Technologie » Komputery

Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny wykorzystuje rozwiązanie Oracle Hyperion

Oracle Polska informuje, że w Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym (UFG) zakończyło się wdrożenie produktu Oracle Hyperion Planning z wykorzystaniem funkcjonalności Process Management.

Projekt trwał trzy miesiące i został wykonany przez konsultantów firmy Alatus, partnera Oracle Polska.

Aplikacja Hyperion będzie wspomagać proces planowania i analizy kontrolingowej w przedsiębiorstwie. Przygotowana aplikacja, obsługiwana łącznie przez 25 użytkowników, wspomaga pracę wszystkich wydziałów Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

Obszary biznesowe, które objęte są działaniem Hyperion Planning, to planowanie wydatków inwestycyjnych, kosztów administracyjnych, kosztów działalności statutowej, przychodów z działalności statutowej, rachunku wyników i przepływów pieniężnych, a także planowanie bilansu. Dane o faktycznym wykonaniu planu są pobierane do aplikacji z systemu Oracle E-Business Suite za pomocą zbudowanego przez Alatus interfejsu wykorzystującego platformę Oracle Data Integrator.

W ramach wdrożenia, eksperci firmy Alatus przygotowali zestaw raportów i analiz, za pomocą których użytkownicy biznesowi mogą sprawdzać takie wskaźniki, jak wykonanie kosztów administracyjnych, kosztów działalności statutowej, przychodów z działalności statutowej, rachunku wyników, czy przepływów pieniężnych oraz bilansu.

Wypowiedzi towarzyszące

"Jedną z najbardziej przydatnych funkcji pakietu Hyperion jest Hyperion Process Management" - komentuje Elżbieta Wanat-Połeć, Prezes Zarządu UFG. "Aplikacja ta zapewnia koordynację działań w ramach procesu planowania i budżetowania, wspomaganą przez opracowane procedury zatwierdzania planów. Takie rozwiązanie zapewnia nam możliwość bieżącego śledzenia postępów pracy w trakcie opracowywania planów oraz przejrzyste rejestrowanie działań w trakcie zatwierdzania a także monitoring bieżący kosztów w poszczególnych okresach sprawozdawczych w relacji do wartości planowanych".

"W celu pełnego spełnienia wymagań klienta, przygotowaliśmy w Oracle Hyperion Planning szereg reguł biznesowych oraz skryptów kalkulacyjnych, które umożliwiły automatyzację skomplikowanych wyliczeń dotyczących danych planowanych" - mówi Jarosław Łukasiewicz, Wiceprezes firmy ALATUS Sp. z o.o. "Najważniejsze z tych skryptów, to automatyczne wyliczanie planowanej amortyzacji, automatyczne wyliczanie planowanych wynagrodzeń oraz kopiowanie danych z możliwością ich przeliczenia".

Informacje dodatkowe

Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) jest instytucją powołaną w 1990 r. Do zadań UFG należy m.in. wypłacanie odszkodowań i świadczeń z tytułu obowiązkowych ubezpieczeń OC posiadaczy pojazdów mechanicznych i rolników posiadających gospodarstwa rolne, gdy sprawca nie zawarł umowy ubezpieczenia lub nie został zidentyfikowany. Zadaniem Funduszu jest także zaspokajanie roszczeń osób uprawnionych w przypadku ogłoszenia upadłości towarzystwa ubezpieczeniowego, którego byli klientami. Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny stanowi również organ uprawniony do kontroli spełnienia obowiązku ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych i OC rolników.

Firma ALATUS Sp. z o.o. istnieje na polskim rynku informatycznym od 1994 roku. W miarę rozwoju rynku informatycznego w Polsce firma powiększała zakres oferowanych usług zdobywając doświadczenie niezbędne do realizacji złożonych projektów informatycznych. W efekcie zmian właścicielskich, od 1 lutego 2010 r. wszystkie udziały w kapitale zakładowym spółki posiada firma ASSECO Poland. Tym samym firma ALATUS stała się członkiem międzynarodowej Grupy ASSECO Poland działającej na skalę globalną na rynku IT. Aktualnie, firma ALATUS stanowi Centrum Kompetencyjne Aplikacji Oracle dla całej grupy ASSECO w kraju i za granicą.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle