Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

Uczą młodzież ekologii

Skąd się bierze ren i do czego jest wykorzystywany? W jaki sposób przetwarzanie odpadów przemysłowych pozwala chronić środowisko i jednocześnie wzbogacać narodową gospodarkę?

Tym zagadnieniom poświęcone są spotkania z uczniami Zespołu Szkół nr 1 w Lubinie, które prowadzą specjaliści z KGHM Ecoren. To kolejny etap trwającej już od roku współpracy w ramach edukacji proekologicznej.

Już od wielu miesięcy KGHM Ecoren wspólnie z Zespołem Szkół nr 1 w Lubinie realizuje program „Z ekologią na Ty". Najpierw nauczyciele chemii i biologii omawiali na zajęciach zagadnienia związane z wpływem człowieka na przyrodę, ochroną środowiska i działaniami proekologicznymi, teraz uczniowie mogą poznać praktycznie analizowane wcześniej tematy.

- Czym innym jest ogólna wiedza o firmie czy jej działalności proekologicznej, a czym innym możliwość posłuchania ciekawego wykładu i zobaczenia na własne oczy, jak to wszystko funkcjonuje - mówi Waldemar Królewicz, nauczyciel i opiekun uczniowskich grup z Zespołu Szkół nr 1 w Lubinie. - Tym bardziej, że wyjście poza teren szkoły i szkolną ławkę sprawia, że młodzież inaczej słucha i przyswaja wiedzę. Może zaowocuje to w przyszłości studiami w tym kierunku?

W ramach programu około 60 uczniów licealnych klas I-III zwiedziło należący do KGHM Ecoren oddział odzysku surowców. Obecnie wszyscy chętni spotykają się w siedzibie spółki na prezentacjach przedstawianych przez Adama Żurka, dyrektora departamentu rozwoju KGHM Ecoren. Spotkania odbywają się pod hasłem „Czy można zarabiać na recyklingu odpadów?", a biorą w nich udział uczniowie różnych klas - nie tylko o profilu zawodowym, ale np. z klas sportowych, o profilu turystycznym czy artystycznym. W marcu odbędą się w sumie trzy wykłady, a na wiosnę planowana jest wycieczka do Huty Miedzi Głogów na oddział hydrometalurgii, gdzie odzyskiwany jest ren.

- Muszę przyznać, że nasi uczniowie uczestniczą w tych prezentacjach z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem, dopytują się, skąd firma bierze ren i do czego jest on wykorzystywany, jakie są ceny renu na świecie - wylicza Waldemar Królewicz. - Nierzadko są zaskoczeni, bo choć każdy zna Ecoren, to o takich informacjach mało kto ma pojęcie.

Zarówno spółka, jak i szkoła chcą dalej współpracować, uzupełniając się wzajemnie w edukacji proekologicznej. Program Ecorenu zainteresował także inne placówki - jedna z marcowych prezentacji w siedzibie firmy przygotowana została specjalnie dla młodzieży z I klasy liceum z Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Lubinie.

- Dziewięć dziewcząt z tej klasy założyło Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo „EkoEfekt", które zajmuje się produkcją różnego rodzaju ozdób m.in. ze zużytych butelek PET - mówi Joanna Szczepaniak, dyrektor departamentu promocji i komunikacji KGHM Ecoren. - Ponieważ każde takie miniprzedsiębiorstwo biorące udział w programie musi wykazać się współpracą z partnerami biznesowymi, dlatego poprosili nas o możliwość zorganizowania spotkania i zaprezentowania naszej firmy.

Działania proekologiczne w ramach odpowiedzialnego biznesu są bardzo ważnym aspektem funkcjonowania lubińskiej spółki. W sierpniu zeszłego roku ruszył program zbierania zużytych baterii „Energicznie chroń środowisko". Pojemniki na baterie stanęły w siedzibie KGHM Ecoren oraz w oddziałach, ale akcja coraz bardziej się rozszerza, ponieważ dołączają do niej zaprzyjaźnione firmy i instytucje.

ap