstawiciele firmy przedstawią również, jak wygląda proces projektowania systemu UC dla typowego przedsiębiorstwa. Omówiony zostanie dobór elementów systemu, problem skalowania rozwiązania, oraz różnice w funkcjonalności poszczególnych produktów. Na przykładzie dużego wdrożenia w instytucji bankowej firma Trecom zaprezentuje możliwości i działanie systemu opartego na Cisco Anomaly Detector i Cisco Anomaly Guard będącego odpowiedzią na ataki typu DDos. Na rynku obserwowany jest wzrost liczby usług dostępnych za pośrednictwem Internetu, cześć z nich staje się już standardem jak choćby systemy płatnicze banków czy serwisy aukcyjne.

Ataki DDoS są obecnie największym zagrożeniem dla tego typu usług ponieważ powodują całkowitą blokadę systemów. Przerwa w działaniu systemu transakcyjnego przekłada się na  realne, często bardzo dotkliwe straty dla firmy lub jej klientów, stąd potrzeba wdrażania systemów przeciwdziałających tego typu atakom. Odpowiedzią na największe zagrożenie firm świadczących usługi przez Internet są aktywne systemy neutralizacji ataku oparte np. o Cisco Anomaly Detector i Cisco Anomaly Guard. Rozwiązania te, bazujące na dedykowanych platformach sprzętowych, przeprowadzają analizę statystyczną i behawioralną ruchu przychodzącego, dzięki czemu są w stanie zidentyfikować anormalne zachowania w czasie rzeczywistym. System blokuje nietypowy ruch gwarantując jednocześnie normalne działanie systemu chronionego. W efekcie, pomimo trwania ataku, usługa oferowana przez firmę jest dostępna dla użytkowników.

Ataki DDoS są relatywnie proste do przeprowadzenia, a jednocześnie bardzo trudno się przed nimi bronić. Ruch wygenerowany osobno przez każdy z komputerów użytych do ataku nie różni się  niczym od tego spodziewanego przez usługodawcę. Jednak to ich zsynchronizowane działanie powoduje powstanie masy krytycznej, przekraczającej możliwości infrastruktury świadczącej usługę.

Uczestnicy konferencji Cisco Expo będą mogli poznać rozwiązanie, które pozwala radzić sobie z takimi zdarzeniami.” Wyjaśnia Maciej Rzehak, Inżynier IP z Trecom.Europejska Agencja Bezpieczeństwa Sieci i Informacji (ENISA) szacuje, że na terenie Unii Europejskiej jest ok. 6  milionów zainfekowanych komputerów, które w każdej chwili mogą stworzyć sieć w celu wykonania ataku np. typu DDos. Jak podaje ENISA europejskie firmy tracą rocznie ponad 65 mld euro w związku z atakami cyberprzestępców.

Informacje o Cisco Expo 2010

Konferencja Cisco Expo odbędzie się w dniach 28-29 października 2010 r. w Ożarowie Mazowieckim w centrum konferencyjno-hotelowym Best Western Mazurkas. Podczas tegorocznej edycji największy nacisk położony będzie na tematykę biznesową i prezentację konkretnych wdrożeń u klientów.

O Trecom Sp. z o.o.

Trecom to zespół wysokiej klasy specjalistów I certyfikowanych inżynierów, wdrażający systemy wspomagające pracę przedsiębiorstw.  Firma jest obecna na polskim rynku od 1996 roku u świadczy usług dla przedsiębiorstw
w następujących obszarach:

·         Konsultacje w zakresie technologii informatycznych

·         Usługi Zarządzania, wsparcie techniczne

·         Sieci LAN, WAN, WiFi, okablowanie strukturalne

·         Pamięci masowe, bezpieczeństwo, przechowywanie danych

·         Bezpieczeństwo systemów informatycznych

·         Unified Communication  Oferuje systemy oparte na sprawdzonych rozwiązaniach sprzętowych uznanych producentów: Cisco, Juniper Networks, HP, EMC, Netapp, IBM oraz innych.

Dostarcza klientom pomoc techniczną na najwyższym poziomie, oferując wiele usług dodanych, takich jak rozszerzone warunki gwarancji, kontrakty serwisowe, doradztwo oraz stałą opiekę nad systemami klienta.

Więcej informacji o firmie znajduje się na www.trecom.pl

Kontakt dla mediów:

Agnieszka.Cwirko@mondaypr.pl