Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Urlopowy zawrót głowy

Najczęściej wymienianą przez Polaków dolegliwością jest ból głowy. Szybkie tempo życia, stres, zmiany pogody – to jedne z jego przyczyn. Niestety może się on nam przytrafić również podczas urlopu.

Spadki ciśnienia w kabinie samolotów, zakłócenia w rytmie dnia, gdy podróżuje się przez kilka stref czasowych, zmęczenie wywołane silną aktywnością sportową czy wielogodzinnym wystawianiem się na gorące słońce, mogą przyprawić o niemały zawrót głowy.

Gdy boli

Ból głowy może być pulsujący, kłujący lub tępy, może być samoistny (bóle napięciowy i migrena) lub wywołany przez grypę, zatrucie i inne choroby. Najczęściej dokuczają nam bóle samoistne. Mogą być prowokowane m.in. przez zmiany ciśnienia atmosferycznego (w przypadku np. podróży samolotem), stres (którego czasami nie sposób uniknąć nawet podczas urlopowania), zbyt dużą ilość spożytej kofeiny lub alkoholu (które królują w naszych wakacyjnych jadłospisach). Zazwyczaj takie bóle głowy atakują szybko i równie szybko mijają – np. po krótkiej drzemce.

SOS na bóle głowy na wakacjach

Sposobów leczenia bólu głowy na wakacjach jest wiele. W zależności od jego nasilenia możemy spróbować np. delikatnego masowania (gładzenia, uciskania czy ugniatania) bolącego miejsca (czoła i skroni); odpoczynku w ciemniejszym, cichym pomieszczeniu; spaceru; relaksującej kąpieli z dodatkiem leczniczych olejków. Można także sięgnąć po  zioła, np. herbatki z mięty czy melisy.

A co jeżeli naturalne metody nie pomogą?

Alternatywą dla domowych sposobów są środki przeciwbólowe dostępne bez recepty, na bazie paracetamolu lub ibuprofenu – najbardziej popularnych substancji przeciwbólowych. Zarówno ibuprofen jak i paracetamol mają działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Dodatkowo ibuprofen działa również przeciwzapalnie. Jest dzięki temu najczęściej rekomendowaną substancją leczniczą[1]. Wykazuje obwodowe działanie przeciwbólowe, co oznacza to, że wyczuwa stan zapalny i działa dokładnie w miejscu bólu dając ulgę tam, gdzie tego potrzebujemy. Wynaleziony ponad 50. lat temu przez producentów Nurofenu ibuprofen jest podstawową substancją czynną leku Nurofen 200 mg,  który idealnie sprawdza się w walce z bólami, które towarzyszą nam każdego dnia – np. bólem głowy na wakacjach.

Lekarz niezastąpiony

Pamiętajmy, że wszystkie bóle głowy mogą mieć charakter chroniczny. W takiej sytuacji powinniśmy najpierw znaleźć i wyeliminować przyczynę jeszcze przed naszym wyjazdem na wypoczynek. Jeśli domowe czy farmaceutyczne sposoby nie przynoszą ulgi, a do bólu głowy dochodzą np. zaburzenia równowagi, świadomości, gorączka czy częste wymioty, wówczas powinniśmy skonsultować się z lekarzem – nawet kosztem wymarzonego urlopu.

Kontakt dla prasy:

Agata Nowickaemail: agata.nowicka@multipr.pl mobile: 604 796 808

Krzysztof Pilaszekemail: krzysztof.pilaszek@multipr.plmobile: +48 602 240 259

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Nurofen, Ibuprofenum, 200 mg, tabletki powlekane. Wskazania do stosowania: bóle różnego pochodzenia o nasileniu słabym do umiarkowanego (bóle głowy, m.in. ból napięciowy i migrena, bóle zębów, nerwobóle, bóle mięśniowe, stawowe i kostne, bóle towarzyszące grypie i przeziębieniu). Gorączka różnego pochodzenia (m.in. w przebiegu grypy, przeziębienia lub innych chorób zakaźnych). Bolesne miesiączkowanie. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na ibuprofen lub którąkolwiek substancję pomocniczą produktu leczniczego oraz na inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), u pacjentow, u których po przyjęciu kwasu acetylosalicylowego lub innych NLPZ występowały kiedykolwiek w przeszłości objawy alergii w postaci kataru, pokrzywki lub astmy oskrzelowej, czynna lub przebyta choroba wrzodowa żołądka i (lub) dwunastnicy, perforacja lub krwawienie, również te związane z zażywaniem NLPZ,  ciężka niewydolność wątroby, nerek lub serca, u pacjentów przyjmujących jednocześnie inne NLPZ, w tym inhibitory COX-2 (zwiększone ryzyko wystąpienia działań niepożądanych), III trymestr ciąży, skaza krwotoczna.

Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.* Niniejszy materiał stanowi wyłącznie materiał informacyjny i Reckitt Benckiser (Poland) S.A.  nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie tego materiału przez osoby trzecie.

[1] Wg  danych IMS, maj 2012

multi_comm