Technologie » Internet

Trend Micro uznana za lidera wśród dostawców rozwiązań EDR w najnowszym raporcie firmy Forrester

Firma Trend Micro Incorporated, światowy lider w dziedzinie zabezpieczeń cybernetycznych, znalazła się w gronie liderów w raporcie pt. The Forrester Wave™: Enterprise Detection and Response, Q1 2020.

Oferowane przez Trend Micro wielowarstwowe rozwiązanie do wykrywania i reagowania (XDR) zostało uznane za ważny element wyróżniający ofertę przedsiębiorstwa na tle konkurencji.

W ramach oceny systemów umożliwiających przedsiębiorstwom wykrywanie zagrożeń i reagowanie na nie (EDR - enterprise detection and response), firma Forrester oceniła 12 dostawców zabezpieczeń. Podstawą oceny było 14 kryteriów podzielonych na trzy obszary, takie jak aktualna oferta, strategia i obecność rynkowa. Firma Trend Micro uzyskała najwyższą możliwą ocenę w kategorii aktualna oferta wg kryteriów: „dane telemetryczne z punktów końcowych” i „analiza zabezpieczeń”, w kategorii strategia najwyżej oceniono „wizję produktu” i „wydajność”, a w kategorii obecność rynkowa „klienci korporacyjni” i „przychody z linii produktów”.

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Ponemon Institute, w 2019 r. 68% przedsiębiorstw padło ofiarą ataków na punkty końcowe, a średni koszt związany z takimi atakami wzrósł do 9 mln USD. Techniki wykorzystywane przez cyberprzestępców ewoluują wraz z rozwojem technologii, dlatego właściwa ochrona przed zagrożeniami musi uwzględniać dodatkowe zabezpieczenia. Ochrona ta wymaga poszerzenia funkcji wykrywania i reagowania o dodatkowe elementy poza punktami końcowymi, aby zapewnić pełny przegląd podejrzanej aktywności w firmowej infrastrukturze IT.

Przykładowo, w związku z rosnącą liczbą ataków phishingowych, Trend Micro zintegrowała funkcje wykrywania i reagowania w punktach końcowych z pocztą elektroniczną, aby umożliwić dokładniejszą analizę zagrożeń pojawiających się w organizacjach. Dzięki analizie głównego źródła ataku analitycy mogą dotrzeć do konkretnej wiadomości e-mail będącej przyczyną zainfekowania poszczególnych punktów końcowych w organizacji. Dzięki temu w łatwy sposób mogą zidentyfikować i monitorować wszystkie zaatakowane cele, ograniczyć zagrożenie i powstrzymać jego rozprzestrzenianie się.

Trend Micro wychodzi poza punkty końcowe i implementuje wielowarstwowe funkcje wykrywania i reagowania (XDR) w punktach końcowych, poczcie elektronicznej, aplikacjach chmurowych i sieci. Chce przez to wyeliminować ograniczenia firmowych zespołów ds. bezpieczeństwa i udostępnić im skonsolidowany przegląd ścieżek ataków w różnych warstwach zabezpieczeń. Narzędzia Trend Micro do wykrywania zagrożeń i reagowania na nie stają się w ten sposób częścią bardziej kompleksowej platformy Trend Micro XDR.

Nasze rozwiązanie XDR zapewnia przejrzystość i umożliwia analizy, które bez niego byłyby trudne lub wręcz niemożliwe do przeprowadzenia — powiedział Steve Quane, wiceprezes firmy Trend Micro. — Wyróżnienie nas jako lidera wśród dostawców rozwiązań EDR dowodzi naszym zdaniem, jak ważną dziedziną w cyberbezpieczeństwie staje się uproszczenie i usprawnienie procesu zarządzania zagrożeniami. Podkreśla również zalety naszej oferty XDR (wielowarstwowego wykrywania i reagowania) i pokazuje, że wizja dostarczenia jak najbardziej kompleksowego rozwiązania jest tym, czego oczekują Klienci — dodaje.

Analitycy Forrestera docenili ofertę Trend Micro w wielu obszarach. Stwierdzili m.in., że:

·    „Firma Trend Micro wykazuje się przyszłościowym podejściem, a jej rozwiązania znakomicie się nadają dla przedsiębiorstw, które chcą scentralizować raportowanie i wykrywanie za pomocą XDR, ale mają mniejsze możliwości w zakresie proaktywnego wyszukiwania zagrożeń”.

·   „Trend Micro oferuje funkcjonalność XDR, która może wpłynąć na sytuację już dziś”.

·  „Klienci udzielający firmie Trend Micro referencji zgodnie doceniają poziom obsługi klienta”.

·       „Jedną ze szczególnie dobrze przemyślanych funkcji produktu XDR  [firmy Trend Micro] jest wskazywanie obiektów godnych uwagi podczas analizy przyczyn źródłowych. Obiekty te dostarczają wskazówki pozwalające ukierunkować wyszukiwanie zagrożeń tak, aby identyfikować w środowisku dodatkowe miejsca, w których może kryć się zagrożenie”.

Firma Trend Micro uzyskała najlepszą możliwą ocenę dla następujących kryteriów:

·       Dane telemetryczne z punktów końcowych

·       Analiza zabezpieczeń

·       Wizja produktu

·       Wydajność

· Klienci korporacyjni [w kategorii „obecność rynkowa”]

·       Przychody z linii produktów.

Dostęp do bezpłatnej, pełnej wersji raportu, znajduje się na poniższej stronie: https://resources.trendmicro.com/Forrester-Wave-EDR.html

Trend Micro