Technologie » Internet

Udostępnianie pewnych informacji online może zrujnować małżeństwo i karierę

Według badania przeprowadzonego przez Kaspersky Lab ludzie nadal nierozważnie udostępniają prywatne informacje przez internet w ryzykownych sytuacjach.

28% osób publikuje poufne dane przez przypadek, podczas gdy 16% celowo ujawnia sekrety dotyczące własnej osoby mimo że ceną takiego działania może być zniszczenie związku lub kariery.

Wyniki badania pokazują, że wiele osób ryzykuje ujawnieniem danych osobistych za pośrednictwem kanałów komunikacji online w niebezpiecznym środowisku internetowym. Informacje te mogą obejmować: zdjęcie własnej osoby (45%), informacje kontaktowe (42%), zdjęcie innej osoby (32%), poufne dane osobiste (30%) oraz informacje związane z pracą (20%). Ponadto z badania wynika również co może mieć jeszcze poważniejsze skutki że jedna na sześć osób ujawniła sekret dotyczący swojej osoby (16%), podczas gdy 9% przekazało prywatne informacje na temat innej osoby, a 8% ujawniło poufne dane finansowe.

Niezależnie od powyższych wyników połowa badanych jest głęboko zaniepokojona szkodliwymi skutkami upublicznienia takich informacji zarówno pod względem strat finansowych, jak i cierpienia emocjonalnego. Jedna trzecia martwiła się, że takie zachowanie może zniszczyć relacje, postawić kogoś w kłopotliwej sytuacji lub urazić, podczas gdy jedna na sześć osób (15%) bała się, że może to zaszkodzić jej karierze.

Te obawy są często uzasadnione. 28% osób przyznało, że przypadkowo ujawniły poufne informacje, a jedna na dziesięć odczuła przykre konsekwencje tego działania. Obejmowały one utratę przyjaciół (20%), bycie szykanowanym (17%), straty finansowe (15%), rozbicie związku (13%) oraz zwolnienie z pracy (13%).

„W przypadku aktywności online wielu klientów nadal ma trudności z przełożeniem świadomości zagrożeń na rozwagę. Przy tak łatwym dostępie do wielu urządzeń i kanałów online istnieje duża pokusa opublikowania ryzykownej wiadomości czy przypadkowego udostępnienia informacji nieodpowiednim osobom. Jeśli nie posiadasz wystarczającej wiedzy o cyberzagrożeniach i nie stosujesz odpowiedniej ochrony czy zabezpieczeń prywatności, możesz zapłacić cenę w postaci zniszczonych przyjaźni oraz kariery. Jeśli coś znalazło się online, pozostanie tam na zawsze dlatego jeśli masz jakieś wątpliwości, zachowaj to dla siebie” powiedział David Emm, główny badacz ds. bezpieczeństwa IT, Kaspersky Lab.

Porady pozwalające na poprawę bezpieczeństwa online są dostępne na oficjalnym blogu Kaspersky Lab: https://plblog.kaspersky.com/tag/cybersavvy. Aby sprawdzić własną wiedzę dotyczącą haseł i innych aspektów cyberbezpieczeństwa, można skorzystać z quizu przygotowanego przez Kaspersky Lab: https://plblog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz.

Pełne wyniki badania wykorzystanego w niniejszej informacji prasowej są dostępne na stronie http://r.kaspersky.pl/fUCr7.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/nowosci.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.